Category: "Algemeen"

Zo'n dag

  10/05/10 02:00 pm, by , Categories: Algemeen
Voorlopig maak ik even geen columns voor Discus. We zijn hard op zoek naar nieuwe columnisten voor de broodnodige variatie. Ben je geïnteresseerd? Mail me dan even of neem via Discus contact op met Joop Schouten. Deze column schreef ik in juli. Ik s… more »

Discriminatie (2)

  06/12/10 12:35 pm, by , Categories: Algemeen
Ik heb het vaak over discriminatie in de een of andere zin van het woord. De onderwerpen die hier aan de Stamtafel besproken worden lenen zich daartoe. Blijkbaar is het heel menselijk om onderscheid te maken. Als ik het rijtje columns eens doorkijk, en… more »

Politiek Den Haag

  06/05/10 12:35 pm, by , Categories: Algemeen
Vroeger zei ik: geef mijn portie maar aan Fikkie. Ik ben wel altijd wezen stemmen, en ook altijd op een vrouw, maar ik was niet echt geïnteresseerd in politiek. Dat is de laatste jaren anders. Ik werk voor een ministerie en ik zit hier regelmatig bij p… more »

Padvinderij

  05/29/10 12:40 pm, by , Categories: Algemeen
In mijn jeugd was er geen scouting, maar waren er padvinders. Daar mocht ik niet bij, want dat was iets katholieks. En wij waren niks. Als ik nu kijk hoe scouting Nederland zich ontwikkeld heeft over de laatste honderd jaar, dan zie ik dat er niet a… more »

Drank maakt meer kapot dan je lief is

  04/17/10 12:44 pm, by , Categories: Algemeen
Een half jaar geleden zaten we hier dus ook. Toen begon ik mijn column met "in de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier". Op dit moment is er vooral veel as in de hemel. IJslandse as. Volgens mij hadden wij de IJslanders gevraagd om cash en n… more »

Ockenburgh

  04/03/10 12:35 pm, by , Categories: Algemeen
Van jeugdherberg tot talentencentrum: dat is een mooie nieuwe carrière voor Ockenburgh. Ik ben net te jong om zelf vakanties in jeugdherbergen te hebben doorgebracht, maar in de boeken die ik als meisje las, speelden ze een grote rol. Het was indertijd… more »

Mishandeling

  03/06/10 09:37 am, by , Categories: Algemeen
Ik heb mijn vader één keer geslagen. Ik was de hond aan het aaien, stond over hem heengebogen, mijn vader half achter me. Ik kwam overeind, wilde hem ook aaien op het moment dat hij naar beneden kwam. In plaats van een aai kreeg hij een klap. Hij was… more »

Burgerschap

  02/20/10 09:44 pm, by , Categories: Algemeen
Wat moet ik verstaan onder burgerschap? Heeft het te maken met normen en waarden, met diversiteit, met inburgering? Ik heb het moeten opzoeken en inderdaad, daar gaat het om. Het is een domme vertaling van het Engelse woord citizenship. Nederland heef… more »

Duurzaamheid

  02/20/10 09:43 pm, by , Categories: Algemeen
Duurzaamheid lijkt alles te maken hebben met het milieu en de opwarming van de aarde. Maar in wezen is duurzaamheid veel meer. Duurzaamheid maakt dat de mens langer gebruik kan maken van de aarde. Volledige duurzaamheid betekent dat de mens de aarde nie… more »

Veiligheid (3)

  02/06/10 12:54 pm, by , Categories: Algemeen
Veiligheid heeft te maken met macht en onmacht. Ik heb een klein hondje. Een Maltezertje. Een beetje verknipt Maltezertje. Hij was zes toen we hem kregen uit het asiel en ik weet niet wat er in die eerste zes jaar met hem gebeurd is, maar hij vindt het… more »

VWO en HAVO in Zuid West

  01/23/10 01:06 pm, by , Categories: Algemeen
Mijn eigen middelbare schooltijd bracht ik door op Stevin in de Zuidlarenstraat. Eerst de brugklas, toen het gymnasium, daarna blijven zitten en overgestapt naar het atheneum. VWO - voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Voor mij een volstrekt foute… more »

Gescheiden zwemmen

  01/23/10 09:33 am, by , Categories: Algemeen
Wie maken er gebruik van een zwembad? Een willekeurig zwembad in Den Haag? Ik heb er een lijstje van gemaakt. Het lijstje is niet compleet, vast niet. Maar ik tel al gauw zo'n tien, twaalf verschillende groepen – in willekeurige volgorde: ouderen, moe… more »

