« Drank maakt meer kapot dan je lief isMishandeling »

Ockenburgh

  04/03/10 12:35 pm, by , Categories: Algemeen

Van jeugdherberg tot talentencentrum: dat is een mooie nieuwe carrière voor Ockenburgh. Ik ben net te jong om zelf vakanties in jeugdherbergen te hebben doorgebracht, maar in de boeken die ik als meisje las, speelden ze een grote rol. Het was indertijd zo'n beetje dé opstap naar zelfstandigheid. Alleen of met vrienden op vakantie en dan bivakkeren in een jeugdherberg. Dat mocht, dat was vertrouwd, daar werd goed voor je gezorgd. Het hoort bij de sfeer van de jaren na de oorlog, er was nog geen geld voor buitenlandse vakanties. Vliegen naar Benidorm om je daar een aantal dagen een coma te zuipen was absoluut nog niet aan de orde. In jeugdherbergen werd zelfs geen alcohol geschonken! Er was een beheerdersechtpaar, een zogenaamde 'vader' en 'moeder'. Eten koken deed je met zijn allen, afwassen ook. En slapen op een slaapzaal. Aparte zalen voor meisjes en voor jongens.

Jeugdherbergen heten tegenwoordig hostels, meestal hoef je er niet meer zelf te koken, leeftijdsgrenzen zijn er niet meer, maar de sfeer van vroeger hangt er nog steeds wel een beetje omheen. Ik kan me niet herinneren dat één van mijn vrienden ooit in jeugherbergen op vakantie is geweest.

Het was daarom voor mij dan ook verrassend om te leren dat de grote glazen jeugdherberg in Ockenburg pas in de jaren zeventig is gebouwd. Volgens mij was dat al aan het eind van het jeugdherbergentijdperk. Het is goed om te zien dat dit gebouw een mooie nieuwe plaats krijgt in het Melis Stokepark.

Alle scholing ten spijt, het is soms ontzettend lastig om te ontdekken wat je wilt, wat je kunt, waar je talenten liggen. Dan kun je wel, zoals ik, vroeg van school gaan en gaan werken tot je weet wat je wil, maar dan is de kans groot dat je de beste mogelijkheden overslaat of door gebrek aan scholing uitsluit. Schoolonderzoeken, psychologische tests... ik kan me voorstellen dat jongeren daar niet altijd veel vertrouwen in hebben. Zelf uitzoeken, je eigen gang gaan... op zoek naar zelfstandigheid.

Media zijn in Nederland onlosmakelijk verbonden met Hilversum, maar ook in andere delen van het land wordt radio en televisie gemaakt. In Den Haag gebeurt dat onder andere door Radio Discus natuurlijk, dat straks ook een plekje krijgt in het nieuwe talentencentrum Ockenburgh.

De opstap naar zelfstandigheid. Als er straks een prachtig talentencentrum voor jongeren staat, is dat eigenlijk nog steeds wat het biedt.

Christa, april 2010

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

free blog software
 

This collection ©2023 by admin

Contact | Help | Blog theme by Asevo | multiple blogs | webhosting