« Wilde WeekDik »

Armoedebeleid

  04/12/09 12:14 pm, by , Categories: Algemeen

Henk Kool en ik hebben elkaar leren kennen in het Huurderscommitee Schilderswijk. Hij als opbouwwerker, ik als bestuurslid. Ik herinner mij vooral nog doordeluchtvliegende asbakken gepareerd door een vol glas water. Nee, niet tussen hem en mij, maar tussen de voorzitter en mij. Gelukkig kon iedereen op tijd bukken. In 1978 verhuisde ik naar de Erasmusweg en ik heb Henk nooit meer gezien tot vandaag. Daar zit dus dertig jaar tussen. En Henk en ik zijn tegenwoordig vast een stuk rijker dan toen.

Het is zot dat er zoiets als armoedebeleid nodig is. Dat er in de huidige tijd in Nederland beleid moet zijn voor mensen die in armoede leven. Natuurlijk weet ik wel dat het allemaal betrekkelijk is. Dat er miljoenen mensen op deze aarde rondlopen die het moeten doen met minder dan 1 dollar per dag. Minder dan 75 eurocent. Er zijn dus mensen in de wereld die ruim drie jaar moeten leven van wat ik in een maand netto verdien. Met een deeltijdbaan. Geld wat in mijn gezin bestemd is voor het huishouden.

Ik krijg iedere maand ook ongeveer drie keer zoveel als mijn zwager overhoudt aan 'zak- en kleedgeld'. Hij zit in een tehuis, en ik zal jullie de berekeningen besparen, maar na aftrek van zijn ziektekostenverzekering houdt hij ongeveer 290 euro over aan zak- en kleedgeld. De bijstandsnorm daarvoor ligt op ca 275 euro. Daar zit hij dus boven.
Dat hij als wajonger recht heeft op zo'n 50 euro meer, dat kan staatssecretaris Bussemaker wel zeggen, maar daar heeft het Centraal Administratiekantoor niks mee te maken.

Overigens houdt hij dat geld natuurlijk helemaal niet 'vrij besteedbaar' over. Er zijn nog wat andere vaste lasten in de vorm van verzekeringen, telefoon- en vervoersbijdrage aan het tehuis. Wij betalen zijn internetaansluiting en wij doen zijn was.

Hij werkt ook, hij heeft wel drie banen. Twee keer per week is dat op een plek waar een kantine is. Daar eet hij fruit (wat hij in het tehuis maar twee keer per week krijgt als toetje), en een kopje soep en een paar boterhammen met beleg. Dat kost dan ongeveer 5 euro per keer. Natuurlijk kan hij brood van het tehuis meenemen, maar dat kost hem dan wel zijn sociale contacten en zijn fruit. In de weekenden wil hij een zakje chips en een pilsje. Hij is lid van een sportvereniging voor gehandicapten, hij gaat af en toe uit. Dat soort kosten, lunch en wat extra's in het weekend, komt op zo'n 100 euro per maand.

Eens in de maand gaat hij een weekend naar mijn schoonouders in Zeeland. Wij brengen hem of mijn schoonvader haalt hem. De reiskosten? Tja... ik denk: mijn auto rijdt toch wel, maar mijn schoonouders, met uitsluitend aow, die kunnen dat niet betalen.

Dan heb ik nog een vriendin die in een schuldsaneringsregeling zit (met een uitkering). Ook al geen vetpot. Zij moet kiezen of ze waspoeder zal kopen deze week of een pakje sigaretten. Ik ben 10 jaar geleden gestopt met roken, dus voor mij zou die keus niet moeilijk zijn. Maar toen ik nog wel rookte zou ik dat ook een verdomd moeilijke keus hebben gevonden.

Ik kan geen oorzaken aanwijzen, maar ik leg nog altijd een deel van de schuld bij de overgang naar de euro. We hebben maar heel kort naast elkaar nog prijzen kunnen vergelijken (en ik ken de man die verantwoordelijk was voor die beslissing), maar wat bij ons een grotere rol speelt dan bijvoorbeeld in Belgie, is dat de bedragen lijken op de bedragen waaraan we gewend waren. Als een bloes eerst 500 belgische Frank kostte (25 gulden) en nu 20 euro, dan zagen de Belgen een heel ander bedrag en gingen ze omrekenen (of de frankprijs stond er nog naast). Wij dachten hee... leuke bloes. Dat ie nu 45 gulden kostte ipv 25, dat was niet zomaar duidelijk want 20 is voor ons een normaal bedrag voor een bloes, maar het waren nu wel euro's. De prijskaartjes zagen er gewoon hetzelfde uit. Met bedragen waaraan we gewend waren.

Ik trap er nog weleens in trouwens. Een bakje aardbeien in het hoogseizoen in de aanbieding voor 2,50. Hallo... dat is 6 gulden!!! Dat is geen aanbieding, dat is schreeuwend duur!!

Armoedebeleid. Voedselbanken. Weggeefwinkels. Piepgrens. Vangnetregeling. Bijzondere bijstand. Hartstikke goed dat ze er zijn, maar ze zouden niet nodig moeten zijn in dit land van overvloed.

Christa, maart 2008

This entry was posted by and is filed under Algemeen.

No feedback yet

Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

powered by b2evolution free blog software
 

This collection ©2022 by admin

Contact | Help | Blog skin by Asevo | b2 | web hosting | blog ads