Sinterklaas

  12/05/09 12:56 pm, by , Categories: Algemeen
De Pasar Malam, Chinatown, de Haagse Markt, Den Haag heeft het allemaal plus het Zuiderpark Spraken we nu ook nog maar één taal Dan verstonden we elkaar tenminste allemaal Voor de duinen ligt het Zuiderstrand Aan de rand van Nederland Als het… more »

Ontmoeting met Buitenlandse Vrouwen

  11/28/09 01:24 pm, by , Categories: Algemeen
Je hoeft mij niet te vertellen hoe belangrijk taal is. Ik spreek behalve Nederlands ook nog Engels, Frans, Duits en Italiaans, maar alleen in het Nederlands en Engels kan ik grapjes maken en lachen om andermans grapjes zonder dat ik daar uitleg voor nod… more »

WIJ

  11/07/09 12:54 pm, by , Categories: Algemeen
Het klinkt wel leuk. WIJ zorgt voor jongeren onder de 27 jaar. In mijn herinnering zorgden WIJ altijd al voor de jongeren op de een of andere manier. Maar nu ben ik niet meer WIJ, nu is er een nieuwe wet die zo heet: Wet Investeren in Jongeren tot 27 ja… more »

Subsidiebeleid

  10/31/09 12:54 pm, by , Categories: Algemeen
Subsidies en vrijwilligerswerk: beide zouden overbodig moeten zijn. In een ideale situatie kan al het werk worden betaald en kunnen alle activiteiten plaatsvinden zonder subsidie. Maar als je in Nederland morgen de subsidies en het vrijwilligerswerk afs… more »

Zuiderstrand

  10/10/09 12:56 pm, by , Categories: Algemeen
De perfecte oplossing voor het Zuiderstrand? Laat prins Willem Alexander er zijn vakantievilla bouwen. Want laten we wel zijn, er is tenslotte een traditie: de latere Koning Willem de eerste landde in Scheveningen, dus vanuit Scheveningen ontstond ons… more »

Klachtwijken verliezen hun kracht en hun pracht

  09/12/09 10:15 am, by , Categories: Algemeen
Klachtwijken, prachtwijken. Het zijn mooie titels. Maar Shakespeare wist het vierhonderd jaar geleden al: door iets een andere naam te geven, verander je het niet zomaar. Toch zijn woorden wel belangrijk. Negatieve woorden beklijven op de een of andere… more »

Vakantie

  07/18/09 09:49 am, by , Categories: Algemeen
Tot 25 augustus geen wekelijkse column voor Radio Discus. more »

Drankmatiging

  07/11/09 12:41 pm, by , Categories: Algemeen
In de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier. Ik weet niet of dat de achterliggende gedachte is van het indrinken of het coma-zuipen, maar er wordt in Nederland, zeker door de jongeren, ontzettend veel gedronken. Was dat eerst nog vooral op ca… more »

Schuldhulpverlening

  07/04/09 12:50 pm, by , Categories: Algemeen
Het is meer geluk dan wijsheid dat ik nooit met officiële schuldhulpverlening in aanraking ben gekomen. ADHD-ers zijn notoire impulsaankopers en we houden ook nogal van hebbedingetjes, van gadgets. Altijd in voor iets nieuws. Verder ben ik enig kind. O… more »

ADHD

  06/27/09 09:41 pm, by , Categories: Algemeen
De afgelopen weken hebben er nogal wat onderwerpen voor de Stamtafel van vandaag op het lijstje gestaan. Iedere keer dacht ik: o, daar kan ik wel een column over maken. En iedere keer veranderde het weer. Daarom schrijf ik meestal pas op vrijdag- of zat… more »

Roze is toch ook een meisjeskleur?

