« MishandelingDuurzaamheid »

Burgerschap

  02/20/10 09:44 pm, by , Categories: Algemeen

Wat moet ik verstaan onder burgerschap?
Heeft het te maken met normen en waarden, met diversiteit, met inburgering? Ik heb het moeten opzoeken en inderdaad, daar gaat het om. Het is een domme vertaling van het Engelse woord citizenship. Nederland heeft namelijk geen burgers, maar onderdanen. Omdat we een koninkrijk zijn.

We hebben het dus vandaag niet over burgerschap maar over onderdaanschap. Nou, Maxima heeft een paar fraaie onderdanen. Dat staat vast. Zo vast als een koningshuis. Waar het koninklijke vakantiehuis komt te staan, staat nog niet zo vast maar dat is een ander onderwerp.

Een veel beter woord dan burgerschap is 'nabuurschap'. Want ik hoef niet door één deur te kunnen met 16 miljoen andere Nederlanders. Ik heb alleen maar te maken met de mensen om me heen, in mijn naaste omgeving: mijn buren. Nabuurschap dus.
Ik woon in een flat en bij mij op de galerij wonen mensen uit alle windstreken. Omdat het gebouw stamt uit 1975 wonen er nog al wat Indische mensen, maar omdat het huurflats zijn wonen er ook buitenlanders die tijdelijk in Nederland wonen. En er wonen ook mensen van wie de voorouders al drie, vier, -tig generaties volbloed Nederlanders zijn. Mijn eigen buitenlandse wortels liggen in de hugenotentijd in Frankrijk, maar dat is al honderden jaren geleden.

Al die mensen op mijn galerij zijn verschillend. Al die mensen op mijn galerij zijn hetzelfde. Maar zelfs al zouden we allemaal tiende generatie Nederlands zijn, dan nog blijven we verschillende mensen. Gelukkig maar. Want stel je nou eens voor dat we allemaal hetzelfde zouden zijn.... natuurlijk is het leuk om er uit te zien als Maxima, maar voor hetzelfde geld zouden alle vrouwen op mij lijken. Of op Marijke Helwegen. Of op Twiggy.
Ik zou heel goed kunnen leven in een wereld waar uitsluitend George Clooneys rondlopen, maar ik moet er niet aan denken dat alle mannen lijken op Docters van Leeuwen.

Verschillen. Sommige mensen zijn vegetarisch. Anderen eten wel vlees, maar geen varkensvlees. Of geen rundvlees. Als we allemaal hetzelfde zouden eten, dan zou dat eten gauw op zijn. Als we allemaal alleen maar van griesmeel zouden houden zou er al gauw een graan- en melktekort zijn.

Ik hou van twee mannen. Ja, mag ik alsjeblieft? Simone Kleinsma heeft twee personal assistents, ik heb twee mannen. Mijn twee mannen schelen zo'n zes jaar in leeftijd. Dat is een verschil. Verder zie ik na vijf jaar met ze samen te hebben gewoond, vooral een hoop gelijkenissen. Dat vind ik wel eens jammer, want ik dacht dat die tweede anders was maar blijkbaar is mijn voorkeur ingeprent op een bepaalde type.

Verschillen. Mensen verschillen omdat ze mensen zijn, maar mensen verschillen ook omdat ze in verschillende culturen geboren worden en opgroeien. Die verschillende culturen samenvoegen gaat niet altijd even soepel. Nederlanders hadden de naam heel tolerant te zijn, maar we hebben ook het spreekwoord 'wat de boer niet kent, dat vreet ie niet'.

Vandaag heb ik een hoofddoek om. Dat is een verschil met anders. Maar ik ben nog wel dezelfde Christa Jonkergouw. Dat verandert namelijk niet. Of ik nou een hoofddoek draag of niet: ik ben wie ik ben. En ik slaap dan wel niet met George Clooney, ik word ook niet wakker tussen Doctors en Van Leeuwen.

Christa, februari 2010

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

multi-blog
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog theme by Asevo | blogging software | low cost web hosting