« ZZP'ersMobiliteit »

Coffeeshopbeleid

  05/23/09 12:56 pm, by , Categories: Algemeen

Ook al zijn mijn man en ik opgegroeid in Den Haag in de jaren zestig/zeventig, wij hadden tot 2003 nog nooit marihuana of hash gebruikt. Die uitzonderingen die de regel bevestigen.

Maar in 2003 had mijn man zoveel last van zijn rug dat hij eindelijk onder het mes moest voor een hernia. Omdat per 1 september 2003 medicinaal gebruik van marihuana werd toegestaan was er in de periode dat hij wachtte op zijn operatie nogal wat publiciteit daarover. Een van zijn grootste klachten was dat hij 's nachts veel kramp in zijn been had. Zo erg dat hij er niet van kon slapen. En toevallig was van marihuana bekend dat dat tegen kramp zou helpen.

We waren vroeger van onze koude, natte vakantie in Friesland teruggekomen, maar uiteraard was het daarna wél prachtig weer. Zo stapten wij als twee echte toeristen, in korte broek, binnen bij de enige coffeeshop die ik kende, omdat hij in de straat zit waar ik als kind woonde. De vrouw achter de bar vond het geweldig dat we kwamen omdat we in het nieuws hadden gehoord dat… Gratis reclame! Wat we zochten? Tja. Geen idee. Samen met haar hebben we iets uitgekozen.

Daarna richting Hollands Spoor voor een pijpje, want we waren ook toen al een paar jaar gestopt met roken, dus een joint roken, dat zat er niet in. Maar ook het pijpje was vreselijk, dus moesten we een andere manier verzinnen. Aangezien de werkzame stoffen niet oplosbaar zijn in water, heb ik wietboter gemaakt. Een soort kruidenboter, maar dan anders. 's Avonds voor het naar bed gaan nam mijn man daar dan een paar toastjes mee.
Uiteraard deed ik mee. Nu we dan toch die stoute schoenen hadden aangetrokken wilde ik het ook wel eens proberen. Iets zullen we wel niet goed hebben gedaan, want high werden we er niet van. Het hielp wel tegen de krampen. En met die hernia is het ook nog goed gekomen.

Volgende maand verschijnt er een nieuwe drugsnota. Dertig jaar gedoogbeleid en hoe nu verder. Het is duidelijk dat het politieke en sociale klimaat in Nederland minder tolerant is. Coffeeshops in de buurt van scholen worden gesloten, grensgemeenten willen de coffeeshops uit het centrum verbannen, in Limburg wil men nog uitsluitend aan Nederlandse gebruikers verkopen door middel van een wietpas.

Het is net als in het echte leven: één grote golfbeweging. De tolerantiegolf is voorbij; de new wave is zakelijker, strenger en egoïstischer: ik wil er geen last van hebben. Niet in mijn achtertuin.

Christa, mei 2009

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

multiblog
 

This collection ©2023 by admin

Contact | Help | Blog theme by Asevo | multiple blogs | webhosting