Category: "Algemeen"
Discriminatie (2)
Ik heb het vaak over discriminatie in de een of andere zin van het woord. De onderwerpen die hier aan de Stamtafel besproken worden lenen zich daartoe. Blijkbaar is het heel menselijk om onderscheid te maken. Als ik het rijtje columns eens doorkijk, en… more »
Politiek Den Haag
Vroeger zei ik: geef mijn portie maar aan Fikkie. Ik ben wel altijd wezen stemmen, en ook altijd op een vrouw, maar ik was niet echt geïnteresseerd in politiek. Dat is de laatste jaren anders. Ik werk voor een ministerie en ik zit hier regelmatig bij p… more »
Padvinderij
In mijn jeugd was er geen scouting, maar waren er padvinders. Daar mocht ik niet bij, want dat was iets katholieks. En wij waren niks.
Als ik nu kijk hoe scouting Nederland zich ontwikkeld heeft over de laatste honderd jaar, dan zie ik dat er niet a… more »
Drank maakt meer kapot dan je lief is
Een half jaar geleden zaten we hier dus ook. Toen begon ik mijn column met "in de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier". Op dit moment is er vooral veel as in de hemel. IJslandse as. Volgens mij hadden wij de IJslanders gevraagd om cash en n… more »
Ockenburgh
Van jeugdherberg tot talentencentrum: dat is een mooie nieuwe carrière voor Ockenburgh. Ik ben net te jong om zelf vakanties in jeugdherbergen te hebben doorgebracht, maar in de boeken die ik als meisje las, speelden ze een grote rol. Het was indertijd… more »
Mishandeling
Ik heb mijn vader één keer geslagen. Ik was de hond aan het aaien, stond over hem heengebogen, mijn vader half achter me. Ik kwam overeind, wilde hem ook aaien op het moment dat hij naar beneden kwam. In plaats van een aai kreeg hij een klap. Hij was… more »
Burgerschap
Wat moet ik verstaan onder burgerschap?
Heeft het te maken met normen en waarden, met diversiteit, met inburgering? Ik heb het moeten opzoeken en inderdaad, daar gaat het om. Het is een domme vertaling van het Engelse woord citizenship. Nederland heef… more »
Duurzaamheid
Duurzaamheid lijkt alles te maken hebben met het milieu en de opwarming van de aarde. Maar in wezen is duurzaamheid veel meer. Duurzaamheid maakt dat de mens langer gebruik kan maken van de aarde. Volledige duurzaamheid betekent dat de mens de aarde nie… more »
Veiligheid (3)
Veiligheid heeft te maken met macht en onmacht. Ik heb een klein hondje. Een Maltezertje. Een beetje verknipt Maltezertje. Hij was zes toen we hem kregen uit het asiel en ik weet niet wat er in die eerste zes jaar met hem gebeurd is, maar hij vindt het… more »
VWO en HAVO in Zuid West
Mijn eigen middelbare schooltijd bracht ik door op Stevin in de Zuidlarenstraat. Eerst de brugklas, toen het gymnasium, daarna blijven zitten en overgestapt naar het atheneum. VWO - voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Voor mij een volstrekt foute… more »
Gescheiden zwemmen
Wie maken er gebruik van een zwembad? Een willekeurig zwembad in Den Haag? Ik heb er een lijstje van gemaakt. Het lijstje is niet compleet, vast niet. Maar ik tel al gauw zo'n tien, twaalf verschillende groepen – in willekeurige volgorde: ouderen, moe… more »
Sinterklaas
De Pasar Malam, Chinatown, de Haagse Markt,
Den Haag heeft het allemaal plus het Zuiderpark
Spraken we nu ook nog maar één taal
Dan verstonden we elkaar tenminste allemaal
Voor de duinen ligt het Zuiderstrand
Aan de rand van Nederland
Als het… more »
Ontmoeting met Buitenlandse Vrouwen
Je hoeft mij niet te vertellen hoe belangrijk taal is. Ik spreek behalve Nederlands ook nog Engels, Frans, Duits en Italiaans, maar alleen in het Nederlands en Engels kan ik grapjes maken en lachen om andermans grapjes zonder dat ik daar uitleg voor nod… more »
Subsidiebeleid
Subsidies en vrijwilligerswerk: beide zouden overbodig moeten zijn. In een ideale situatie kan al het werk worden betaald en kunnen alle activiteiten plaatsvinden zonder subsidie. Maar als je in Nederland morgen de subsidies en het vrijwilligerswerk afs… more »
Zuiderstrand
De perfecte oplossing voor het Zuiderstrand? Laat prins Willem Alexander er zijn vakantievilla bouwen. Want laten we wel zijn, er is tenslotte een traditie: de latere Koning Willem de eerste landde in Scheveningen, dus vanuit Scheveningen ontstond ons… more »
Klachtwijken verliezen hun kracht en hun pracht
Klachtwijken, prachtwijken. Het zijn mooie titels. Maar Shakespeare wist het vierhonderd jaar geleden al: door iets een andere naam te geven, verander je het niet zomaar. Toch zijn woorden wel belangrijk. Negatieve woorden beklijven op de een of andere… more »
Drankmatiging
In de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier.