  06/20/09 12:54 pm, by , Categories: Algemeen
Vandaag is het roze zaterdag. In zo´n beetje heel Nederland vragen homo´s en lesbiennes aandacht. Aandacht voor hun geaardheid, voor hun manier van leven. Toch heb ik altijd het gevoel dat het meer om mannen dan om vrouwen gaat. Het lijkt wel of homof… more »

ZZP'ers

  06/14/09 10:52 am, by , Categories: Algemeen
Ik ben getrouwd met een fraudeur. Dat wil zeggen: de kans daarop is ongeveer 50%. Con is namelijk ZZP'er. En hij is ZZP'er geworden toen hij werkeloos was, dus volgens het UWV zal hij wel gefraudeerd hebben met zijn uren. We hebben er nog niks van geho… more »

Coffeeshopbeleid

  05/23/09 12:56 pm, by , Categories: Algemeen
Ook al zijn mijn man en ik opgegroeid in Den Haag in de jaren zestig/zeventig, wij hadden tot 2003 nog nooit marihuana of hash gebruikt. Die uitzonderingen die de regel bevestigen. Maar in 2003 had mijn man zoveel last van zijn rug dat hij eindelijk… more »

Mobiliteit

  05/09/09 12:18 pm, by , Categories: Algemeen
Mijn echtgenoot is momenteel bezig met het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart en een rolstoel. Hij loopt al met een stok. Zijn mobiliteit is de laatste jaren ernstig beperkt door een hoop ellende aan zijn rechterbeen. Voor hem betekent de rolst… more »

Omgevingslawaai

  04/25/09 12:38 pm, by , Categories: Algemeen
Ze zijn bij ons in de flat van de week begonnen met het controleren van de standleidingen van de rioleringen. Bij de flat hiernaast heeft er wekenlang een apparaat gestaan met een generator. Daar was iets misgegaan en bleken er ook veel meer problemen d… more »

Zeeheldenkwartier

  04/12/09 12:53 pm, by , Categories: Algemeen
Een van mijn eerste herinneringen is er een van het Zeeheldenkwartier. Opa en Oma Jonkergouw woonden in de Zorgvlietstraat en ik ging daar zaterdags vaak met mijn vader naartoe. Ik was nog zo klein, dat ik in het kinderzitje voorop de fiets zat. En als… more »

Discriminatie

  04/12/09 12:52 pm, by , Categories: Algemeen
"Wie doet vandaag de column?" "Die dikke met die bril". In tegenstelling waarschijnlijk tot "die lange magere". Een dikke vrouw van tweeënvijftig. Een rijpe dame met overgewicht. Een vrouw met ervaring die nogal wat gewicht in de schaal legt. Een aa… more »

Thuiszorg

  04/12/09 12:50 pm, by , Categories: Algemeen
Zomaar een aantal krantenkoppen van de laatste dagen. De invulling geef ik zelf. De eerste: "Meavita draagt thuiszorg Den Haag over" Meavita; een bedrijf dat ontstaan is uit overnames en fusies. Thuiszorg Den Haag, GDVV-groep, De Wielborgh in Dordr… more »
3 comments »

Haagse Ontmoetingen

  04/12/09 12:47 pm, by , Categories: Algemeen
Het is altijd leuk om het onderwerp van de stamtafel te zien en daar dan je eigen invulling aan te geven. Natuurlijk kan ik nakijken wat er bedoeld wordt met ‘Haagse ontmoetingen’. Of ik kan Joop bellen en vragen waar het om gaat. Ik zou zelfs bij d… more »

Vuurwerk

  04/12/09 12:46 pm, by , Categories: Algemeen
Toen ik pas getrouwd was, woonden we in de Schilderswijk. Op Oudejaarsavond ging je rond middernacht de straat op. Alle voordeuren stonden open, in de gang stond een kratje bier en zodra het eerste flesje leeg was, werd dat gebruikt om de vuurpijlen in… more »

Rookverbod

  04/12/09 12:45 pm, by , Categories: Algemeen
Ik heb vijfentwintig jaar gerookt en ik ben elf jaar geleden gestopt. Als je aan rokers vraagt wat het allerergste is, dan zijn dat gestopte rokers. U bent dus gewaarschuwd. Roken stinkt. Rokers stinken. En ik geloof dat dat inderdaad erger is voor ex-r… more »

Inburgering

  04/12/09 12:44 pm, by , Categories: Algemeen
Wat is inburgering eigenlijk? Als ik een jonge moeder op een moderne bakfiets zie rijden om haar kinderen naar de creche of school te brengen, maakt het dan uit of ze een hoofddoek, een hidjaab, draagt of niet? Dan vind ik haar knap ingeburgerd! E… more »

Parels en budget

  04/12/09 12:43 pm, by , Categories: Algemeen
Vandaag is een column maken een luxeprobleem. Want waar zal ik het nou eens over hebben? Het is vandaag dierendag, dit weekend eren we de Parels van Moerwijk en de mensen hier aan tafel praten over de begroting van de gemeente Den Haag. Laat ik begin… more »

