« DuurzaamheidVWO en HAVO in Zuid West »

Veiligheid (3)

  02/06/10 12:54 pm, by , Categories: Algemeen

Veiligheid heeft te maken met macht en onmacht. Ik heb een klein hondje. Een Maltezertje. Een beetje verknipt Maltezertje. Hij was zes toen we hem kregen uit het asiel en ik weet niet wat er in die eerste zes jaar met hem gebeurd is, maar hij vindt het niet zo leuk als ie opgetild wordt. Dan gromt hij. En hij bijt ook wel eens een enkel keertje. Ik ben dan niet erg onder de indruk. Zeker niet van het grommen. Dat kan ik harder. Bovendien kwispelt ie erbij, hij heeft donders goed in de gaten dat het niet goed is wat hij doet.
Stel nou dat mijn Maltezertje een Rottweiler was. Met dát gedrag had hij al lang niet meer geleefd. Want Rottweilers boezemen al gezag en angst in als ze nog niet eens brommen.

Macht en onmacht.
Iedere man heeft de macht om iedere vrouw te verkrachten. En zolang er nog maar één man op aarde is, die dat van tijd tot tijd doet, zal iedere vrouw in iedere vreemde man een potentiële verkrachter zien. Ja, zegt mijn aardige, vriendelijke buurman dan: maar ik ben helemaal geen verkrachter. Vast niet. Maar hoe moet ik dat weten?

Macht en onmacht.
Er belt iemand aan de deur. Een vrouw doet open en krijgt gelijk een mes op haar keel. Ze raakt gewond, ze raakt haar portemonnee kwijt. Ze wordt niet verkracht. Maar zolang er nog één man op aarde rondloopt met een mes, zal iedere vrouw in iedere vreemde man een potentiële overvaller zien.

Macht en onmacht.
Je fietst over een dijkje, net buiten de stad. Ineens springt er een man voor je fiets en begint op je te schieten. Je raakt gewond.

Zolang er mensen met wapens zijn, zal iedereen bang zijn voor ieder ander. Bang om beschoten te worden.

Macht en onmacht.
Je zet je fiets voor de deur. Op slot. Aan een ketting, aan een boom. Als je terugkomt is hij weg. Er was iemand die de macht had het slot door te knippen en jouw fiets mee te nemen. Zolang er nog één iemand fietsen steelt, zal iedereen in ieder ander mens in potentie een fietsendief zien.

Macht en onmacht.
Iemand smokkelt explosieven een vliegtuig in. Ze ontploffen niet, maar iedereen is vanaf dat moment bang voor iedere medepassagier. Heeft ie explosieven bij zich of niet? Is hij een terrorist - iemand die terreur, angst zaait - of niet?

Macht en onmacht.
Iemand roept dat alle dikke blondjes achterlijk zijn. Of dat alle Turken stinken. Of dat alle Fransen alcoholist zijn. Of dat alle Marokkaanse jongeren in Nederland misdadigers zijn en alle vrouwen met hoofddoekjes onderdrukt worden. Ik heb niet de macht om die man zijn mond te snoeren. Hij kan roepen wat hij wil. En zolang hij dat roept, zijn er mensen die denken dat hij gelijk heeft en er zijn mensen die denken: hoe kan hij dat nou zeggen?

Je kunt die macht- en onmachtsituatie nooit helemaal uitsluiten. Twee mensen zijn nooit helemaal gelijk. De een is iets sneller dan de ander, de ander is iets sterker dan de een. Je kunt wel afspraken maken. Je kunt afspreken dat mannen vrouwen niet verkrachten of beroven. Je kunt afspreken dat die fiets van mij is en dat dat betekent dat niemand anders er aan mag komen, tenzij met mijn toestemming.

Tenzij met mijn toestemming.
Als iemand iets doet met iets dat van mij is, moet hij mijn toestemming daarvoor hebben.
Ik geef mannen geen toestemming mij te verkrachten.
Ik geef mensen geen toestemming mij te overvallen of mijn fiets te stelen.

Ik geef mensen geen toestemming om mij zomaar dom te noemen omdat ik dik ben. Als je me kent en je vindt dan nog steeds dat ik dom ben, dan mag je dat zeggen. Dan zal ik met je in discussie gaan omdat ik niet zomaar zal willen aannemen dat ik dom ben, en dan is het aan jou om te bewijzen dat ik wél dom ben. Jij bent tenslotte degene die die uitspraak doet. En als ík niet dom ben, dan kun jij nooit meer roepen dat alle dikke vrouwen dom zijn. Want dat is niet waar. Ik bewijs dat dan namelijk in mijn eentje.

Zo kun je ook nooit zeggen dat alle Turken stinken of alle Fransen alcoholist zijn.

Daarom kan meneer Wilders nooit hard maken dat zijn uitspraken 'de waarheid' zijn en dat hij daarom mag zeggen wat hij zegt.

Macht en onmacht.
Wij hebben de macht om ervoor te zorgen dat hij die macht niet krijgt. Gebruik die macht. Op 3 maart.

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

powered by b2evolution free blog software
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog skin by Asevo | b2 | web hosting | blog ads