Ik weet niet of dat de achterliggende gedachte is van het indrinken of het coma-zuipen, maar er wordt in Nederland, zeker door de jongeren, ontzettend veel gedronken. Was dat eerst nog vooral op ca… more »
Schuldhulpverlening
Het is meer geluk dan wijsheid dat ik nooit met officiële schuldhulpverlening in aanraking ben gekomen. ADHD-ers zijn notoire impulsaankopers en we houden ook nogal van hebbedingetjes, van gadgets. Altijd in voor iets nieuws. Verder ben ik enig kind. O… more »
Roze is toch ook een meisjeskleur?
Vandaag is het roze zaterdag. In zo´n beetje heel Nederland vragen homo´s en lesbiennes aandacht. Aandacht voor hun geaardheid, voor hun manier van leven. Toch heb ik altijd het gevoel dat het meer om mannen dan om vrouwen gaat. Het lijkt wel of homof… more »
Coffeeshopbeleid
Ook al zijn mijn man en ik opgegroeid in Den Haag in de jaren zestig/zeventig, wij hadden tot 2003 nog nooit marihuana of hash gebruikt. Die uitzonderingen die de regel bevestigen.
Maar in 2003 had mijn man zoveel last van zijn rug dat hij eindelijk… more »
Mobiliteit
Mijn echtgenoot is momenteel bezig met het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart en een rolstoel. Hij loopt al met een stok. Zijn mobiliteit is de laatste jaren ernstig beperkt door een hoop ellende aan zijn rechterbeen. Voor hem betekent de rolst… more »
Omgevingslawaai
Ze zijn bij ons in de flat van de week begonnen met het controleren van de standleidingen van de rioleringen. Bij de flat hiernaast heeft er wekenlang een apparaat gestaan met een generator. Daar was iets misgegaan en bleken er ook veel meer problemen d… more »
Zeeheldenkwartier
Een van mijn eerste herinneringen is er een van het Zeeheldenkwartier. Opa en Oma Jonkergouw woonden in de Zorgvlietstraat en ik ging daar zaterdags vaak met mijn vader naartoe. Ik was nog zo klein, dat ik in het kinderzitje voorop de fiets zat. En als… more »
Discriminatie
"Wie doet vandaag de column?" "Die dikke met die bril". In tegenstelling waarschijnlijk tot "die lange magere".
Een dikke vrouw van tweeënvijftig. Een rijpe dame met overgewicht. Een vrouw met ervaring die nogal wat gewicht in de schaal legt. Een aa… more »
Haagse Ontmoetingen
Het is altijd leuk om het onderwerp van de stamtafel te zien en daar dan je eigen invulling aan te geven. Natuurlijk kan ik nakijken wat er bedoeld wordt met ‘Haagse ontmoetingen’. Of ik kan Joop bellen en vragen waar het om gaat. Ik zou zelfs bij d… more »
Rookverbod
Ik heb vijfentwintig jaar gerookt en ik ben elf jaar geleden gestopt. Als je aan rokers vraagt wat het allerergste is, dan zijn dat gestopte rokers. U bent dus gewaarschuwd. Roken stinkt. Rokers stinken. En ik geloof dat dat inderdaad erger is voor ex-r… more »
Inburgering
Wat is inburgering eigenlijk?
Als ik een jonge moeder op een moderne bakfiets zie rijden om haar kinderen naar de creche of school te brengen, maakt het dan uit of ze een hoofddoek, een hidjaab, draagt of niet? Dan vind ik haar knap ingeburgerd!
E… more »
Parels en budget
Vandaag is een column maken een luxeprobleem. Want waar zal ik het nou eens over hebben? Het is vandaag dierendag, dit weekend eren we de Parels van Moerwijk en de mensen hier aan tafel praten over de begroting van de gemeente Den Haag.
Laat ik begin… more »
De samenvatting van het waarom
Ik ben geen homo. Ik ben zelfs niet lesbisch en hoewel ik wel eens gevreeën heb met een vrouw, noem ik mezelf toch overwegend hetero. Dat betekent dat ik eigenlijk geen enkel recht heb om deze column te doen. Ik zal uitleggen waarom niet.
