« 1 aprilTwee generaties vrouwen »

Zomertijd

  02/08/09 03:40 pm, by , Categories: Algemeen

Ik ben benieuwd hoeveel studenten zich maandagochtend verslapen omdat ze dit weekend vergeten de zomertijd in te stellen op hun wekkers! Vanavond begint tegen bedtijd in mijn huis in ieder geval weer de halfjaarlijkse race tegen de klok.

ADHD-ers staan er om bekend dat ze overal klokken en wekkers hebben (en dan toch nog vaak overal te laat komen). Ik heb ze vanochtend geteld en ik kom in een vierkamerflat tot zevenentwintig. Variërend van wekkers tot magnetrons en van computers tot de klok aan de muur in de badkamer. O… en nog eentje in de auto, en twee op de respectievelijke fietsen. En die moeten vanavond allemaal een uur vooruit. En dan maar hopen dat ik er niet eentje vergeet. Want één vergeten klok is van de week geheid goed voor een paniekaanval. En dat wil ik graag voorkomen.

Het is trouwens wel een goed moment om ze allemaal weer op dezelfde tijd te zetten. Die in de computerkamer bijvoorbeeld hebben de neiging om wat voor te lopen. Een minuutje is niet erg, maar na een half jaar loopt mijn pc een minuut of vier voor en de klok die erboven hangt is behoorlijk solidair.

Zomertijd begint natuurlijk al met de initiële verwarring - wanneer moeten we nou vooruit en wanneer moeten we nou achteruit, heb ik nou een uur minder of een uur langer…? Dat probleem is wat mij betreft opgelost met een mooi Engels ezelsbruggetje: Spring forward, fall back.

Als ik achteruit zou moeten springen, dan zou ik vallen, dus dat kan ik goed onthouden. Spring forward, fall back. Vervolgens heb ik gewoon uit mijn hoofd geleerd dat ik dan een uur minder krijg in het voorjaar. Want als ik moet gaan bedenken hoe laat het morgen om deze tijd is, dan slaan mijn hersens binnen de kortste keren op tilt. Een soort timeloop zeg maar.

Zomertijd betekent dus voor mij dat ik een uur minder nacht krijg. Ja, zeggen ze dan, maar dat is alleen maar de eerste nacht. En dat is toch een zondag dus dat geeft niet. Ja, dat klopt wel bij 'ze'. Maar mijn biologische klok is hardnekkig verslaafd aan de wintertijd. Zomertijd betekent voor mij minstens een week lang slaap en honger op de verkeerde momenten. Ik heb als ochtendmens gewoon een hele vaste biologische klok. Ik heb bijvoorbeeld ook eigenlijk geen wekker nodig - normaal gesproken word ik altijd net wakker voor de wekker afloopt. Maar natuurlijk niet als die voor mijn interne klok een uur vroeger afloopt. Dan is het voor mijn gevoel nog diep in de nacht!

Dat slaapgebrek doet mijn humeur natuurlijk geen goed. Ik kan er kort over zijn, maar mijn man kan er vast boekdelen vol over schrijven. Het is een week vol valkuilen en explosieve momenten, veroorzaakt door slaapgebrek en jetlag-achtige verschijnselen. Mocht het ooit nog een keer samenvallen met een maandelijkse PMS-periode dan gaat mijn man een weekje zeezeilen, zo heeft hij zich voorgenomen. Maar mijn biologische klok is wat dat betreft bijna uitgetikt, dus die eclips zal vermoedelijk niet meer optreden.

Zelf ben ik nog nooit de mist in gegaan, maar ik heb een vriendin die de klokken een keer de verkeerde kant had opgezet. Dat was natuurlijk heel lastig, toen ze ze goed moest zetten! Toen was ze ineens twee uur kwijt.

En ooit had ik een baan op zondagochtend. Ik werkte in de souvenirshop in een hotel en na uitchecktijd ging de winkel dicht voor de middag. Mijn baas kwam altijd eind van de ochtend een uurtje langs, kopje koffie doen, even bijpraten. Deze keer kwam hij terwijl ik alles al aan het opruimen was. Waarom ik zo vroeg dicht ging? Huh? Normale tijd hoor baas… oeps! Zomertijd!

Gelukkig worden er tegenwoordig steeds meer onderzoeken gedaan naar de invloed van de zomertijd. En uit die onderzoeken blijkt, dat behoorlijk wat mensen er nadelige gevolgen van ondervinden. Dat betekent dat mensen gelukkig steeds meer gaan begrijpen dat ik er echt, heus, eerlijk waar heel veel moeite mee heb. Dat het niet een of ander verzinsel van een raar mens is, maar dat vooral ochtendmensen zeer gevoelig zijn voor dit soort zaken.

En ik wou tegen al die anderen die er géén last van hebben zeggen: wees een beetje aardig voor ons de komende week. Je kunt ons herkennen aan die zombie-achtige blik in onze ogen die pas in de loop van de week weer langzaam wegtrekt.

Dit jaar loopt de zomertijd tot 29 oktober. Tegen die tijd is mijn biologische klok wel weer helemaal bijgesteld.

Christa, maart 2006

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

blog tool
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog template by Asevo | CMS | cheap web hosting