« VuurwerkInburgering »

Rookverbod

  04/12/09 12:45 pm, by , Categories: Algemeen

Ik heb vijfentwintig jaar gerookt en ik ben elf jaar geleden gestopt. Als je aan rokers vraagt wat het allerergste is, dan zijn dat gestopte rokers. U bent dus gewaarschuwd. Roken stinkt. Rokers stinken. En ik geloof dat dat inderdaad erger is voor ex-rokers dan voor nooitrokers. Rokers hebben geen idee hoe erg ze stinken. Bovendien heb ik last van de rook. En met mij vele andere mensen. Meer dan driehonderdduizend mensen in Nederland hebben last van Astma en aanverwante ziektes. Je kunt er gerust van uit gaan dat al die mensen last hebben van rook.

Maar ik ga tegenwoordig geen discussie meer aan met rokers. Want ik weet uit ervaring van toen ik zelf nog rookte dat die discussie niet mogelijk is. Rokers moeten roken. Ze zijn verslaafd. Al het andere moet wijken. Als je last hebt van hun rook ga je maar ergens anders zitten. Maar dat kan in Nederland nog steeds niet vanwege het halfslachtige, maar puur Nederlandse, rookbeleid.

Toen ik nog niet zo lang gestopt was, zat ik op een terrasje in Leiden te lunchen en naast me zat iemand die een shaggie opstak. De as waaide in mijn bord met eten. Dat is niet lekker. Maar met het huidige rookbeleid in Nederland kan me dat van de zomer ook weer gebeuren. Als ik binnen eet, dan kan dat echter niet meer. Dan zou ik ook in een restaurant niet hoeven te vluchten zonder dessert omdat er aan de tafel naast me iemand een sigaar opsteekt.

De snackbar annex petit-restaurant bij mij in de buurt heeft een kwart van zijn bedrijf afgeschermd. Er is alleen een buitendeur, en de bediening vindt plaats via een luikje naar de rest van het restaurant. Er staan alleen maar heel veel stoeltjes en één tafeltje. Ik ben blij dat ik daar niet hoef te zitten eten.
In alle landen waar in de horeca een rookverbod werd ingesteld, steeg de omzet. Niet in Nederland. Waarom niet? Omdat het in Nederland geen algemeen verbod geldt. Omdat het in Nederland halfslachtig is ingevoerd. Omdat er in Nederland in een deel van de horeca voorzieningen konden worden getroffen om mensen toch te laten roken
en omdat er in veel kroegen zonder die voorzieningen ook gewoon gerookt wordt. Het argument van een kroegbaas in Den Bosch: "Mijn zaak is 36 vierkante meter. Ik moet roken toestaan. Anders ga ik failliet. Ik denk dat de minister dat wil.”

Onzin natuurlijk. Als er echt overal een rookverbod zou gelden, zouden mensen gewoon de kroeg in gaan en misschien wel mopperen, maar er zou niet minder gedronken worden. Eerder meer, want rokers moeten wel iets te doen hebben met hun handen.

Maar het puur Nederlandse aan het rookverbod is dat de rokers geen boete krijgen. De overtreder wordt dus niet bestraft. Dat is hier in Nederland niet ongebruikelijk hoor. Kijk naar hoe er wordt omgegaan met drugs. De gebruikers worden over het algemeen niet bestraft, maar de verkopers wel. Datzelfde geldt voor vuurwerk. Nederland is wat dat betreft toch wel een raar land.

Nu wordt de kroeg waar gerookt wordt, beboet voor een economisch delict. Het heeft even geduurd voor ik doorhad hoe dat in mekaar stak - en ik werk nog wel bij het ministerie van Economische Zaken… ik bedoel: ik zou het moeten weten. Ik heb het uitgezocht: het is nu een economisch delict omdat het concurrentievervalsing in de hand werkt. Een kroeg waar clandestien gerookt wordt, heeft meer omzet dan een kroeg waar men zich aan het rookverbod houdt.
En dat bewijst hoe krom dit hele verbod is: gewoon overal alle horeca rookvrij maken en het is afgelopen met die zogenaamde oneerlijke concurrentie. En dan niet alleen de kroeg of het restaurant beboeten, maar ook de roker. Dat is tenslotte de overtreder. Maar ook als kroeg-baas gewoon niet toestaan dat er in jouw kroeg gerookt wordt. Het is jouw kroeg immers. Jij bent toch de baas? Maar ik durf te wedden dat de kroegbazen die het hardst schreeuwen zelf roken.

Een rookverbod werkt echt alleen maar als in heel Nederland het verbod strikt gehandhaafd wordt. De solidariteit van de kroegeigenaren moet zijn met degenen die het rookverbod handhaven en niet met degenen die dat saboteren. Maar ik herinner me al van mijn middelbare schooltijd dat echte eenheid zelfs in een klas van pakweg dertig leerlingen niet bereikt wordt: een afspraak om allemaal je huiswerk niet te leren werd altijd getorpedeerd door een paar leerlingen die hun huiswerk wel deden.

Nederland ten voeten uit.

Christa, december 2008

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

blogging tool
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog template by Asevo | blog soft | cheap web hosting