Lego

  04/12/09 12:41 pm, by , Categories: Algemeen
Lego Ik bouwde altijd een brug. Op één langwerpige grondtegel. Aan weerskanten een driehoek, waar mijn vader dan als hij thuiskwam, een verbinding tussen maakte. De brug weer omgooien daarna, hoorde er ook bij. Ik was vier denk ik. En hoewel ik een… more »

TBC

  04/12/09 12:40 pm, by , Categories: Algemeen
TBC De TBC-bus roept bij mij hoofdzakelijk herinneringen op aan mijn moeder. Ik heb al eens eerder over haar verteld: geboren in de Newtonstraat, haar werkzame leven één baan: de wolwinkel op De La Reyweg, waar ik geboren werd en woonde tot mijn ac… more »

De samenvatting van het waarom

  04/12/09 12:28 pm, by , Categories: Algemeen
Ik ben geen homo. Ik ben zelfs niet lesbisch en hoewel ik wel eens gevreeën heb met een vrouw, noem ik mezelf toch overwegend hetero. Dat betekent dat ik eigenlijk geen enkel recht heb om deze column te doen. Ik zal uitleggen waarom niet. Ik ben nam… more »

ADHD

  04/12/09 12:25 pm, by , Categories: Algemeen
ADHD-ers verschillen net zoveel van elkaar als gewone mensen. Er zijn veel overeenkomsten, maar even zovele verschillen. Vrouwen met ADHD zijn dan vaak weer heel anders dan mannen met ADHD. Zeker vrouwen van mijn leeftijd. Want in de tijd dat ik opgroei… more »

Kinderen

  04/12/09 12:22 pm, by , Categories: Algemeen
Kinderen in achterstandswijken. Die wijken die vroeger arbeiderswijken genoemd werden. Waar kinderen ook slechter af waren dan in de gegoede buurten. Omdat er goedkope huizen stonden, dicht op elkaar. Met weinig ruimte voor de kinderen om te spelen. En… more »

Wilde Week

  04/12/09 12:21 pm, by , Categories: Algemeen
Vorig jaar heb ik het ook al eens over dit maatschappelijke stages gehad. Met mijn tehuis om me zorgen over te maken, ben ik natuurlijk een enorme voorstander van dit soort stages, want wij kunnen nooit genoeg vrijwilligers krijgen. Ik heb intussen… more »

Armoedebeleid

  04/12/09 12:14 pm, by , Categories: Algemeen
Henk Kool en ik hebben elkaar leren kennen in het Huurderscommitee Schilderswijk. Hij als opbouwwerker, ik als bestuurslid. Ik herinner mij vooral nog doordeluchtvliegende asbakken gepareerd door een vol glas water. Nee, niet tussen hem en mij, maar tus… more »

Dik

  04/12/09 12:13 pm, by , Categories: Algemeen
Ik heb slechte ogen. Ik draag meestal contactlenzen, soms een bril. Met -8 en -9 zie ik niks zonder correctie. Maar ik heb het nog nooit meegemaakt dat iemand zonder bril tegen me zei: waarom doe je niks aan die slechte ogen? Waarom ga je geen oogtraini… more »
2 comments »

Wagenstraat

  04/12/09 12:11 pm, by , Categories: Algemeen
Toeval bestaat niet. Maar als mijn moeder niet gevraagd was om de wolwinkel op de La Reyweg te gaan beheren, met een woonhuis ernaast, dan zou ik rond mijn eerste verjaardag verhuisd zijn naar de Herderstraat. Mijn ouders woonden in bij mijn oma en ze k… more »

Mantelzorg

  04/12/09 12:04 pm, by , Categories: Algemeen
Mijn zwager Ton is meervoudig gehandicapt en zit in een gezinsvervangend tehuis. Al meer dan dertig jaar. Wij wonen sinds kort alledrie in Rijswijk, want zijn oude tehuis De Vleugel moest worden afgebroken en vorig jaar mei zijn bijna alle bewoners verh… more »

Haagse Hopjes

  04/12/09 11:55 am, by , Categories: Algemeen
Bij de naam Haagse Hopjes denk ik natuurlijk eerst aan de snoepjes, dan aan mezelf en pas in de derde plaats aan het speelgoedproject in De Transvaal (nota bene de buurt waar ik geboren en getogen ben, al is het aan de rand). Toeval wil dat dit Haags… more »

