« VWO en HAVO in Zuid WestSinterklaas »

Gescheiden zwemmen

  01/23/10 09:33 am, by , Categories: Algemeen

Wie maken er gebruik van een zwembad? Een willekeurig zwembad in Den Haag? Ik heb er een lijstje van gemaakt. Het lijstje is niet compleet, vast niet. Maar ik tel al gauw zo'n tien, twaalf verschillende groepen – in willekeurige volgorde: ouderen, moeders met baby's, gehandicapten, scholieren, naturisten, waterpoloërs, wedstrijdzwemmers, gezinnen, recreanten, aquajoggers, fitnessfanaten... en ga zo maar door.

Zwemmers zijn net gewone Nederlanders: zet er twee bij elkaar en je hebt een partij, zet er drie bij elkaar en je hebt meningsverschillen.

Het is logisch om moeders met baby's, gehandicapten en ouderen te laten zwemmen in water wat warmer is dan gebruikelijk. Dat heeft fysieke redenen. Baby's kunnen zichzelf nog niet zo goed warmhouden, gehandicapten hebben vaak spierproblemen waarvoor warmer water beter is. Het is ook logisch om moeders met baby's en gehandicapten niet tussen de waterpoloërs en de fitnessfanaten te gooien. Ze zouden klem komen te zitten. Maar ik vind dat je ook niet iedere groep in een apart uur moet stoppen.

Naturisten zouden er volgens mij geen probleem mee hebben om naakt tussen de 'gewone' zwemmers te zwemmen, maar onze zeden zijn daar tegen, hoewel die 'gewone' zwemmers het misschien ook wel leuk zouden vinden.

De vraag is waar je de grens legt en voor welke groepen je aparte uren of aparte zwembaden creëert. Ik ben persoonlijk tegen een apart zwemuur voor dikke mensen. Ik zwem gewoon in mijn badpak of in mijn nakie tussen andere 'gewone' mensen en 'slanke' naturisten. Mij deert dat niet. En ik vind dat dikke mensen gewoon geaccepteerd moeten worden door de rest van de mensheid en dat je ze niet apart moet stoppen. Maar ik weet ook dat er veel dikke mensen zijn die niet in badpak durven. Terwijl zwemmen voor mensen met overgewicht vaak nog één van de weinige sporten is die ze zonder gevaar op blessures kunnen uitoefenen.

Daarmee denk ik dat je een tweede criterium hebt: mensen die wel willen zwemmen, maar die niet durven te zwemmen tussen de 'gewone' mensen. En als er genoeg van die mensen zijn, is het zinvol om voor hen aparte zwemuren in te stellen. In deze categorie vallen voor mij ook vrouwen die, om wat voor reden dan ook, niet willen of durven te zwemmen tijdens de standaarduren.

Ik vind het wel jammer, omdat ik zeer voor integratie ben en gemengd zwemmen een van de vormen van integratie is, maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat dat voor veel van deze vrouwen een stap te ver is.

Veel sauna's hebben een of meer vrouwendagen per week. Daar komen niet alleen vrouwen van allochtone afkomst, daar komen ook heel veel autochtone Nederlandse vrouwen, die niet of niet altijd gemengd naar de sauna willen. De hammam heeft ook aparte uren voor mannen en vrouwen.

Daarom denk ik dat het goed is dat er ook zwemuren zijn voor vrouwen. En dat je er dan rekening mee houdt door ook geen mannelijke badmeesters te laten rondlopen, spreekt voor mij vanzelf. En gelukkig is de Houtzagerij daar geschikt voor, omdat de ramen geblindeerd kunnen worden. Want juist dat zwembad ligt in een buurt waar veel vrouwen wonen die wel naar het zwembad gaan als ze er een apart vrouwenuur hebben.

Als je die aparte vrouwenuren afschaft, kun je net zo goed al die andere uren afschaffen. Dan gaan de waterpoloërs maar een partijtje babywerpen.

--
Christa, januari 2010

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

powered by open-source CMS software
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog skins by Asevo | blog software | web hosting