« Zo'n dagPolitiek Den Haag »

Discriminatie (2)

  06/12/10 12:35 pm, by , Categories: Algemeen

Ik heb het vaak over discriminatie in de een of andere zin van het woord. De onderwerpen die hier aan de Stamtafel besproken worden lenen zich daartoe. Blijkbaar is het heel menselijk om onderscheid te maken. Als ik het rijtje columns eens doorkijk, en dat doe ik af en toe, dan zijn er columns over dik zijn, over zwemmen voor allochtone vrouwen, over roze zaterdag, over inburgering. Maar ook over veiligheid en mishandeling, twee onderwerpen waarbij het ook uitmaakt of je man of vrouw bent.

En vandaag gaat het hier weer over discriminatie. Maar niet alleen hier. Het hele land, de hele wereld bijna, gonst deze week over discriminatie. Woensdag waren er verkiezingen en ruim vijftien procent van de Nederlanders heeft gekozen voor Geert Wilders. Ruim eenzesde van alle nederlanders. Gekozen voor een partij die volgens zijn partijprogramma iedereen etnisch wil registreren. Inclusief een vermelding 'Antilliaan'. Een partij met een leider die het heeft over kopvoddentax, een tsunami van moslims, een fascistische Koran met een haatzaaiende ideologie afkomstig uit een achterlijke cultuur. Een partij bovendien, waarvan je geen lid kunt worden, dus geen inspraak in hebt.
De PVV wijst vooral af wat niet-Nederlands is. Een tsunami van moslims. De helft van alle asielaanvragen komt van mensen die niet in een moslimland wonen. En de mensen die hier een werkvergunning krijgen, krijgen die omdat er geen Nederlanders te vinden zijn die dat werk willen of kunnen doen.

Zeventig procent van ons nationale inkomen komt uit het buitenland en door de groei in China is ons inkomen per gezin de laatste jaren zo'n 300 euro per jaar hoger dan het zou zijn als China die sterke groei niet had doorgemaakt. Nederland is doorvoerland bij uitstek. Schiphol en de haven van Rotterdam zijn daar voorbeelden van.
Zonder buitenland zou Nederland in diepe armoede leven. We zijn bovendien niet in staat om onszelf van eten te voorzien. Er is in Nederland niet genoeg ruimte om voldoende dieren te fokken voor ons dagelijks stukje vlees. Laat staan genoeg ruimte om het graan te verbouwen voor ons dagelijks brood.

Maar, als een van de zes Nederlanders voor een partij kiest, dan heeft die partij ook het recht om in de regering te zitten. De regering moet immers een afspiegeling zijn van het volk. Dus zomaar buitenspel zetten kun je die partij niet. Want daarmee zou je zestien procent van de kiezers buitenspel zetten. Drie jaar geleden is dat overigens wel gedaan met de SP, die toen vijfentwintig zetels in de tweede kamer kreeg, maar niet in de regering kwam. Het kan dus wel.

Wilders in de regering. PVV-ministers op de departementen. De PVV die tot woensdagavond pal stond voor een AOW-leeftijd van 65 jaar en donderdagochtend al nuanceerde dat ze liever dat zogenaamde breekpunt opgeven voor een plekje in de regering.
OK, dat je móet stoppen met werken op je 65e is ook discriminatie. Er zijn zat mensen die graag nog een paar jaar doorwerken, maar dat is nog altijd lastig. Het kan tegenwoordig wel, maar je moet er wel moeite voor doen.

Discriminatie op de werkvloer. Ik maak het in mijn eigen omgeving, een ministerie, niet veel mee. Wel wordt er stevig gediscrimineerd in het voortraject: bij de sollicitatie. Natuurlijk kies je als werkgever voor de beste kandidaat. Maar dan moet die kandidaat wel jong, blank, hoogopgeleid en man zijn. Dan weet je immers zeker dat je de beste hebt? Oud, gekleurd of vrouw, ook al ben je dan nog zo goed opgeleid of heb je nog zoveel ervaring, je hebt een flink streepje achter.

Het grappige is, dat ze bij de ministeries tegenwoordig denken in 'drie, vijf, zeven'. Als je drie jaar op een bepaalde plek zit, wordt het tijd dat je eens om je heen gaat kijken of je niks anders leuks kunt gaan doen. Na vijf jaar gaat je baas je vertellen dat het tijd wordt en als je na zeven jaar nog steeds op dezelfde plek zit, dan 'belemmer je de mobiliteit'. Er is bij een van de ministeries zelfs een soort 'directeurencaroussel'. Ik zie dan al die haagse pikken, pardon, pakken op een soort draaimolen zitten met eromheen allemaal afdelingen die ombeurten zo'n directeur uit die draaimolen plukken.

Het betekent wel, dat ouderen afwijzen belachelijk is. Want ook een jonge kracht wordt geacht na een paar jaar ergens anders te gaan werken. Dus je kunt nooit hardmaken dat je aan zo'n jonge kracht meer hebt als je er in gaat investeren. Bovendien brengen ouderen een enorme ervaring met zich mee en onderzoek heeft uitgewezen dat ze kwa vitaliteit ook al niet onderdoen voor jongeren. En wat ik vorige week al zei: als er straks steeds meer mensen met pensioen gaan, op welke leeftijd dan ook, dan zijn ouderen die wél willen en kunnen werken gewoon hard nodig.

Waar het op neerkomt, is dat je discriminatie blijkbaar niet kunt tegengaan. Dat je met cijfers en bewijzen en onderzoeken kunt komen die aantonen dat het onderscheid wat je maakt, gebaseerd is op valse aannames, maar dat dat niet uitmaakt over hoe de mensen over je denken. En dat je angst niet kunt weghalen met cijfertjes. Angsttherapieën werken dan ook met confrontatie. Wij worden nu geconfronteerd met onze angst. Misschien helpt het.

Christa, juni 2010

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

multi-blog platform
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog themes by Asevo | blogging software | hosting