Ik ben nam… more »
Wilde Week
Vorig jaar heb ik het ook al eens over dit maatschappelijke stages gehad. Met mijn tehuis om me zorgen over te maken, ben ik natuurlijk een enorme voorstander van dit soort stages, want wij kunnen nooit genoeg vrijwilligers krijgen.
Ik heb intussen… more »
Armoedebeleid
Henk Kool en ik hebben elkaar leren kennen in het Huurderscommitee Schilderswijk. Hij als opbouwwerker, ik als bestuurslid. Ik herinner mij vooral nog doordeluchtvliegende asbakken gepareerd door een vol glas water. Nee, niet tussen hem en mij, maar tus… more »
Wagenstraat
Toeval bestaat niet. Maar als mijn moeder niet gevraagd was om de wolwinkel op de La Reyweg te gaan beheren, met een woonhuis ernaast, dan zou ik rond mijn eerste verjaardag verhuisd zijn naar de Herderstraat. Mijn ouders woonden in bij mijn oma en ze k… more »
Mantelzorg
Mijn zwager Ton is meervoudig gehandicapt en zit in een gezinsvervangend tehuis. Al meer dan dertig jaar. Wij wonen sinds kort alledrie in Rijswijk, want zijn oude tehuis De Vleugel moest worden afgebroken en vorig jaar mei zijn bijna alle bewoners verh… more »
Haagse Hopjes
Bij de naam Haagse Hopjes denk ik natuurlijk eerst aan de snoepjes, dan aan mezelf en pas in de derde plaats aan het speelgoedproject in De Transvaal (nota bene de buurt waar ik geboren en getogen ben, al is het aan de rand).
Toeval wil dat dit Haags… more »
Bibliotheek
Dit kan de kortste column worden ooit: Ik heb al een boek. Maar daarmee zou ik mezelf, de bibliotheek en alle luisteraars enorm veel tekort doen.
Ik denk dat ik al begon met lezen toen ik een jaar of drie, vier was. Mijn ouders en mijn grootouders la… more »
Tolerantie en verdraagzaamheid
Dit jaar begon met een oproep tot tolerantie en verdraagzaamheid. Maar... hoe toleranter ik word, hoe meer anderen zich durven permitteren. Ik ben dus in feite steeds minder tolerant aan het worden. Ik haal een meisje wat voordringt bij de bus terug en… more »
Haagse studenten
Terwijl de dag langzaam aan gaat, gaat de stad langzaam uit. Het zou de eerste zin kunnen zijn van het boek wat ik ooit ga schrijven. Ooit. Voorlopig is het de eerste zin van deze column. Terwijl de dag langzaam aan gaat, gaat de stad langzaam uit. Ik z… more »
Sport en handicap
Ton heeft klem gezeten bij zijn geboorte. Hij is spastisch en hij is 'achter'. Hij is niet gek. De mensen in zijn tehuis heten meervoudig gehandicapt, of dubbelgehandicapt, maar hoe beter ik ze in de loop van de jaren heb leren kennen, hoe meer ik erach… more »
Huis te Lande
Hoe erg het was in die eerste week
(We zijn nu twee jaar verder en de nachtmerries van toen behoren tot het verleden.)
Ton heeft de eerste nacht op zijn matras op de grond geslapen omdat een paar essentiële onderdelen van zijn bed er niet ware… more »
Hufterig gedrag
Wat er deze week gebeurde op die universiteit in Virginia, maakt alles wat wij hier vandaag zeggen natuurlijk compleet overbodig. De man die daar zo'n zestig mensen neerschoot, neermaaide, heeft in ieder geval voorafgaand aan zijn daad gedrag vertoond,… more »
Vijftig jaar Europa
50 jaar Europa, 50 jaar verdrag van Rome
25 maart was het vijftig jaar geleden dat in Rome het verdrag van Rome werd ondertekend. Het verdrag waarmee de Europese Economische Gemeenschap werd opgericht.
Pas onlangs vertelde Hendrik Vos, hoogleraar… more »
Verkeerscirculatieplan
Ik hoop dat de techniek mij vandaag wil helpen, zodat ik toch verstaanbaar ben, want mijn eigen volume is drastisch verminderd door mijn verkoudheid. Laten we hopen dat ik onderweg geen hoestbui krijg of me verslik in mijn eigen woorden.
