« Haagse studentenRia »

Sport en handicap

  03/23/09 12:51 pm, by , Categories: Algemeen

Ton heeft klem gezeten bij zijn geboorte. Hij is spastisch en hij is 'achter'. Hij is niet gek. De mensen in zijn tehuis heten meervoudig gehandicapt, of dubbelgehandicapt, maar hoe beter ik ze in de loop van de jaren heb leren kennen, hoe meer ik erachter ben gekomen dat hun handicaps op geestelijk gebied vooral in onze eigen beperkte geest zitten.

Maar eigenlijk geldt dat ook voor fysieke handicaps. In een ideale wereld zou iemand met fysieke beperkingen geen extra hindernissen moeten ondervinden door die beperkingen. Maar iedere rolstoelrit is een hindernissenrit. Want onze steden, o zo toegankelijk voor voetgangers, zijn ware slalomparcoursen voor iemand in een rolstoel. Om over de winkels maar niet te spreken. En als je dan eens door de ogen van zo'n rolstoeler kijkt, zie je dat het hele leven zo'n slalomparcours is, omdat de wereld niet gebouwd is op voortbewegen in een rolstoel.

Heb je je, als ziende, weleens afgevraagd waarom er lampen in jouw woning zitten? Nee toch zeker? Dat is toch heel normaal? Niet voor een blinde hoor. Die heeft die lampen niet nodig. Eigenlijk zijn die lampen voorzieningen voor ziende mensen, omdat die anders zo gehandicapt zijn in het donker. Moeten wij daar extra voor betalen? Nee, natuurlijk niet. Moeten wij onze huizen daar extra voor laten aanpassen? Belachelijke vraag. Standaard zitten er lampen in ieder huis. En zoals het heel normaal is dat er in een woning lampen zitten voor mensen die niet goed kunnen zien in het donker, zou iedere woning net zo goed voorbereid moeten zijn op een bewoner met een andere handicap.

Maar: ieder mens is anders, en iedere gehandicapte mens heeft weer andere aanpassingen nodig. Dat maakt het lastig om een 'universele' woning te maken. Maar moet het nou echt zo lastig zijn om de noodzakelijke aanpassingen simpelweg te maken? Ik vind van niet.

Eigenlijk is dat met sporten net zo. In een ideale wereld zou iedereen met iedereen moeten kunnen sporten. Maar er zijn om te beginnen al de verschillen tussen mannen en vrouwen. Er zijn nog maar weinig sporten waar die twee groepen op gelijk niveau met en tegen elkaar kunnen strijden.

En omdat sport nou eenmaal bijna altijd een competitie-element heeft, omdat je in sport graag wilt weten of je goed bent, beter dan de buurman of buurvrouw, zijn er (gelukkig) ook sportverenigingen voor mensen met een handicap. Omdat het een beetje lastig is om de honderd meter hard te lopen binnen 10 seconden als je geen benen hebt.

Dat ik weet dat er voor gehandicapten verschillende mogelijkheden zijn om te sporten, komt omdat ik door mijn zwager daarmee in aanraking gekomen ben. Mijn man zwemt bijvoorbeeld zaterdags met een van mijn zwagers huisgenoten in de Escamphof. En mijn zwager zelf heeft jarenlang bij de SGK op volksdansen gezeten en gebadmintont.

Maar als je niet iemand met een handicap in je naaste omgeving hebt, zie of hoor je nooit iets over gehandicaptensport. Er zijn de paralympics. Nauwelijks op tv. Jaarlijkse, nationale en internationale evenementen voor gehandicapte sporters. Stukje in de krant? Pagina 19, derde kolom, drie regeltjes.
Dat is jammer. Dat zou veel beter moeten. Toen voetbal naar de commerciƫlen ging, dacht ik: nu wordt Studio Sport weer leuk. Nu krijgen we daar ruimte voor andere sporten, inclusief misschien wel gehandicaptensport. Maar nee: nu krijgen we de voetbalwedstrijden uit de derde klasse van Guatemala. Niet dat ze daar niet goed kunnen voetballen hoor, maar het boeit me niet erg.
Maar wie weet, is er in de toekomst ooit nog weleens ruimte voor.

Laat ik eindigen met zeggen dat ik vind dat leven met een handicap vaak al pure topsport is. Ik heb ook wel eens in een rolstoel gezeten en dat valt om de dooie dood niet mee. Iemand die met een rolstoel zelfstandig een bus in en uitgaat, is hoe dan ook bezig met sport. Of hij wil of niet.

Christa, september 2007

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

blog soft
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog template by Asevo | blog tool | dedicated server | authors