« OpgeluchtJongeren in Den Haag Zuid-West »

Ouderen en de zorg

  02/05/09 11:54 pm, by , Categories: Algemeen

Mijn oma en opa van vaders kant waren allebei nog uit de voorvorige eeuw. Toen oma op een gegeven moment dement werd, ergens in de jaren zestig van de vorige eeuw, en mijn opa niet meer thuis voor haar kon zorgen, moest ze naar een verzorgingstehuis. Opa kon ook niet alleen thuis blijven, dus die moest naar een bejaardentehuis. Samen ergens heen kon niet, ze hadden ieder een andere 'zorgbehoefte'. Zo zou je het nu tenminste noemen. Toen was het gewoon heel triest. Oma wist van niks meer, maar opa wel. Dagelijks ging hij bij zijn vrouw op bezoek, en als het meezat dan dacht ze dat hij haar vader was en vroeg ze of hij even weg had gemogen uit het blindengesticht.

Ik weet dat er nog steeds situaties bestaan waarin de ene partner ergens anders terecht komt dan de andere, maar dat is dan toch vaak het geval omdat die ene niet meer thuis verzorgd kan worden en de ander nog wel thuis kan wonen. Tegenwoordig proberen we vooral om onze senioren zo lang mogelijk, met eventuele mantelzorg, alpha-hulpen, thuiszorg, woonbegeleiding, al dan niet in een woonzorgzone zo lang mogelijk thuis te houden. Als dat niet meer lukt wordt hun 'zorgbehoefte' geïnventariseerd en zoeken we een zorgomgeving die zo goed mogelijk bij ze past.

Mijn grootouders zouden werkelijk geen idee hebben waar ik het over had. Zorgbehoefte, mantelzorg, alpha-hulp, woonzorgzone… we proberen steeds andere namen te vinden voor iets wat ooit heel gewoon was: zorgen voor de mensen die jou opgevoed hebben, zorgen voor je ouders en grootouders. Zorg die al een tijdje uitbesteed wordt, maar op een heel andere manier dan vroeger.
En steeds weer komt er iets anders. Ze zijn al een tijdje bezig de AWBZ, waar veel van deze zorg bij is ondergebracht, te veranderen. De AWBZ (algemene wet bijzondere ziektekosten) wordt WMO (wet maatschappelijke ondersteuning). De gemeentes zelf worden verantwoordelijk voor die WMO. En we moeten maar afwachten of we dan dezelfde zorg kunnen krijgen als nu. Er lopen tests in sommige gemeentes, maar de landelijke invoering laat nog op zich wachten.

Maatschappelijke ondersteuning moet je dus blijkbaar onderbrengen in een wet. Maar ziektekosten zijn er niet meer, want die wet wordt afgeschaft. Eh… ik geloof dat ik er nog maar eens iets over moet gaan lezen, want helemaal duidelijk is het me nog niet.

Het laatste nieuws is het nieuwe zorgstelsel. De tijd dat de bode van de Volharding eens in de week langskwam om de premie op te halen ligt al lang achter ons. Diezelfde Volharding nam later als Azivo heel vooruitstrevend tandartsen zelf in dienst om tandartszorg aan te bieden aan hun patiënten. Op een zeker moment was dat zo ongeveer de enige manier om in Den Haag aan een tandarts te komen!

Het nieuwe zorgstelsel. Zie… ook daar is het woord ziektekosten verdwenen. Al sinds 1987 zijn we bezig met praten over een basisverzekering en nu lijkt het erop dat hij eindelijk gaat komen. Er zullen ongetwijfeld goede kanten aan zitten. Het verschil tussen particulier en ziekenfonds verdwijnt. Maar klasse-verzorging hadden we allang niet meer. Wie van het ziekenfonds in het ziekenhuis terecht komt, krijgt ook een kamer apart als dat nodig is en wie particulier ligt, krijgt geen aparte ruimte als die op dat moment niet beschikbaar is.

De wachttijden zijn voor particulier verzekerden en fondspatiënten hetzelfde: schrikbarend lang in sommige gevallen.

Dat geen een verzekering je meer mag weigeren voor een basispakket is goed. Dat datzelfde basispakket je ongeveer honderd euro per maand gaat kosten, dat is effe slikken. Maar daar krijg je een toeslag voor. Daar krijg je een toeslag voor? Hm… vroeger was een toeslag iets wat je betaalde. Alweer wat nieuws.

Om die toeslag te krijgen moet je wel een formulier invullen. En terugsturen. En dat formulier moet behandeld worden. Nou maar hopen dat je het goed hebt ingevuld en op tijd hebt teruggestuurd. En dat ze het ook nog op tijd behandelen. In dat geval krijg je in de loop van december je toeslag voor januari op je rekening gestort. Dat geld mag je dus niet uitgeven voor een extraatje met de feestdagen, dat moet je bewaren voor de rekening die je eind januari van je zorgverzekering krijgt.

Waar ik het niet over ga hebben is of je bij je eigen zorgverzekerings-maatschappij wil blijven. Volgens mij is dat wel wat veel mensen gewoon gaan doen om even aan te zien hoe het allemaal gaat lopen. Waar ik het ook niet over wil hebben is dat nog geen een zorgverzekerings-maatschappij weet wat ze gaan rekenen voor een basisverzekering. Dat zal zo ongeveer elfhonderd euro per jaar zijn, maar het kan meer of minder worden. En over de onzekerheid of de zorgtoeslag genoeg, te veel of te weinig blijkt te zijn zal ik het ook niet hebben.

Mocht deze column wat warrig op u overkomen, dan kan dat kloppen. Maar geloof me: dat ligt niet aan mij. Dat ligt aan het nieuwe zorgstelsel.

Christa, oktober 2005

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

powered by b2evolution CMS
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog skin by Asevo | blog software | web hosting