« OpvangVier vijf mei »

Europa

  02/13/09 12:05 pm, by , Categories: Algemeen

Ik ben een Europese Hagenees. Ik werk voor Europa en ik woon in Den Haag (nou ja… Rijswijk). Dan moet ik wel een ambtenaar zijn.

Europa heeft voor mij daardoor wel een andere betekenis dan voor de doorsnee-hagenees. Het ministerie van Economische zaken roept al jarenlang: Europa is binnenland. Zeker op economisch gebied is Nederland absoluut niet meer zelfstandig te bekijken. Nederland is onderdeel van Europa en de Nederlandse economie is sterk afhankelijk van de Europese economie. Nog altijd gaat meer van onze uitvoer naar Duitsland dan naar 'buiten Europa'. En bijna de helft van totale uitvoer gaat naar Duitsland, België en Frankrijk.

Vorig jaar nog wees Nederland en masse Europa van de hand. Dat was niet zomaar. Dat was vooral omdat Europa geen status heeft in Nederland. Omdat de gemiddelde Nederlander helemaal niet weet wat Europa voor hem of haar betekent. Maar die grondwet die we van de hand wezen, dat is een andere dan de onze. Dat is strikt gesproken geen grondwet. Die grondwet van Europa is niet meer dan een samenstelsel van afspraken en Europese wetten. De meeste zijn er al, en daar doet Nederland ook aan mee. Andere waren nieuw of verbeterde versies van de oude wetten en afspraken. Europa houden we er niet mee tegen en ik ben daar wel blij om.

We zijn nettobetaler aan "Brussel", een van de grootste: we betalen aan Europa zo'n 100 euro per jaar per persoon. Dat betekent dat we minder subsidie krijgen dan dat we meebetalen aan "Brussel". Maar je kunt niet zomaar naar die balans kijken. Het is niet zo, dat we die 100 euro per jaar onder de kerstboom vinden als we uit de Europese unie stappen. Want als Nederland dat zou doen, dan gaan we er op een hoop andere terreinen ineens fors op achteruit. Allerlei verdragen betreffende im- en export zullen dan bijvoorbeeld weer opnieuw moeten worden gesloten, de grenzen zullen weer dicht gaan, met de bijbehorende ellenlange files voor controles van vooral vrachtvervoer…

Om nog maar te zwijgen over het leger dat we dan weer zouden moeten instellen. Om onze landsgrenzen te verdedigen tegen eventuele vijandige invallen. Nee, die honderd euro per jaar die we niet meer zouden uitgeven aan Europa, zouden we absoluut niet besparen!

Maar die Polen dan die ons werk komen pikken? Dat doen ze niet. Het CBS heeft becijferd dat er maar een kwart procent van de aangeboden banen wordt ingenomen door buitenlanders uit de Europese Unie. Een kwart procent is echt niet genoeg om de werkeloosheid op te heffen. De werkeloosheid die overigens al tot de laagste van Europa behoort!

De vrachtwagenchauffeur die nu zijn baan verliest, die verliest zijn baan overigens niet aan een Pool die hier komt werken. Die raakt zijn baan kwijt omdat zijn Nederlandse bedrijf naar Polen verhuist. Dat heeft maar deels met de uitbreiding van de EU te maken. Dat is een bedrijf dat anders wellicht zijn deuren helemaal moet sluiten omdat de kosten in Nederland erg hoog zijn. We zouden dus wel iets aan onze concurrentiepositie moeten doen. We zouden ervoor moeten zorgen dat dat bedrijf in Nederland blijft! Dat bereiken we niet door de grenzen te sluiten. Ook niet voor werknemers uit andere landen. Want er is hier bijna geen aannemer te krijgen, geen timmerman, geen schilder. Het is bijna net als in de jaren zestig: er zijn allerlei werkzaamheden die de gemiddelde Nederlander liever niet doet. En de gemiddelde buitenlander, die in zijn eigen gemiddelde buitenland in een slechtere economische situatie zit, is niet te beroerd om dat werk te doen.

Het is juist goed dat we een sterk Europa hebben in dit verband: die Polen die hier nu komen werken, vallen door allerlei Europese afspraken onder dezelfde wetten en CAO's als hun Nederlandse collega's. Als ze door hun bazen uitgebuit worden komt dat omdat ze daar niet goed van op de hoogte zijn. Daarvan moet je niet de Polen de schuld geven, maar de werkgevers. Ik geef toe: dat is erg lastig als je als Nederlander je baan bent kwijtgeraakt om die reden. Daar zullen dus wel degelijk door de Nederlandse overheid goede oplossingen voor moeten worden gevonden.
Want ook nog: Nederland vergrijst. Dat betekent dat er steeds minder mensen komen die kunnen werken. Dat betekent dat we dan waarschijnlijk nog veel meer mensen uit Europa nodig hebben om hier te komen werken!

Datzelfde Europa zorgt er overigens voor dat iedere Nederlander in ieder ander land van de Unie aan de slag kan. Dat zijn diploma's in heel Europa gelden, dat hij in Italie bijvoorbeeld niet aan andere vestigingseisen hoeft te voldoen als zijn Italiaanse buurman.

Gaan we terug naar Europa en de stad Den Haag. Het barst in Den Haag en omliggende gemeenten van de internationale instellingen. Veel daarvan zijn 'Europees'. Die zouden we niet hebben als we geen onderdeel uitmaakten van Europa. Die instellingen bieden werkgelegenheid aan Nederlanders, maar er komen ook buitenlanders naar Den Haag vanwege die instellingen. Die mensen moeten hier wonen, die doen hier hun boodschappen, hun kinderen gaan hier naar school. Dat zijn allemaal inkomsten die we mis zouden lopen als al die Europeanen hier niet waren.

Dus zoals ik al aan het begin zei: ik ben een Europese Hagenees. En dat wil ik graag zo houden!

Christa, maart 2006

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

powered by b2evolution CMS
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog skin by Asevo | blog software | web hosting