« Roze is toch ook een meisjeskleur?Coffeeshopbeleid »

ZZP'ers

  06/14/09 10:52 am, by , Categories: Algemeen

Ik ben getrouwd met een fraudeur.
Dat wil zeggen: de kans daarop is ongeveer 50%. Con is namelijk ZZP'er. En hij is ZZP'er geworden toen hij werkeloos was, dus volgens het UWV zal hij wel gefraudeerd hebben met zijn uren. We hebben er nog niks van gehoord, en ik denk dat het wel goed zit bij hem, want toen hij begon als ZZP'er had hij een vaste baan voor drie dagen. En daarvoor heeft hij hoogstens wat aan werving gedaan. Dat zijn nou net de uren die je volgens het UWV ook moet rekenen. En eigenlijk is dat raar. Een werknemer krijgt toch ook alleen betaald voor de uren die hij werkte? En niet voor zijn reistijd, om maar iets te noemen? Zijn uitkering is toch ook alleen maar gebaseerd op die gewerkte uren? En als je dan ZZP'er wordt, en je administratie en werving thuis uitvoert, om je werk te kunnen doen, dan moet je die uren ook opvoeren? Zo zit het toch? Krom. Net als veel andere regelingen.

Inmiddels heeft hij weer een fulltime vaste baan. Hij wordt nog wel vaak gebeld door bedrijven die hem ergens willen plaatsen. Vaker dan toen hij nog ZZP-de. Maar dat ligt aan Murphy denk ik. En hij werkt nu bij de Zorgautoriteit. Daar is onlangs ook het ZZP ingevoerd. Even dacht hij: wat moeten wij daar nu mee. Maar nu betekent ZZP voor hem: zorg-zwaartepakket. Overigens ook al weer zo'n regeling die nauwelijks controleerbaar is en waarmee je gewoon geluk moet hebben als je hem goed uitgevoerd krijgt. Ondanks de controle van die Zorgautoriteit.
Zorg is namelijk anders dan een telefoontarief. De OPTA hoeft alleen maar tikken en tarieven te vergelijken. Hoeveel zorg iemand nodig heeft is moeilijk in te schatten en een prijskaartje hangen aan de zorg die hem geboden wordt is nog lastiger.

Overigens: de beroemdste ZZP'er van dit moment is natuurlijk de kleine kroegbaas. Want hij heeft het toch maar mooi voor elkaar dat een wet niet kan worden uitgevoerd op de manier waarop ze bedoeld was. Maar die wet was al net zo krom. Als je niet wilt dat er in de horeca gerookt wordt, dan moet je daar een duidelijke wet voor maken. Dan moet je het niet onder het mom van 'rookvrije werkplek voor het personeel' invoeren.

--
Christa, juni 2009

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

powered by b2evolution free blog software
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | b2evolution skin by Asevo | blog software | hosting