« DikMantelzorg »

Wagenstraat

  04/12/09 12:11 pm, by , Categories: Algemeen

Toeval bestaat niet. Maar als mijn moeder niet gevraagd was om de wolwinkel op de La Reyweg te gaan beheren, met een woonhuis ernaast, dan zou ik rond mijn eerste verjaardag verhuisd zijn naar de Herderstraat. Mijn ouders woonden in bij mijn oma en ze kregen net een etage aangeboden in de Herderstraat toen het aanbod van de winkel kwam. Uiteraard kozen mijn ouders voor De La Reyweg. Een flinke tuin, een wijk met veel groen, het Zuiderpark vlak bij.

Maar als ze voor de Herderstraat gekozen hadden, dan had ik in de loop van de jaren de omgeving van de Wagenstraat zien veranderen in wat het nu is: een bruisend, internationaal stukje Den Haag.

Bovendien was een van mijn huidige partners dan misschien al wel veel eerder in mijn leven gekomen. Zijn oom en tante wonen nog steeds in de Herderstraat. Misschien hadden wij hun bovenburen geworden. En had ik hem ontmoet als hij bij zijn oom en tante op bezoek kwam. Maar dat is niet gebeurd. Wij hebben elkaar pas vier jaar geleden in Delft ontmoet. Want ik woonde op de De La Reyweg en niet in de Herderstraat.

Ik kom er graag. De Markthof, een tijdlang nog de enige plek in Den Haag waar een wolwinkel zat. Waar kruidentoko's zitten, waar je lekkere broodjes kan halen voor de lunch. De Chinese winkels, met lekkere thee en sak├ę en andere ingredi├źnten die hun weg vonden naar mijn keuken. De Chinese apotheek, waar ik ten einde raad een kruidenmengsel voor thee ging halen tegen mijn enorme eczeemuitbarstingen. Ik hoef niet eens mijn ogen dicht te doen om de smaak weer in mijn mond te krijgen. Ik heb het een paar dagen volgehouden, maar het was te erg. En mijn uitslag werd er naar mijn idee niet minder van. Gelukkig ging het uiteindelijk vanzelf weg.

Er kwamen steeds meer Chinese winkels, de wijk werd omgedoopt naar Chinatown en de straatnaambordjes hebben hun aanduiding ook in Chinese karakters. Nu eet ik er Sushi's en slenter via de kleine straatjes langs al die winkeltjes die, net als die op de Hoefkade, van Den Haag zo'n andere stad gemaakt hebben dan het Den Haag uit mijn jeugd. Waar het internationale in het karakter toch vooral Indisch was.

Ik herinner me nog dat er op de hoek van de Gedempte Gracht en de Bezemstraat een Joodse winkel zat. Die was op zondag open en dan ging ik daar soms met mijn vader boodschappen doen. Want dat was zo'n beetje de enige winkel in Den Haag waar je op zondag terecht kon. Behalve dan op Scheveningen. Maar dan alleen in de zomer en bovendien vond mijn vader dat veel te duur!

Tijden veranderen. Je kunt er nu 24 uur per dag en 7 dagen per week terecht voor van alles. De Markthof is vernieuwd. C&A zit in een prachtig nieuw pand. Maar de straatjes eromheen blijven natuurlijk wat ze zijn: kleine straatjes, met moeizame verkeersstromen. Er zijn al jaren plannen om er iets aan te doen, het ligt voor de hand om een deel van het gebied autovrij te maken, maar dat stuit dan weer op andere bezwaren.

De problemen zijn die van iedere stad: hoe krijg je mensen daar waar je ze hebben wilt, zonder opstoppingen, zonder auto's. De parkeergarage onder de Grote Marktstraat biedt natuurlijk soelaas, maar hoe ze ooit hebben kunnen verzinnen om de ene ingang midden in het voetgangersgebied naast het stadhuis te plannen? Er is vast goed over nagedacht, maar ik hoop dat ze over de Wagenstraat en omgeving nog beter nadenken en zinnigere oplossingen vinden!

Christa, februari 2008

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

blogging tool
 

This collection ©2023 by admin

Contact | Help | Blog template by Asevo | blog soft | cheap web hosting