« WagenstraatHaagse Hopjes »

Mantelzorg

  04/12/09 12:04 pm, by , Categories: Algemeen

Mijn zwager Ton is meervoudig gehandicapt en zit in een gezinsvervangend tehuis. Al meer dan dertig jaar. Wij wonen sinds kort alledrie in Rijswijk, want zijn oude tehuis De Vleugel moest worden afgebroken en vorig jaar mei zijn bijna alle bewoners verhuisd naar een flat vlakbij ons. Dat is fijn, want mijn schoonouders wonen in Zeeland en die worden ook een dagje ouder, dus mijn man en ik zorgen steeds meer voor mijn zwager. Maar ook voor zijn huisgenoten, die in de loop van de jaren vrienden en vriendinnen zijn geworden.

We doen zijn administratie, we zorgen ervoor dat hij eens in de maand een weekend in Zeeland komt, omdat mijn schoonvader dat hele eind niet meer kan autorijden. We gaan met zijn drie├źn (en nog een vriendin van mij) naar linedansen, waar mijn zwager het meeste plezier heeft om het feit dat hij beter danst dan mijn man. Want Tons maatgevoel is veel beter dan dat van mijn man.

We hebben hem geholpen zijn flat in te richten en hij doet zelf zijn uiterste best om hem schoon en opgeruimd te houden. Maar hij werkt full time (in drie banen(!)) dus hij komt daar niet altijd aan toe natuurlijk.

In de Verwantenraad hadden we het niet zo lang geleden over vrijwilligers. Een van de verwanten zei toen: wij zijn geen vrijwilligers, wij zijn dienstplichtigen. En zo is het voor mijn man en mij ook wel een beetje: er zijn dingen in je leven waar je niet omheen kunt. Maar ik zou mijn zwager en zijn huisgenoten zwaar tekort doen als ik ze 'dingen' noem. En ik vervul mijn dienstplicht met liefde. Want mantelzorgers hebben een grote mantel vol liefde die ze delen.

Ik geloof niet dat mensen altijd volstrekt onbaatzuchtig handelen. Ik zelf ook niet. Ik krijg er minstens zoveel liefde en vriendschap voor terug! Wel denk ik dat Nederland ten onder zou gaan als morgen alle dienstplichtigen, vrijwilligers en mantelzorgers in staking zouden gaan. Veel van wat wij doen valt naar mijn mening gewoon onder betaald werk en het is een schande dat wij daar met zijn allen niet meer (geld) voor over hebben.

Christa, februari 2008
(geschreven voor Intramuraal)

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

blogsoft
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog template by Asevo | blog tool | dedicated servers | authors