« ADHDWilde Week »

Kinderen

  04/12/09 12:22 pm, by , Categories: Algemeen

Kinderen in achterstandswijken. Die wijken die vroeger arbeiderswijken genoemd werden. Waar kinderen ook slechter af waren dan in de gegoede buurten. Omdat er goedkope huizen stonden, dicht op elkaar. Met weinig ruimte voor de kinderen om te spelen. En toen de auto's kwamen werd het nog erger. Toch zijn die kinderen uiteindelijk ook volwassen geworden.

Die kinderen van nu zullen ook wel volwassen worden. En als ze niet op een Glenn Milsschool terechtkomen, want daar worden ze blijkbaar ook niet beter van, dan worden ze secretaresse of soldaat. En als ze secretaresse worden, dan krijgen ze op 17 april een bloemetje. En als ze soldaat worden, dan rijden ze op 18 april op een bermbom. In Afghanistan. Een land waar vrouwen niet eens de kans krijgen om secretaresse te worden, waar meisjes en vrouwen zelfs nauwelijks de kans krijgen om iets te leren. Een land waar mensen protesteren tegen Nederland om Fitna van Geert Wilders. Bedreigingen uitspreken aan het adres van de Nederlanders, ook de Nederlanders die daar zijn om ze te helpen hun land weer op te bouwen, hun land een beetje democratischer, een beetje leefbaarder te maken.

Secretaresse of soldaat. Ik heb het niet nagekeken, maar ik denk dat er net zoveel vrouwelijke soldaten zijn als mannelijke secretaresses. Niet veel dus. Die twee beroepen hebben wel iets gemeenschappelijks. Als secretaresse ben je dienstbaar aan je baas, als soldaat ben je dienstbaar aan je land.

Als we nou eens alleen zouden vechten als we aangevallen worden? Alleen oorlog hoefden te voeren als we aangevallen worden? Als er niemand meer begint, is er geen oorlog meer. Zo werkt het niet he?
Ik ben zelf van tijd tot tijd behoorlijk agressief. Maar alleen als ik me aangevallen voel. Het probleem is dan natuurlijk wel: is dat gevoel objectief? Nee, dat is subjectief. En als mijn boosheid of gekwetstheid gezakt is, dan zie ik meestal ook wel weer in dat ik niet aangevallen werd. Dat de ander in ieder geval niet de opzettelijke intentie had mij te kwetsen.

Zelfs de Koran zegt dat je vreedzaam moet leven met je naasten. Dat je alleen mag vechten als je aangevallen wordt.

Maar zo werkt het niet jammer genoeg. Want veel moslims voelen zich aangevallen door een film als Fitna, en voor een aantal van hen is dat genoeg om oorlog, een heilige oorlog zelfs, te beginnen.

Zou het werken als we vanaf nu alle jongetjes opleiden tot secretaresse en alle meisjes tot soldaat? Zouden er dan minder oorlogen zijn en zouden de mannen beter leren omgaan met zorgtaken?

Misschien moeten we beginnen met vanaf volgend jaar 'soldatendag' in te voeren. Dan geven we op 17 april alle secretaresses een bloemetje. En op 18 april alle soldaten. Ook die van de vijand.

Christa, april 2008

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

powered by b2evolution free blog software
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog skin by Asevo | blog software | web hosting