« DiscriminatieHaagse Ontmoetingen »

Thuiszorg

  04/12/09 12:50 pm, by , Categories: Algemeen

Zomaar een aantal krantenkoppen van de laatste dagen. De invulling geef ik zelf.

De eerste:
"Meavita draagt thuiszorg Den Haag over"
Meavita; een bedrijf dat ontstaan is uit overnames en fusies. Thuiszorg Den Haag, GDVV-groep, De Wielborgh in Dordrecht, Sensire (op zichzelf al zo'n megafusist) Thuiszorg Groningen, Vitras (nog een fusist) in Noord-Oost Nederland. Ik vermoed niet dat ze dat allemaal zijn, maar ik heb geen uitputtend onderzoek gedaan. Meavita is echter een schoolvoorbeeld van een moderne zorgaanbieder. Groot/groter/grootst is jarenlang het motto geweest in zorgland. En natuurlijk lijkt het mooi: één organisatie voor je administratie, flexibeler met het inzetten van personeel. Maar blijkbaar werkt het niet zo, want van al die fusies en overnames in de afgelopen jaren is er niet één succesvol.

"Thuiszorg rijk aan geldgoochelaars"
Mag ik dat ook omdraaien? Geldgoochelaars rijk aan thuiszorg? De salarissen van de directeuren rijzen ook hier de pan uit. De managers die door fusies overbodig worden, krijgen diamanten handdrukken mee.
Een bestuurder van Thuiszorg Amsterdam verdiende ruim negen ton per jaar. Onder zijn leiding leed die stichting Thuiszorg Amsterdam in 2006 een verlies van 7,5 miljoen euro. Toch kreeg hij bij zijn afscheid nog eens 6,5 ton mee.
Een van de vele voorbeelden.

"Burgers raken volledig de weg kwijt in de thuiszorg"
Daar kan ik over meepraten. Tot nu toe heb ik gelukkig alleen zijdelings te maken gehad met thuiszorg. Maar toch raakte ik de weg kwijt.
Mijn schoonouders wonen in de buurt van Terneuzen. Schoonpapa heeft sinds een aantal jaren een pgb, een persoonsgebonden budget, waarvoor ze huishoudelijke hulp krijgen (6,93 uur per week "mevrouw, dat telt bij ons voor een hele dag, dat kan uw schoonmoeder verdelen over twee dagdelen per week - hoe komen ze in godesnaam op zo'n uurverdeling? Maar goed, ik sta tenslotte ook voor 22,83 uur per week op de loonlijst als ambtenaar in algemene dienst tewerkgesteld bij mijn ministerie.

Mijn schoonouders hadden dus twee keer per week hulp. Tot de WMO werd ingevoerd en de hulpverlening aan de gemeentes werd overgedragen. Aangezien mijn schoonmoeder intussen kanker had en vanwege wat er aangeraden werd vanuit (vermoedelijk) de gemeente, kozen ze ervoor de pgb van mijn schoonvader om te zetten in zorg in natura. Zelf kreeg schoonmama inmiddels iedere dag persoonlijke verzorging en begeleiding. Dat was gelukkig wel goed geregeld.

Maar op 28 februari 2007 werd de pgb stopgezet en stopte ook de huishoudelijke hulp. De mevrouw die het eerst deed kwam nog een paar uur per week in haar vrije tijd helpen (het is een vriendin van mijn schoonmoeder), maar die had intussen wel een andere baan omdat de thuiszorginstelling haar had moeten ontslaan wegens te weinig aanvragen en te weinig geld.

Mijn eigen relatie met mijn schoonouders is niet altijd optimaal geweest, maar ik ging ervan uit dat ze in ieder geval zouden bellen als ik iets voor ze kon doen (vanuit Den Haag is dat niet altijd heel veel).
Dat deden ze helaas niet. Ik belde de donderdag voor Pasen om af te spreken dat we mijn zwager die vrijdag zouden brengen, toen ik hoorde dat ze al ruim een maand geen hulp hadden.

De mevrouw die mijn schoonmoeder verzorgde had 's morgens een telefonisch rondje langs diverse kastjes en muren gemaakt en mijn schoonmoeder zou teruggebeld worden.

Toen ik 's middags belde was dat nog niet gebeurd en toen ben ik ook eens begonnen met zo'n rondje.
Als ik het goed heb bijgehouden, heb ik gebeld met
- het WMO-kantoor (in Sittard);
- Gemeente Terneuzen (afdeling WMO)
- CIZ (in Goes voor de indicatiestelling)
die belden mij terug. Ik moest zelf naar een zorgaanbieder, de indicatie is er maar de pgb is stopgezet. "Ja, dat klopt, dat hebben we zelf gedaan"
- Weer de gemeente Terneuzen
- Schoonmama
- Nog eens gemeente Terneuzen
- Stichting ZorgSaam (in Terneuzen)
- WMO-kantoor
- Schoonmama

Intussen leek het er op dat (door verkeerde voorlichting? niet goed luisteren? niet goed begrijpen? geen hoofd meer hebben om nog goed te begrijpen? niet goed ingelicht?) de PGB beëindigd is maar dat er op de een of andere manier geen zorg-in-natura-aanvraag is gedaan.

Ik kon er niet achter komen wie die aanvraag had moeten doen overigens. Mijn schoonmoeder vertelde dat ze alle papieren heeft ingevuld en opgestuurd naar het Zorgkantoor (dat is de enige kast/muur waar ik die dag niet terecht was gekomen). Het WMO-kantoor in Sittard vertelde me dat de gemeente Terneuzen had moeten laten weten dat de indicatiestelling gehandhaafd bleef. Maar de gemeente Terneuzen verwees mij naar de CIZ en die zeiden dat de indicatie er gewoon was en dat wij zelf een zorgaanbieder moesten zoeken. Die zorgaanbieder die ik vond (ZorgSaam) zei dat het Zorgkantoor de zorgindicatie moest overzetten. En zo kwam ik weer bij het WMO-kantoor in Sittard terecht en begon de cirkel zeg maar opnieuw.

Drie uur later is het half zes en krijg ik een telefoontje (!!!) van het WMO-kantoor. Uiteraard is er op Goede Vrijdag en Paasmaandag niemand aan het werk, maar zij gaan dinsdag met de Gemeente Terneuzen in orde maken dat de indicatie van mijn schoonvader mag worden overgenomen (gehandhaafd) en dan nemen zij contact op met ZorgSaam om met spoed hulp te regelen voor mijn schoonouders. Dat duurde uiteindelijk nog wel een week of twee natuurlijk, maar toen hadden mijn schoonouders weer de hulp waar ze recht op hebben.

Zorg. Wanneer leren managers nou eens echt wat dat woord betekent?

Christa, februari 2009

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

3 comments

Hulp in de huishouding

In deze branche hoort geen marktwerking te zijn, maar ja…

04/24/09 @ 03:27 pm
Huishoudelijke hulp

voor ze dat leren zijn we een hele poos verder..

05/04/09 @ 02:12 pm
Comment from:
christa

Ik vind het fijn dat je reageert, maar ik heb een ietsiepietsie het idee dat je dat alleen maar doet om je eigen site te promoten. Misschien kun je een volgende reactie met je eigen naam ondertekenen?

05/04/09 @ 09:02 pm
Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

powered by b2evolution
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | b2evo skin by Asevo | free blog | green hosting | FP