« WIJZuiderstrand »

Subsidiebeleid

  10/31/09 12:54 pm, by , Categories: Algemeen

Subsidies en vrijwilligerswerk: beide zouden overbodig moeten zijn. In een ideale situatie kan al het werk worden betaald en kunnen alle activiteiten plaatsvinden zonder subsidie. Maar als je in Nederland morgen de subsidies en het vrijwilligerswerk afschaft, ligt het land overmorgen op zijn gat.

Wat wordt er zoal gesubsidieerd? Je kunt volgens mij beter vragen: wat wordt er níet gesubsidieerd? Want om te weten wat er wordt gesubsidieerd, moet je eigenlijk eerst afbakenen wat je precies verstaat onder subsidiëren. Is studeren met een beurs 'gesubsidieerd studeren'? Is een bijstandsuitkering subsidie? We weten allemaal dat theatervoorstellingen zwaar gesubsidieerd worden. En dat we subsidie kunnen krijgen als we een zonnepaneel op ons dak willen.

Vrijwilligersorganisaties hebben dikke boeken en websites vol met mogelijkheden om aan meer subsidie te komen. Bedrijven verdienen geld aan organisaties die ze helpen om goede subsidieaanvragen in te dienen. Daar werken mensen die zichzelf subsidiemanagers noemen!

Als je het heel breed neemt is alles wat wordt gedaan of geleverd zonder dat iemand daar persoonlijk het volle pond voor betaalt, gesubsidieerd. De rolstoel die mijn man uit de WMO krijgt is in die definitie ook gesubsidieerd.

We betalen in Nederland allemaal belasting en sociale lasten. Daarvan worden dingen betaald die we anders als particulier zelf zouden moeten betalen. Het is dus als het ware een soort distributiesysteem van ons eigen geld. Een sigaar uit eigen doos. Daarom is het zo jammer dat mensen soms geen gebruik maken van de subsidie waar ze recht op hebben. Ze hebben er immers eerst zelf voor betaald!

Dat distributiesysteem van subsidies moet beheerd worden. Beleid heet dat. Subsidiebeleid. Er zit ergens iemand met een grote hoge hoed met geld en die beslist wie wat krijgt en waarom niet.

Voor de aanvragers is het altijd volstrekt oneerlijk dat hun aanvrage wordt afgewezen. En de krijgers zijn nooit tevreden, want het had altijd meer gekund.

Kortom: meneer of mevrouw Beleid doet het nooit goed of het deugt niet. Ik ben blij dat ik niet in zijn of haar schoenen sta.

Zelf word ik overigens volledig gesubsidieerd. Ik ben ambtenaar en ik doe vrijwilligerswerk.

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

open source blog software
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog theme by Asevo | multiple blogs | web hosts