« OckenburghBurgerschap »

Mishandeling

  03/06/10 09:37 am, by , Categories: Algemeen

Ik heb mijn vader één keer geslagen. Ik was de hond aan het aaien, stond over hem heengebogen, mijn vader half achter me. Ik kwam overeind, wilde hem ook aaien op het moment dat hij naar beneden kwam. In plaats van een aai kreeg hij een klap. Hij was daar niet blij mee. Ik ook niet. Dat is geen mishandeling.

Hij heeft mij nooit geslagen. Wel was hij heel driftig. Zijn driftbuien waren volkomen onberekenbaar. Ik heb, als volwassen vrouw van veertig, een keer verstijfd van angst naast hem in de auto gezeten omdat hij vreselijk kwaad op me was en met zijn vuist op de stoel naast me sloeg. Ik dacht: als ik beweeg, slaat hij met de volgende vuistslag mij. Ik dorst niet eens uit de auto te vluchten. Alleen maar doodstil zitten wachten tot het over was. Mishandeling? Hij zou vinden van niet. Ik denk van wel.

Jammer genoeg heb ik niet alleen zijn krullen maar ook zijn driftbuien georven. Het heeft jaren geduurd van praten en therapie voor ik ze enigszins kan beteugelen en het beste resultaat is er sinds een paar jaar met medicatie. Ik weet wat voor effect het op iemand kan hebben, ik herinner het me maar al te goed. Toch kon ik ze niet tegenhouden.

Vorige maand had ik het hier een keer over veiligheid. Dat veiligheid te maken heeft met macht en onmacht. Dat geldt misschien nog wel meer voor mishandeling. Mishandeling tussen twee gelijke machten zal niet snel plaatsvinden. Degene die mishandelt is sterker dan, heeft macht over, degene die mishandeld wordt. 
Dat maakt de mishandelde de zwakke partij. Dat zijn dan bijvoorbeeld kinderen, vrouwen en ouderen.

De verantwoording ligt bij de sterkere. Hij of zij heeft niet alleen de verantwoording voor de zwakkere, maar ook de verantwoording over zijn eigen zelfbeheersing. Ook al is hij of zij in een positie te mishandelen: hij moet dat niet doen. Louter het feit dat het kan, is nog geen reden het te doen. Die zelfbeheersing kost ook kracht. En geeft ook voldoening. Maar de mens is daar niet echt op ingesteld. Geef hem een auto die harder kan dan de maximumsnelheid en hij zal vrijwel altijd wel een keer harder rijden als hij denkt dat hij niet gepakt zal worden. Zelfdiscipline, zelfbeheersing, je goed gedragen gewoon omdat je dat zelf wil... Blijkbaar is dat maar een dun laagje beschaving.

Het gaat gelukkig meestal wél goed. Ouders hebben de zorg en de verantwoording voor hun kinderen. En ondanks dat ze veel groter en sterker zijn, is kindermishandeling geen gewoonte, maar een uitzondering. Datzelfde geldt voor andere vormen van mishandeling: het zijn uitzonderingen. De slachtoffers hebben niks aan die constatering. Voor de slachtoffers is ieder geval er een te veel.

Kindermishandeling is meestal vrij simpel: de ouders zijn de daders.
Bij mishandeling van ouderen ligt het anders. De daders kunnen de kinderen zijn, maar ook de verzorgers. Niet alleen bij ouderen overigens, ook bij gehandicapten. Verzorgers of medebewoners. Mensen in zo'n situatie zijn machteloos. Als je door je kinderen wordt mishandeld, is er de schaamte. Als je wordt mishandeld door de mensen die voor je moeten zorgen: bij wie moet je terecht met je klacht? Wat als je klaagt en 'het wordt op je verhaald'?

Toch is er over praten het beste wat je als slachtoffer kan doen. Zoek iemand die je vertrouwt, vertel je verhaal. Ga hogerop als dat nodig is. Wees niet bang voor de gevolgen. Geloof me: jouw houding is niet verantwoordelijk voor de mishandeling. Wat jij als slachtoffer ook doet: de dader is verantwoordelijk. En het maakt niet uit wat jij doet: hij zal altijd een reden vinden om je te mishandelen. Denk niet: als ik me koest houd, gaat het wel over. Denk niet: als ik dit of dat, dan gaat het wel over. Jij bent niet verantwoordelijk voor zijn daden, jouw houding zal daar niets aan veranderen.

De macht van de sterkste.
De sterkste die moet accepteren dat de zwakste de grenzen aangeeft. En niet omgekeerd.
 
--
Christa, maart 2010

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

open source blog
 

This collection ©2023 by admin

Contact | Help | Blog theme by Asevo | multiple blogs | web hosts