« Discriminatie (2)Padvinderij »

Politiek Den Haag

  06/05/10 12:35 pm, by , Categories: Algemeen

Vroeger zei ik: geef mijn portie maar aan Fikkie. Ik ben wel altijd wezen stemmen, en ook altijd op een vrouw, maar ik was niet echt geïnteresseerd in politiek. Dat is de laatste jaren anders. Ik werk voor een ministerie en ik zit hier regelmatig bij politieke discussies. De leeftijd zal ook een rol spelen. Kortom: ik ben inmiddels zelfs lid van een politieke partij!

Landelijke verkiezingen woensdag. Het kan me niet schelen wat je gaat kiezen, als je maar gaat kiezen. Het kiesrecht is een hardbevochten recht en je zou veel van je voorouders behoorlijk laten zitten als je denkt: laat maar, het maakt niet uit. En voor alle nieuwe Nederlanders: bedenk dat je hier met je stem wel degelijk verschil kunt maken. Dat is één van de redenen dat jij of je ouders naar Nederland kwamen, omdat dat deel uitmaakt van onze maatschappij. Stemmen dus. Allemaal.

Het is overigens verrekte lastig om er achter te komen wat de politieke partijen van plan zijn met Den Haag. Daarom is dit debat ook goed, dan kunnen ze het uitleggen. Wat natuurlijk wel bij alle partijen als een paal boven water staat, is dat er te veel ambtenaren zijn. Als ik dan hoor dat er van de 1,2 miljoen aangiften er maar zo'n driehonderdduizend worden opgevolgd (jaja, er waren er al zevenhonderdduizend waar niks mee gedaan wordt – dat alleen al is een schandaal), dan denk ik: hoezo te veel ambtenaren? De politie werft vrijwilligers voor banen die ik als normaal, betalend werk zie. Hoezo te veel ambtenaren?

Maar bezuinigen op het ambtenarenapparaat zal natuurlijk wel gevolgen hebben voor de stad Den Haag. Het huidige bezuinigingsplan voor bezuinigen op rijksambtenaren heeft weliswaar het motto “van werk naar werk”, maar dat zal lang niet in alle gevallen gerealiseerd kunnen worden.
En veel rijksambtenaren wonen in Den Haag en omstreken. Als die werkeloos worden, komen ze uiteindelijk ten laste van hun woongemeente. Want WW duurt niet meer eeuwig, ook al heb je een werkverleden van 36 jaar. En bijstand komt van de gemeente. Wanneer ik 1 januari boventallig word en herplaatsingskandidaat, dan moet ik binnen twee jaar zien ander werk te vinden. Dan ben ik 55. Ik kan je nu al op een briefje geven dat dat heel moeilijk gaat worden. Ondanks mijn capaciteiten en ervaring. Want iedereen heeft er een mooie mond van vol dat ouderen belangrijk zijn op de arbeidsmarkt en dat we allemaal langer door moeten werken, maar ze vergeten dat niemand op mij en al die andere vijftigplussers zit te wachten.
Ja, over tien jaar, als de babyboomers beginnen met pensioen te gaan, of ze nou 65 of 67 zijn, dan liggen alle werkgevers voor me op hun knieën en zullen ze smeken om goede ondersteunende krachten. Maar tot die tijd zou ik ook wel graag een beetje kaas op mijn brood willen verdienen.

Een ander punt van zorg is de zorg. De uitholling van de AWBZ en het onderbrengen van zaken uit die AWBZ bij de gemeente. De gemeentes worden op die manier meer en meer opgezadeld met de kosten voor gehandicapten. Officieel moet de zorg hetzelfde blijven, in de praktijk is het toch vaak heel moeilijk en komt het neer op krimp. De actiegroep “Lekker Stuk” heeft uitgerekend dat gehandicapten het beste uit zijn met links.

Alles is een golfbeweging. Dit ook. Was er een hang naar centralisatie, komt er nu een beweging richting decentralisatie. Dat betekent wel minder rijksambtenaren. Dat wel.

--
Christa, juni 2010

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

open source blog
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog theme by Asevo | multiple blogs | web hosts