Het lijkt er… more »
Nog eens veiligheid
Anderhalf jaar geleden hadden we het hier ook over veiligheid. Ik heb nog eens gekeken naar wat ik toen geschreven had omdat ik me herinnerde dat ik naar aanleiding van die column een levendige mailwisseling heb gehad met mijn vriendin in Dokkum. Die zo… more »
Duikeling in Duister Dordrecht
30 september 2006 hadden we een HEL-bijeenkomst (HEL=Het Echte Leven) van nl.taal in Dordrecht. Aangezien het prachtig weer was, konden we bij een Grieks restaurant heerlijk buiten eten (na een leuke lunch en een stevige stadswandeling). In ons gezelsch… more »
Vier vijf mei
Op vier mei herdenken we onze oorlogsslachtoffers. Om acht uur zwijgen de klokken, om acht uur gaan de straatlantaarns aan en om acht uur staat niet iedereen even stil, maar veel mensen wel. Stilstaan om te gedenken en stilstaan bij wat er ooit gebeurd… more »
Twee generaties vrouwen
Mijn moeder en ik. Twee generaties vrouwen.
Ik ben vijftig. Toen mijn moeder in 1980 stierf was zij drieënvijftig. Ik ben dus nu bijna net zo oud als zij toen ze stierf. Ik kan dus nu mijn leven met het hare vergelijken. De gelijkenissen, maar voor… more »
Openbaar vervoer en chipkaart
Ik probeer altijd voor twaalf uur in de studio te zijn om te luisteren naar de discussie aan de stamtafel. Vandaag was ik te laat. Bus gemist ja.
Laat ik vanaf het begin één ding heel duidelijk maken: hoewel het twee onderwerpen zijn die me alleb… more »
Veiligheid
Wat is veiligheid? Wanneer voel je je veilig? Ik heb laatst een hele discussie gehad met mijn echtgenoot en een vriend van ons. Wij hebben namelijk een nieuwe huisarts en daar voel ik me veilig bij. Ik vertrouw die man, ik durf met mijn pijntjes en zorg… more »
Sinterklaas
Juist in deze tijd waarin inspiratie zo belangrijk is met al die surprises en gedichten, was mijn schrijfader verstopt. Ik heb daarom wat oude informatie over sinterklaas bij elkaar gezocht die ik in de loop van de jaren her en der vandaan had gesprokke… more »
Ouderen en de zorg
Mijn oma en opa van vaders kant waren allebei nog uit de voorvorige eeuw. Toen oma op een gegeven moment dement werd, ergens in de jaren zestig van de vorige eeuw, en mijn opa niet meer thuis voor haar kon zorgen, moest ze naar een verzorgingstehuis. Op… more »
Jongeren in Den Haag Zuid-West
Jong zijn in Den Haag Zuid West. Het is jammer dat een column op de radio geen beelden geeft. Als u in mijn hoofd kon meekijken zou u een film zien langskomen met allemaal jeugdherinneringen. Een beetje zoals de tentoonstelling hier in de studio, Media… more »
Verborgen vrouwen
Er was eens, in een land hier ver vandaan, een heel mooi, jong meisje. Ze was zo mooi, dat haar ouders haar verborgen hielden in hun huis. Ze wilden niet dat iedereen haar zomaar kon zien. Als ze ooit eens de straat op moest, dan moest ze een sluier dra… more »
Zure Buren
Eergisteren was het 5 mei. Bevrijdingsdag. Overal in West-Europa wordt deze maanden gevierd dat het 60 jaar geleden is dat de Duitsers de oorlog verloren. Overal vieren we 60 jaar vrijheid.
Vandaag hebben we het hier over asociale huurders. Asociale… more »
Koninginnedag
Koninginnedag heeft vandaag een gouden randje. We vieren vandaag dubbel feest, want het is niet alleen koninginnedag, het is ook vijfentwintig jaar geleden dat Beatrix die koningin werd. Bij zo'n feest hoort een royaal cadeau.
Maar dan komt er gelij… more »
De rechten van het kind
De rechten van het kind
Ieder kind heeft natuurlijk recht op liefde en recht op verzorging. Recht op een zo onbezorgd mogelijke jeugd. Het lijkt hier in Nederland zo normaal. Het is hier in Nederland over het algemeen ook heel normaal. Iedere ouder h… more »
Zorg en (on)zekerheid
Zorg en (on)zekerheid.
Een onderwerp waarover je ook als columnist uren kunt praten. Zoveel mogelijkheden, zoveel anekdotes… de ene nog schrijnender dan de andere. En dat is eigenlijk nog het meest schrijnend van alles: je hoort maar heel zelden ie… more »
Huisjesmelkers
Voor David
De eerste column van het nieuwe jaar 2005. Wat is een column? Een column haakt in op de actualiteit of op het onderwerp van het programma. Een columnist heeft soms wat weg van een conferencier, soms is hij kritisch, soms babbelt hij maar w… more »
Emmen is een mooie stad, maar net iets te ver weg
Emmen is een mooie stad maar net iets te ver weg.
Vanuit het tehuis is het ruim twee honderd vijftig kilometer. Dat is ver. Te ver om in een keer te rijden met een gehandicaptenbus en twee rolstoelers en iemand met een rollator, dus met een koffiepau… more »
Recent comments