« TBCADHD »

De samenvatting van het waarom

  04/12/09 12:28 pm, by , Categories: Algemeen

Ik ben geen homo. Ik ben zelfs niet lesbisch en hoewel ik wel eens gevreeën heb met een vrouw, noem ik mezelf toch overwegend hetero. Dat betekent dat ik eigenlijk geen enkel recht heb om deze column te doen. Ik zal uitleggen waarom niet.

Ik ben namelijk een vrouw. En ik weet hoe vrouwen vandaag de dag in onze westerse wereld behandeld worden. Dat ervaar ik nog vrijwel dagelijks. En ik weet dat mensen die geen vrouw zijn, niet in staat zijn om te kunnen oordelen over hoe vrouwen behandeld worden.

Ik heb één partner die me van de week nog vertelde dat hij al veertig jaar meemaakt hoe vrouwen bevoordeeld worden. En zo kom je na een paar jaar tot de ontdekking dat je een partner hebt, die blijkbaar helemaal niet weet waar het om gaat.

Hij is ouder dan ik en werkeloos. En hij komt natuurlijk niet aan de bak. Ik heb hem dus gevraagd of al die wetten goed werken die moeten maken dat oudere mensen niet mogen worden achtergesteld. En of al die onderzoeken die uitwijzen dat oudere werknemers net zo goed of beter voor een bedrijf zijn, leiden tot meer werk voor oudere mensen. Nee, moest hij toegeven, dat niet.

Daarna vroeg ik hem hoe het kwam, als vrouwen zo bevoordeeld worden in Nederland, dat ze dan toch nog gemiddeld zo'n twintig procent minder verdienen dan mannen in vergelijkbare banen. Dat wist hij ook niet.
Hoeveel vrouwen er directeur van de gefuseerde kleuter- en lagere school waren geworden, waar vrouwen vaak directeur waren van de kleuterschool en mannen directeur van de lagere school? Hij wist het niet. Het waren er niet veel, herinner ik me.
Waarom er in de hogere schalen bij de overheid nog altijd veel minder vrouwen zitten dan mannen? Niet één secretaris-generaal vrouw is, er in de tweede kamer overwegend mannen zitten?

Allemaal omdat vrouwen bevoordeeld worden? Dat denk ik toch niet.

Maar dan komen zijn voorbeelden. Wij vrouwen worden bijvoorbeeld bevoordeeld bij examens en bekeuringen. Om ons uiterlijk. Nou moet ik zeggen dat ik daar persoonlijk maar zelden iets van heb gemerkt, maar dat daargelaten, is het natuurlijk wel een beetje een kromme redenering. Want wie bevoordeelt er dan? Precies: de man die de macht heeft om te bevoordelen.

Ik ben er nu eindelijk achter waarom wij het woord "pikorde" kennen. In die pikorde staan de witte pikken bovenaan de lijst. De rest van de ranglijst is variabel, maar zij staan altijd bovenaan.

Wat weet ik als heterovrouw nou van homo-acceptatie? Ik lees kranten, ik volg het nieuws. Ik denk dat ik behoorlijk geïnformeerd ben. Ik lees bijvoorbeeld dat je als homo wel bij Albert Heijn mag werken, als je je normaal gedraagt, zoals het hoort en als je niet kunt zien dat je homo bent. Tja. Dan mag ik waarschijnlijk ook niet bij Albert Heijn werken. Want ik heb twee partners. Dat vinden ze bij Albert Heijn vast ook niet normaal. Mijn geld willen ze echter wel. Want met zijn drieën moet ik natuurlijk meer boodschappen in huis halen dan vroeger met zijn tweeën. En ik ben nog nooit door Albert Heijn de deur gewezen omdat ik met twee partners boodschappen kom doen.
Ik weet dat homo's in Nederland nog steeds in elkaar worden geslagen, of afgeperst of gediscrimineerd. En zeker als je allochtoon bent, heb je een probleem. Een probleem omdat je allochtoon bent en gediscrimineerd wordt, en ook nog eens homo bent en dus dubbel gediscrimineerd wordt. Als je dan ook nog moslim bent, wordt je ook binnen je eigen kringen nog eens niet geaccepteerd.

Maar dat zijn allemaal dingen die ik weet van buiten naar binnen. Als hetero vrouw. En dan denk ik: het valt in Nederland nog best wel mee. Je komt tenminste nog niet in de gevangenis terecht omdat je homo bent. Je wordt ook niet terechtgesteld. Je mag trouwen met je partner.

Maar dat is kijkend. Op afstand. Want uit eigen ervaring weet ik dus niet hoe homo's behandeld worden. Daarom ging deze column vooral over vrouwen en hun emancipatie. Omdat ik niet in staat ben om te beoordelen over hoe dat zit met homo's. En omdat ik kwaad ben als ik zie hoe witte pikken mij vertellen hoe het zit met vrouwen. Dus eigenlijk was dit een column die ik niet kon doen.

Christa, mei 2008

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

multiblog
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog theme by Asevo | multiple blogs | webhosting