« StageSport en handicap »

Haagse studenten

  03/23/09 12:52 pm, by , Categories: Algemeen

Terwijl de dag langzaam aan gaat, gaat de stad langzaam uit. Het zou de eerste zin kunnen zijn van het boek wat ik ooit ga schrijven. Ooit. Voorlopig is het de eerste zin van deze column. Terwijl de dag langzaam aan gaat, gaat de stad langzaam uit. Ik zie dat gebeuren als ik 's morgens aan mijn ontbijttafel zit op de zesde etage. Een van de gebouwen die ik dan prominent in beeld heb, is de studententoren van de Haagse Hogeschool. Sinds enige tijd wel een beetje overschaduwd door het Strijkijzer, maar nog altijd mijn eigen 'weerstation'. Als ik hem zie, is er in ieder geval geen mist en als hij in de zon ligt, wordt het een mooie dag.

Een half uurtje later rijd ik erlangs, over de Neherkade. En ik heb in de loop van de jaren een hele campus zien bouwen daar aan de overkant.

Den Haag - studentenstad. Het is niet iets waar je als eerste aan denkt bij Den Haag. Den Haag zal altijd ambtenarenstad blijven, ook al moeten er nu 12.000 verdwijnen. Ik heb vijftien jaar in Leiden gewoond en daar als relatieve buitenstaander gezien hoe er een enorme tweedeling was tussen echte Leienaren en studenten. Dat is ook in Delft het geval. In ons veelzijdige Den Haag zal zoiets niet gauw gebeuren. Maar studenten zullen hier natuurlijk ook altijd een kleiner percentage uitmaken van de gehele bevolking. Minder het straatbeeld beheersen.

Den Haag heeft natuurlijk ook geen universiteit. Maar we hebben wel veel mogelijkheden om te studeren. De Haagse Hogeschool noemde ik al, maar er is natuurlijk nog veel meer. Een conservatorium, de kunstacademie, InHolland, de hogere hotelschool.

Bij de term "Haagse student" moet ik denken aan Louis Couperus. Aan de tijd dat studenten nog hospita's hadden en op kleine kamertjes woonden. Geen damesbezoek en vooral niet te luidruchtig. De filmbeelden van "Soldaat van Oranje". Zwierige jongemannen met hoeden en witte sjaals.
De studenten van nu zijn in niets meer te onderscheiden van andere jongeren. De ronde rode toren die ik 's morgens uit mijn keukenraam zie, heeft zelfs appartementen voor 'stelletjes', zo lees ik op de website.

Den Haag heeft ook nogal wat internationale studenten. Mijn eigen ministerie van Economische Zaken is daar blij mee. Wij willen van Den Haag graag een stad maken met een internationaal karakter. Over twee weken is er dan ook weer de "Dag van de Internationale Student". Voor de tweede keer georganiseerd door de Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Een goede gelegenheid om studenten uit allerlei disciplines bij elkaar te brengen.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk de studentenvereniging. Wie Minerva zegt, zegt Leiden. En Prometheus hoort bij Delft. Maar wat hebben we eigenlijk in Den Haag? Ik wist het niet, ik moest het opzoeken. Natuurlijk: Pallas Athene. De godin van de hemel. Kijk… nu begrijp ik waarom de studententoren mijn weerstation is. Daar zorgt Pallas Athene voor!

Christa, oktober 2007

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

powered by b2evolution free blog software
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog skin by Asevo | blog software | web hosting