« ZuiderstrandVakantie »

Klachtwijken verliezen hun kracht en hun pracht

  09/12/09 10:15 am, by , Categories: Algemeen

Klachtwijken, prachtwijken. Het zijn mooie titels. Maar Shakespeare wist het vierhonderd jaar geleden al: door iets een andere naam te geven, verander je het niet zomaar. Toch zijn woorden wel belangrijk. Negatieve woorden beklijven op de een of andere manie beter dan positieve. Maar, prachtwijk, krachtwijk… je weet wat er bedoeld wordt maar op de een of andere manie bekt het niet. En nu de economie in het slop zit, werkt het blijkbaar ook niet meer.

Ooit waren het arbeiderswijken. In de tijd dat ik in de Schilderswijk woonde, waren de arbeiders verhuisd naar wijken die in de jaren vijftig en zestig uit de grond waren gestampt: Moerwijk en Morgenstond. En de Schilderswijk was een achterstandswijk. Met een huurderscomité waar ik Henk Koole en Adri Duijvestein leerde kennen. Het waren roerige tijden.

Iemand heeft ook eens gezegd dat je de welvaart van een land kunt aflezen aan de manier waarop de mensen met hun ouderen en hun huisdieren omgaan. Bij ons in Nederland kun je het ook zien aan de manier waarop we met onze ‘armen’ en ‘allochtonen’ omgaan. Als het goed gaat met de gemiddelde Nederlander, hebben de voedselbanken genoeg om uit te delen en heeft men geld over voor het opknappen van achterstandswijken. Nu het slechter gaat in Nederland is dat blijkbaar ook het eerste waar we geen geld meer aan uitgeven. We hebben het er nu even niet over dat er in een land met zoveel welvaart als Nederland überhaupt voedselbanken blijken nodig te zijn. Dat is een onderwerp voor een andere keer.

We hebben het wel over geld.

Wat kost een allochtoon was deze week de vraag die de tweede kamer en de regering en uiteindelijk ook heel Nederland bezig hield. Rekenen we daar dan ook de kosten bij die we uitgeven aan die prachtwijken en die voedselbanken?

Maar dan wil ik op de volgende vragen ook antwoord:
Is een Marokkaan duurder dan een Turk? Goedkoper dan een Surinamer? Een Ethiopiër? Een Pool? Een Oekraïner?

En dan wil ik ook weten:
Wat kost een gehandicapte?
Is een blinde duurder dan een dove?
Iemand in een rolstoel duurder dan iemand zonder armen?
Een geestelijk gehandicapte duurder dan een lichamelijk gehandicapte?

En daarna komen we aan:
Wat kost een katholiek?
En een protestant?
Wat kost een homo?
Wat kost een dikke vrouw?
Is die duurder dan een dikke man?
Of duurder dan een draadnagel?

En tenslotte de hamvraag:
Wat kost een gemiddeld blank zesenveertigjarig geblondeerd kamerlid van Indonesische afkomst eigenlijk?

Christa, september 2009

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

blog software
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog template by Asevo | blog tool | dedicated server | evoTeam