« BurgerschapVeiligheid (3) »

Duurzaamheid

  02/20/10 09:43 pm, by , Categories: Algemeen

Duurzaamheid lijkt alles te maken hebben met het milieu en de opwarming van de aarde. Maar in wezen is duurzaamheid veel meer. Duurzaamheid maakt dat de mens langer gebruik kan maken van de aarde. Volledige duurzaamheid betekent dat de mens de aarde niet langer plundert mar dat we grondstoffen op zo'n manier gebruiken, dat er geen verlies optreedt. Dat de aarde die we overdragen aan de volgende generaties hetzelfde of beter is dan die die wij kregen van de ons voorgaande generaties.
Recyclen is daarvan een voorbeeld. Maar eigenlijk is recyclen maar zelden de juiste term. Meestal is er wel sprake van hergebruik, maar in een mindere vorm en ben je in wezen aan het downcyclen.

Ik ben een tijdje bezig geweest met het project "Cradle to Cradle". Duurzaamheid in de ultieme vorm. Van wieg tot wieg. Dat wil zeggen dat je producten zó gebruikt dat ze opnieuw gebruikt kunnen worden als jij ze niet meer nodig hebt. En dat ze dan nog minstens dezelfde waarde of meer waarde hebben.

Bij Cradle to Cradle produceer je als het ware helemaal geen afval meer. Alle organische afval stop je terug in de bodem en komt in de vorm van eten weer terug. En als je een huis bouwt van materialen die niet veranderen, dan kun je die materialen opnieuw gebruiken als je je huis afbreekt. Dat betekent bijvoorbeeld wél dat je je materialen zo 'puur' mogelijk moet gebruiken. Want alleen dan kun je die materialen later opnieuw gebruiken.
Als je bijvoorbeeld een samenstelling maakt van hout en plastic vezels, dan heb je blokken die je naderhand flink moet bewerken om er weer houtvezels en plastic van te maken. Dat kost veel energie. Maar bedrijven die zich toeleggen op het scheiden van afval, worden wel steeds beter daarin.

Zelf scheiden we natuurlijk ook al heel lang afval. Maar het blijft lastig. Ik woon op een flat, wij hebben beneden in de flat grote containers staan voor papier en restafval, maar buiten staan twee groencontainers. Daar zitten echter zo vaak plastic zakken in, dat ik mijn eigen groenafval nauwelijks apart houd: het is zinloos om dat in die bakken te gooien.
 
Nu komen er her en der containers voor plastic. Dat wordt nog lastiger, dan heb ik straks een hele milieustraat in mijn keuken. En helaas: daar is mijn keuken niet groot genoeg voor. Balkon? Ook te klein.
 
Wat bij ons dan weer wel werkt is de haal-en-brengplek. Het heeft eigenlijk niet echt een naam, maar in de ruimte voor de containers is een muurtje waar mensen duurzame gebruiksartikelen kunnen neerzetten of -leggen die ze niet meer willen, maar die nog niet kapot zijn. Mijn citruspers vond daar een plekje en een nieuwe baas bijvoorbeeld. Ook mijn toetsenbord, dat ik zo ijverig had schoongepoetst en bovenaan de trap had gelegd om mee te nemen naar kantoor waar we nu met iele, zielige plastic toetsenbordjes moeten werken.
Een van mijn partners dacht dat dat voor de 'inruil' was en legde het beneden neer. Toen ik daar achter kwam, was het uiteraard al weg.
 
Een andere manier van nul- of upcyclen is iets terugdoen terwijl je iets gebruikt. Een van de ideeën die bij mijn workshops Cradle to Cradle naar boven kwam was om de dekzeilen van vrachtwagens van materiaal te maken dat fijnstof uit de lucht filtert. Als je zo'n vrachtwagen daarna wast, kun je dat fijnstof er af wassen en het water filteren, zodat er minder fijnstof in de omgeving komt en woongebieden schoner worden.

Als je zelf iets wilt doen, kun je opletten wat je koopt. Opletten waar het vandaan komt bijvoorbeeld en kleding kopen van enkelvoudige stoffen en niet van een mix van allerlei vezels. En niets zomaar weggooien, maar altijd alles in een afvalbak.

Moeten we zelf iets doen? Ja. Want er komt een tijd, om met Claudia de Breij te spreken, dat je kleinkind tegen jou zegt: maar jullie wisten dat toen toch ook al allemaal? Waarom hebben jullie toen niets gedaan?

Christa, februari 2010

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

blog tool
 

This collection ©2023 by admin

Contact | Help | Blog template by Asevo | blog engine | cheap hosting