Bibliotheek

  04/12/09 11:50 am, by , Categories: Algemeen
Dit kan de kortste column worden ooit: Ik heb al een boek. Maar daarmee zou ik mezelf, de bibliotheek en alle luisteraars enorm veel tekort doen. Ik denk dat ik al begon met lezen toen ik een jaar of drie, vier was. Mijn ouders en mijn grootouders la… more »

Tolerantie en verdraagzaamheid

  04/12/09 11:44 am, by , Categories: Algemeen
Dit jaar begon met een oproep tot tolerantie en verdraagzaamheid. Maar... hoe toleranter ik word, hoe meer anderen zich durven permitteren. Ik ben dus in feite steeds minder tolerant aan het worden. Ik haal een meisje wat voordringt bij de bus terug en… more »

Stage

  03/23/09 12:53 pm, by , Categories: Algemeen
Na vele jaren steggelen hebben we nu dan eindelijk een 'maatschappelijke stage' ingevoerd. Weliswaar in sterk afgeslankte vorm en dat is jammer, maar leerlingen op de middelbare school maken nu in ieder geval kennis met vrijwilligerswerk. Ik denk da… more »

Haagse studenten

  03/23/09 12:52 pm, by , Categories: Algemeen
Terwijl de dag langzaam aan gaat, gaat de stad langzaam uit. Het zou de eerste zin kunnen zijn van het boek wat ik ooit ga schrijven. Ooit. Voorlopig is het de eerste zin van deze column. Terwijl de dag langzaam aan gaat, gaat de stad langzaam uit. Ik z… more »

Sport en handicap

  03/23/09 12:51 pm, by , Categories: Algemeen
Ton heeft klem gezeten bij zijn geboorte. Hij is spastisch en hij is 'achter'. Hij is niet gek. De mensen in zijn tehuis heten meervoudig gehandicapt, of dubbelgehandicapt, maar hoe beter ik ze in de loop van de jaren heb leren kennen, hoe meer ik erach… more »

Ria

  03/23/09 12:47 pm, by , Categories: Algemeen
Ik zou Ria, een van mijn rolstoelsters, even naar Zoeterwoude brengen. Naar de Rijnekeboulevard. Ze ging daar met haar ouders en haar zussen meubels uitzoeken voor haar nieuwe appartement. Normaal gaat ze dan met de Valys of de Regiotax. Maar ze woont n… more »

Huis te Lande

  03/23/09 12:47 pm, by , Categories: Algemeen
Hoe erg het was in die eerste week (We zijn nu twee jaar verder en de nachtmerries van toen behoren tot het verleden.) Ton heeft de eerste nacht op zijn matras op de grond geslapen omdat een paar essentiële onderdelen van zijn bed er niet ware… more »

Hufterig gedrag

  03/23/09 10:35 am, by , Categories: Algemeen
Wat er deze week gebeurde op die universiteit in Virginia, maakt alles wat wij hier vandaag zeggen natuurlijk compleet overbodig. De man die daar zo'n zestig mensen neerschoot, neermaaide, heeft in ieder geval voorafgaand aan zijn daad gedrag vertoond,… more »

Vijftig jaar Europa

  03/23/09 10:33 am, by , Categories: Algemeen
50 jaar Europa, 50 jaar verdrag van Rome 25 maart was het vijftig jaar geleden dat in Rome het verdrag van Rome werd ondertekend. Het verdrag waarmee de Europese Economische Gemeenschap werd opgericht. Pas onlangs vertelde Hendrik Vos, hoogleraar… more »

Verkeerscirculatieplan

  03/23/09 10:28 am, by , Categories: Algemeen
Ik hoop dat de techniek mij vandaag wil helpen, zodat ik toch verstaanbaar ben, want mijn eigen volume is drastisch verminderd door mijn verkoudheid. Laten we hopen dat ik onderweg geen hoestbui krijg of me verslik in mijn eigen woorden. Het lijkt er… more »

Nog eens veiligheid

  02/13/09 09:07 pm, by , Categories: Algemeen
Anderhalf jaar geleden hadden we het hier ook over veiligheid. Ik heb nog eens gekeken naar wat ik toen geschreven had omdat ik me herinnerde dat ik naar aanleiding van die column een levendige mailwisseling heb gehad met mijn vriendin in Dokkum. Die zo… more »

