Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/polderdom.nl/httpdocs/6voeten/b2evolution/blogs/inc/_core/_misc.funcs.php on line 5640

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /var/www/vhosts/polderdom.nl/httpdocs/6voeten/b2evolution/blogs/inc/_core/_param.funcs.php on line 2225
En weer een mogelijke verklaring
« Gekke JapieVoorjaar »

En weer een mogelijke verklaring

  02/25/09 10:01 am, by , Categories: Christa

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/polderdom.nl/httpdocs/6voeten/b2evolution/blogs/plugins/_auto_p.plugin.php on line 509

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/polderdom.nl/httpdocs/6voeten/b2evolution/blogs/plugins/_auto_p.plugin.php on line 507

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/polderdom.nl/httpdocs/6voeten/b2evolution/blogs/plugins/_auto_p.plugin.php on line 507

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/polderdom.nl/httpdocs/6voeten/b2evolution/blogs/plugins/_texturize.plugin.php on line 116

Maar deze lijkt nog beter te passen dan de adhd-plu. Gelukkig helpt de effexor.

Mishandeling leidt tot andere activiteit genen

NRC, 24 februari 2009, Niki Korteweg

Wie als kind mishandeld of seksueel misbruikt is, reageert de rest van zijn leven vaak hevig op stress. Canadese onderzoekers van McGill University in Montreal hebben nu een biologische basis voor dat effect gevonden. Bij slachtoffers van mishandeling blijkt in de hersenen een gen geblokkeerd dat een belangrijke rol speelt in de reactie op stress. Er zijn methylgroepen aan gebonden, waardoor het gen geen eiwit meer maakt. Een wetenschappelijk artikel over de vondst verscheen zondag online op de website van Nature Neuroscience.

De Canadezen onderzochten de hersenen van 24 zelfmoordslachtoffers. Twaalf waren als kind mishandeld, fysiek of seksueel. Bij hen troffen de onderzoekers veranderingen aan in het gen NR3C1. Dat gen bevat de genetische code voor een eiwit (een receptor) waar tijdens een stressreactie boodschappermoleculen aan binden.

De Canadezen richtten zich op de hippocampus, het hersendeel waar deze receptor het meest te vinden is. Bij twaalf mensen die zelfmoord hadden gepleegd maar geen nare jeugd hadden gehad, en bij mensen die op een andere manier waren gestorven, vonden ze de genveranderingen niet.

Het gaat om epigenetische veranderingen, waarbij er remmende molecuulgroepen (methylgroepen) aan het gen zijn vastgezet. Hierdoor ontstaan er in het brein minder van die zogenaamde glucocorticoidreceptoren.

De bewuste receptor maakt deel uit van een belangrijk stress-regulerend systeem in het lichaam, waarin verschillende hersendelen samenwerken met de bijnier. Als de receptor mist, raakt dit systeem overactief, niet alleen onder stressvolle omstandigheden maar ook onder normale. Dat is vaak het geval bij stemmingsstoornissen, schizofrenie en suïcidaal gedrag.

Uit eerder onderzoek was al gekomen dat de reactie op stress door dit systeem overdreven is bij mensen die als kind mishandeld of verwaarloosd zijn. Ook was al aangetoond dat bij verwaarloosde ratten- en muizenjongen door epigenetische veranderingen minder van de NR3C1-receptor ontstaat.

De Canadezen laten nu met hun studie zien dat de eerdere bevindingen bij ratten ook voor mensen gelden. De manier waarop ouders met hun kind omgaan blijkt via epigenetische veranderingen de werking van het stress-systeem van het kind te beïnvloeden.

Moeders kunnen dit zelfs voor de geboorte van hun baby al veroorzaken, bleek uit een onderzoek vorig jaar. Wanneer zij depressief zijn in het derde trimester van de zwangerschap, hangen aan het NR3C1 gen van de baby meer methylgroepen dan gewoonlijk. Zo zou een moeder haar neiging tot depressie kunnen doorgeven aan haar kinderen.


--
Christa

This entry was posted by and is filed under Christa.

No feedback yet


Form is loading...

In het AD van 13 maart 2010 stond een uitgebreid artikel over polyamorie van Yoeke Nagel met daarbij een interview met ons.
En een artikel in de Impulsief van mei 2010

6 voeten in een ledikant is het blog van drie mensen: Con, Christa en Henk. Sinds een paar jaar wonen we in Nieuwolda, halverwege Winschoten en Delfzijl. Het 6-voeten-ledikant is geen standaardbed en ons leven verloopt ook niet altijd via standaardpaden. Daarover schrijven we in dit blog. Als je denkt dat je daar moeite mee hebt, moet je dit blog misschien maar niet lezen.

Poldergekwetter

Geschreven door:

Search

  XML Feeds

free blog software
 

©2024 by admin

Contact | Help | Blog theme by Asevo | multiple blogs | webhosting