« SubsidiebeleidKlachtwijken verliezen hun kracht en hun pracht »

Zuiderstrand

  10/10/09 12:56 pm, by , Categories: Algemeen

De perfecte oplossing voor het Zuiderstrand? Laat prins Willem Alexander er zijn vakantievilla bouwen. Want laten we wel zijn, er is tenslotte een traditie: de latere Koning Willem de eerste landde in Scheveningen, dus vanuit Scheveningen ontstond ons koninkrijk; er is nog steeds het paviljoen wat hij voor zijn vrouw liet bouwen, Paviljoen Mimi; oma Wilhelmina bouwde er de Ruigenhoek en Willem Alexander studeerde met zijn broers aan het VCL. Kortom: Scheveningen zou de ideale plaats zijn. Veel beter dan Mozambique. Bronovo dichtbij voor als er iets met de prinsesjes aan de hand is, de bewakers gewoon naar huis aan het eind van hun dienst, en wat zouden we niet besparen op vliegkosten! Bovendien zouden Willem Alexander en Máxima voldoen aan de oproep van Frank Heemskerk om vakantie in eigen land te vieren. Als ze zon willen, kunnen ze naar Argentinië. Toch?

Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Het kabinet heeft bijna een volle dag gediscussieerd over de kosten van het Koninklijk Huis en de vakantievilla van Willem Alexander en Máxima. Een ding is nog altijd wel duidelijk: Willem Alexander en zij zijn geen minima. Haar naam is bijzonder goed gekozen.

Iedereen gaat er volgend jaar op achteruit in koopkracht. Na het zuur krijgen we nog meer zuur. Maar dat geldt niet voor het Koninklijk Huis. Beatrix krijgt volgend jaar 20% meer dan dit jaar. Twintig procent! En haar inkomen is al vierenhalf keer de Balkenendenorm natuurlijk. En Willem Alexander en Máxima krijgen ieder ook anderhalf keer meer als de premier.

Weet je: ik vind het allemaal niet zo heel erg hoor. Ik vind het prima dat we een koningshuis hebben. En ik vind Beatrix top. Ook al krijgt ze bovenop die uitkering ook nog AOW (of zou haar inkomen daar ook eerst van afgetrokken worden?). Wat ik een schande vind, is dat ze er zelf niet vrijwillig voor kiezen om het met wat minder te doen, net als ieder ander hier in Nederland. Gewoon zeggen: joh, ik hoef volgend jaar geen opslag, ik red het wel met wat ik dit jaar had.

En ik weet ook wel dat er in Mozambique met ons geld, met het geld dat Willem Alexander en Máxima er besteden, heel veel goede dingen zullen worden gedaan. Maar er zal vermoedelijk ook veel in de verkeerde zakken terechtkomen. Want zo gaat dat nou eenmaal nog steeds in Afrika.

En Mozambique heeft natuurlijk de grote Limpoporivier. De rivier die de olifant aan zijn slurf hielp volgens Rudyard Kipling.
En het ligt tegenover Madagascar. Kijk. Dan kan ik me er helemaal mee verzoenen. Want dichtte Jules Deelder al niet:
Als iemand beweert dat Madagascar in de Atlantische Oceaan ligt,
doe dan geen moeite hem of haar terecht te wijzen;
de ligging van Madagascar zal er niet door veranderen.

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

powered by b2evolution
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | b2evo skin by Asevo | open source blog | webhosting reseller