Duikeling in Duister Dordrecht

  02/13/09 12:16 pm, by , Categories: Algemeen
30 september 2006 hadden we een HEL-bijeenkomst (HEL=Het Echte Leven) van nl.taal in Dordrecht. Aangezien het prachtig weer was, konden we bij een Grieks restaurant heerlijk buiten eten (na een leuke lunch en een stevige stadswandeling). In ons gezelsch… more »
2 comments »

Opvang

  02/13/09 12:07 pm, by , Categories: Algemeen
Ik heb mijn jeugd doorgebracht op De La Reyweg. Ik woonde zo'n beetje op de hoek van de Dierenselaan. Mijn moeder had daar een wolwinkel en wij woonden ernaast. Een eindje verderop op De La Reyweg, richting Zuiderpark, zat de Kesslerstichting. De DAJ… more »

Europa

  02/13/09 12:05 pm, by , Categories: Algemeen
Ik ben een Europese Hagenees. Ik werk voor Europa en ik woon in Den Haag (nou ja… Rijswijk). Dan moet ik wel een ambtenaar zijn. Europa heeft voor mij daardoor wel een andere betekenis dan voor de doorsnee-hagenees. Het ministerie van Economische… more »

Vier vijf mei

  02/08/09 03:44 pm, by , Categories: Algemeen
Op vier mei herdenken we onze oorlogsslachtoffers. Om acht uur zwijgen de klokken, om acht uur gaan de straatlantaarns aan en om acht uur staat niet iedereen even stil, maar veel mensen wel. Stilstaan om te gedenken en stilstaan bij wat er ooit gebeurd… more »

1 april

  02/08/09 03:42 pm, by , Categories: Algemeen
Ik heb de laatste paar dagen weer een paar leuke 1-aprilgrappen langs zien komen. Ik geloof dat ik er zelf ook nog van eentje op usenet het slachtoffer aan het worden ben, tenminste: ik hoop dat dat wat iemand daar aan het bekokstoven is, een 1-aprilgra… more »

Zomertijd

  02/08/09 03:40 pm, by , Categories: Algemeen
Ik ben benieuwd hoeveel studenten zich maandagochtend verslapen omdat ze dit weekend vergeten de zomertijd in te stellen op hun wekkers! Vanavond begint tegen bedtijd in mijn huis in ieder geval weer de halfjaarlijkse race tegen de klok. ADHD-ers st… more »

Twee generaties vrouwen

  02/07/09 11:29 am, by , Categories: Algemeen
Mijn moeder en ik. Twee generaties vrouwen. Ik ben vijftig. Toen mijn moeder in 1980 stierf was zij drieënvijftig. Ik ben dus nu bijna net zo oud als zij toen ze stierf. Ik kan dus nu mijn leven met het hare vergelijken. De gelijkenissen, maar voor… more »

Openbaar vervoer en chipkaart

  02/07/09 11:26 am, by , Categories: Algemeen
Ik probeer altijd voor twaalf uur in de studio te zijn om te luisteren naar de discussie aan de stamtafel. Vandaag was ik te laat. Bus gemist ja. Laat ik vanaf het begin één ding heel duidelijk maken: hoewel het twee onderwerpen zijn die me alleb… more »

Kijkduin

  02/07/09 11:24 am, by , Categories: Algemeen
Strand Den Haag en het strand zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik heb mijn hele leven in Den Haag en Leiden gewoond, dus altijd dicht genoeg bij het strand om even een frisse neus te halen. Of even met de honden uit te waaien. Ik zou ook niet… more »

Veiligheid

  02/07/09 11:22 am, by , Categories: Algemeen
Wat is veiligheid? Wanneer voel je je veilig? Ik heb laatst een hele discussie gehad met mijn echtgenoot en een vriend van ons. Wij hebben namelijk een nieuwe huisarts en daar voel ik me veilig bij. Ik vertrouw die man, ik durf met mijn pijntjes en zorg… more »

Sinterklaas

  02/06/09 12:04 am, by , Categories: Algemeen
Juist in deze tijd waarin inspiratie zo belangrijk is met al die surprises en gedichten, was mijn schrijfader verstopt. Ik heb daarom wat oude informatie over sinterklaas bij elkaar gezocht die ik in de loop van de jaren her en der vandaan had gesprokke… more »

Opgelucht

  02/06/09 12:03 am, by , Categories: Algemeen
Ruim acht jaar en meer dan vijfentwintig kilo geleden ben ik gestopt met roken. Ik kamp al mijn hele leven met astmatische bronchitis en stoppen met roken was eigenlijk al veel eerder noodzakelijk. Terugkijkend denk ik, net als iedere stopper, dat ik… more »

