« HammamZorg en (on)zekerheid »

De rechten van het kind

  02/05/09 10:37 pm, by , Categories: Algemeen

De rechten van het kind

Ieder kind heeft natuurlijk recht op liefde en recht op verzorging. Recht op een zo onbezorgd mogelijke jeugd. Het lijkt hier in Nederland zo normaal. Het is hier in Nederland over het algemeen ook heel normaal. Iedere ouder houdt van zijn of haar kind en verzorgt dat kind naar beste eer en geweten. Een kind heeft er recht op om ongestoord op te groeien in een veilige omgeving, met mensen om hem heen die hij kan vertrouwen en die voor hem zorgen. En een kind kan immers niet anders dan zijn ouders vertrouwen, kan niet anders dan geloven dat wat zij doen, goed is. En vanuit dat vertrouwen, vanuit dat grenzeloze vertrouwen, geeft het kind zijn liefde terug aan zijn ouders.

Zo moet het.
En over het algemeen gaat dat gelukkig wel goed hier in Nederland.

Waar heeft een kind nog meer recht op? Ik vind dat een kind in Nederland er recht op heeft om minstens één keer in zijn vroege jeugd kennis te maken met sneeuw. De sneeuw die ik me herinner uit mijn jeugd, daar zitten sommige van mijn mooiste herinneringen bij. En ieder kind, iedere volwassene heeft recht op mooie jeugdherinneringen. Daarom zou er minstens eens in de tien jaar zo'n pak sneeuw moeten liggen als nu. Veel twintigers en dertigers hebben echter pech: die hebben toen ze jong waren helemaal niet zo'n mooi pak sneeuw gehad dagen achtereen. Die hebben het moeten doen met af en toe een miezertje, wat motsneeuw, soms zelfs op derde paasdag: een flink pak sneeuw wat helaas na een paar uur alweer verdwenen was. Als sneeuw voor de zon.

Sneeuw.
Ik herinner me zelf nog een oudejaarsavond lang geleden. Dat het plotseling begon te sneeuwen in de loop van de middag of vroege avond. En dat ik naar buiten mocht, de sneeuw in. Spelen met mijn vriendinnetjes van om de hoek, die ook naar buiten mochten. Heerlijk was dat. De wereld was heel stil, ondanks dat het oudejaarsavond was, sneeuw smoort alle geluiden, ook die van de langsrijdende auto's.

En ik herinner me een kerstavond. Ik was met mijn vader een dagje naar familie in Gelderland geweest, een jaar of twintig geleden denk ik. En op de terugweg begon het met sneeuwen. We reden via Amsterdam en de A4 en we reden door enorme sneeuwbuien, zo erg dat we soms de auto aan de kant van de weg moesten zetten omdat het te hard sneeuwde.

En dan is daar nu zo'n geweldig pak sneeuw. Zoveel sneeuw, dat er sneeuwschuivers door de stad rijden. Zoveel sneeuw, dat je kunt sleetjerijden in het park en sneeuwpoppen maken en sneeuwbalgevechten kunt houden.

En dan ook nog eens in de vakantietijd. Wat zegt u? De kinderen die vakantie hadden zijn op wintersport? Naar de sneeuw? Tja… die hebben dan pech. Die horen dan wel van hun vriendjes en vriendinnetjes die thuisbleven hoe geweldig het was. Of later, veel later, van hun eigen kinderen.

Christa, maart 2005

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

blog software
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog template by Asevo | blog tool | dedicated server | evoTeam