« Openbaar vervoer en chipkaartVeiligheid »

Kijkduin

  02/07/09 11:24 am, by , Categories: Algemeen

Strand

Den Haag en het strand zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik heb mijn hele leven in Den Haag en Leiden gewoond, dus altijd dicht genoeg bij het strand om even een frisse neus te halen. Of even met de honden uit te waaien. Ik zou ook niet graag zover van het strand willen wonen, dat zoiets onbereikbaar wordt.

Wat wij ons pas realiseren als je een keer aan een andere kust bent, is dat bepaalde eigenschappen van een kust onlosmakelijk met de locatie van die kust verbonden zijn. Onze kust is een westkust aan een tamelijk kleine zee, de Noordzee. Toen ik voor het eerst in Amerika aan de oostkust was, was dat een hele belevenis. Niet alleen komt de zon op boven de zee, in plaats van dat hij er ondergaat, maar je hele oriëntatie, je hele richtingsgevoel is van slag. Als ik hier aan het strand sta, met mijn gezicht naar de zee, dan weet ik dat ik rechts het noorden heb en links het zuiden. Dat bepaalt mee mijn richtingsgevoel in de stad. "Daar is de zee, daar is de kust, dus dat is het westen".

Aan die Amerikaanse oostkust, aan dat strand, was dat richtingsgevoel helemaal ondersteboven. De zon stond gewoon verkeerd!

En dan de golven. Onze korte golfslag, onze branding. Allemaal heel erg bepaald door de kustlijn én de Noordzee. In Virginia Beach heb je een hele lange golfslag en er is bijna geen branding. En die zee smaakt en ruikt ook anders.

Eenmaal thuis ben ik direct de volgende dag even naar Kijkduin gereden. Even onze eigen zee 'proeven'. Mijn richtingsgevoel weer even ijken, mijn eigen geur weer even opsnuiven. Weer even 'thuiskomen'.

Kijkduin.
Al even onlosmakelijk met Den Haag verbonden als Scheveningen. Twee badplaatsen. Twee verschillende karakters. Net zo verschillend van elkaar als alle andere badplaatsen aan de Nederlandse kust van elkaar verschillen. Het enige wat hetzelfde is, zijn zomers de flaneurs en de toeristen!

Kijkduin.
Waar mijn bril in de golven verdween op een sportdag van school, zodat ik op de terugweg op de Laan van Meerdervoort niet zag dat het fietspad ophield en ik knoerthard tegen de volgende stoep opknalde. Slag in mijn wiel!

Kijkduin.
Waar we met twee piepkleine King Charles puppies naar het strand gingen, omdat kleine hondjes nou eenmaal overal aan moeten wennen. Maar het was begin december en er stond een straffe wind. Op 20 cm hoogte stond een ware zandstorm en mijn twee kleine puppies werden bijna gezandstraald tot ik ze toch maar optilde en veilig in mijn jas opborg.

Kijkduin. Poffertjes en pizza naast pannenkoeken en paella. Kleding uit India. boeken en kranten uit de hele wereld.

Kijkduin.
Multiculturele badplaats met internationale allure.

Christa, januari 2006

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

b2
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog skins by Asevo | blog software | web hosting