Ouderen en de zorg

  02/05/09 11:54 pm, by , Categories: Algemeen
Mijn oma en opa van vaders kant waren allebei nog uit de voorvorige eeuw. Toen oma op een gegeven moment dement werd, ergens in de jaren zestig van de vorige eeuw, en mijn opa niet meer thuis voor haar kon zorgen, moest ze naar een verzorgingstehuis. Op… more »

Jongeren in Den Haag Zuid-West

  02/05/09 11:27 pm, by , Categories: Algemeen
Jong zijn in Den Haag Zuid West. Het is jammer dat een column op de radio geen beelden geeft. Als u in mijn hoofd kon meekijken zou u een film zien langskomen met allemaal jeugdherinneringen. Een beetje zoals de tentoonstelling hier in de studio, Media… more »

Verborgen vrouwen

  02/05/09 11:24 pm, by , Categories: Algemeen
Er was eens, in een land hier ver vandaan, een heel mooi, jong meisje. Ze was zo mooi, dat haar ouders haar verborgen hielden in hun huis. Ze wilden niet dat iedereen haar zomaar kon zien. Als ze ooit eens de straat op moest, dan moest ze een sluier dra… more »

Zure Buren

  02/05/09 11:00 pm, by , Categories: Algemeen
Eergisteren was het 5 mei. Bevrijdingsdag. Overal in West-Europa wordt deze maanden gevierd dat het 60 jaar geleden is dat de Duitsers de oorlog verloren. Overal vieren we 60 jaar vrijheid. Vandaag hebben we het hier over asociale huurders. Asociale… more »

Koninginnedag

  02/05/09 10:42 pm, by , Categories: Algemeen
Koninginnedag heeft vandaag een gouden randje. We vieren vandaag dubbel feest, want het is niet alleen koninginnedag, het is ook vijfentwintig jaar geleden dat Beatrix die koningin werd. Bij zo'n feest hoort een royaal cadeau. Maar dan komt er gelij… more »

Hammam

  02/05/09 10:40 pm, by , Categories: Algemeen
Badhuis in de Schilderswijk Twee begrippen die bij mij allerlei laadjes in mijn geheugen openen: badhuis en Schilderswijk. Het eerste badhuis wat ik me herinner is dat in de Noorderbeekdwarsstraat. Bij mijn oma om de hoek. Waar ze opa regelmatig heen… more »

De rechten van het kind

  02/05/09 10:37 pm, by , Categories: Algemeen
De rechten van het kind Ieder kind heeft natuurlijk recht op liefde en recht op verzorging. Recht op een zo onbezorgd mogelijke jeugd. Het lijkt hier in Nederland zo normaal. Het is hier in Nederland over het algemeen ook heel normaal. Iedere ouder h… more »

Zorg en (on)zekerheid

  02/05/09 06:37 pm, by , Categories: Algemeen
Zorg en (on)zekerheid. Een onderwerp waarover je ook als columnist uren kunt praten. Zoveel mogelijkheden, zoveel anekdotes… de ene nog schrijnender dan de andere. En dat is eigenlijk nog het meest schrijnend van alles: je hoort maar heel zelden ie… more »

Huisjesmelkers

  02/02/09 08:29 pm, by , Categories: Algemeen
Voor David De eerste column van het nieuwe jaar 2005. Wat is een column? Een column haakt in op de actualiteit of op het onderwerp van het programma. Een columnist heeft soms wat weg van een conferencier, soms is hij kritisch, soms babbelt hij maar w… more »

Emmen is een mooie stad, maar net iets te ver weg

  01/31/09 08:12 pm, by , Categories: Algemeen
Emmen is een mooie stad maar net iets te ver weg. Vanuit het tehuis is het ruim twee honderd vijftig kilometer. Dat is ver. Te ver om in een keer te rijden met een gehandicaptenbus en twee rolstoelers en iemand met een rollator, dus met een koffiepau… more »
Een plekje waar ik al mijn columns kwijt kan, oud en nieuw. De meeste zijn columns die ik gemaakt heb voor Radio Discus.

Columns

Search

  XML Feeds

powered by b2evolution
 

This collection ©2023 by admin

Contact | Help | b2evolution skin by Asevo | blogging tool | blog hosting | Francois