« Parels en budgetTBC »

Lego

  04/12/09 12:41 pm, by , Categories: Algemeen

Lego

Ik bouwde altijd een brug. Op één langwerpige grondtegel. Aan weerskanten een driehoek, waar mijn vader dan als hij thuiskwam, een verbinding tussen maakte. De brug weer omgooien daarna, hoorde er ook bij. Ik was vier denk ik. En hoewel ik een echt vaderskind was, heb ik nooit met technisch Lego gespeeld, ik bouwde later vooral huisjes. En nog trouwens: toen ik dit voorjaar in Las Vegas was met een groep mensen uit de hele wereld hebben we onder meer met Lego geprobeerd ons droomhuis te ontwerpen. Want dat is de grote kracht van Lego: van heel simpele blokjes kun je heel ingewikkelde bouwwerken maken.
In Denemarken is er Legoland, waar ik een jaar of twintig geleden ben geweest: een heel dorp gebouwd van Lego.

Maar Lego is allang niet meer een bouwdoos met simpele blokjes. Als ik alle vormen van Lego moest opnoemen die er zijn, dan was een uur te kort voor deze column en kregen we bovendien ruzie met de reclame-code-commissie. Maar één ding moet ik toch nog even noemen. Omdat het dertig jaar geleden is dat Lego zijn poppetjes introduceerde, krijgen we nu ook beroemdheden. Binnenkort kun je spelen met een Lego-Madonna of Brad Pitt.

En met een schuin oog naar die reclame-code-commissie: Lego heeft een heleboel goede punten als speelgoed. Je kunt één klein doosje cadeau geven, of een enorme bouwdoos. Het is niet giftig, Lego heeft altijd rekening gehouden met het milieu en de gezondheid. Het kan - in een sloop - in de wasmachine. Het verkleurt niet, het vervormt niet bij normaal gebruik.

Voor mij had Lego eigenlijk maar één nadeel. Ik was enig kind en ik had nooit genoeg. En Lego delen is lastig. Je kunt met een stel vriendinnen bij elkaar komen, maar als je dan allemaal je eigen Lego meeneemt, moet je wel weten wat van jou is. En dat is niet te doen. En dat is jammer.

De First Lego League is daar natuurlijk ook een prachtige oplossing voor. Je bouwt met een heel team iets van Lego. Dit jaar in het teken van het klimaat, hoe kan het ook anders.

En als je het zo bekijkt is de brug die ik als vierjarige bouwde een mooi symbool: Lego slaat een brug tussen jongeren uit de hele wereld en biedt ze een mogelijkheid met elkaar te bouwen aan hun eigen toekomst.

Christa, september 2008

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

powered by b2evolution
 

This collection ©2023 by admin

Contact | Help | b2evolution skin by Asevo | blogging tool | blog hosting | Francois