« Jaja, ik ben wakkerVuile Huichelaar »

Efexor is niet hetzelfde als Venlafaxine

  05/17/09 11:08 pm, by , Categories: Christa

Sinds een maand heb ik Venlafaxine in plaats van Efexor. De generieke vorm in plaats van het merkartikel. Twee jaar lang ben ik razend enthousiast geweest over Efexor... O nee, ik raasde niet meer.

Ik merk het wel direct als ik een keer een pil vergeet. Dan krijg ik last van een soort evenwichtsstoornissen. Als ik mijn hoofd beweeg, dan komt de wereld er schoksgewijs achteraan.

Sinds ik Venlafaxine heb, sinds een maand dus, merk ik langzaam maar zeker dat ik problemen (terug)krijg. Ik heb het gevoel dat het minder lang werkt, dat de afgifte dus blijkbaar niet 24 uur duurt, maar korter. Ik merk ook dat als ik mijn pil neem, dat het langer duurt voor hij weer werkt. Kortom: ik heb een stukje van de dag last van ontwenningsverschijnselen.
Gisteren begonnen ze eigenlijk pas toen ik mijn pil al had ingenomen. Iemand was tegen de wereld vergeten te zeggen dat die niet achter me aan moest hobbelen.

Wat we ook merken, is dat ik kribbiger ben. Dat kan natuurlijk toeval zijn, ik heb misschien wel weer ietsje te veel op mijn bordje. Maar het loopt wel parallel met de overgang van Efexor naar Venlafaxine.

Morgen dus toch maar een afspraak met de huisarts maken. Want dit lijkt me niet goed.

This entry was posted by and is filed under Christa.

274 comments

User ratings
5 star:
 
(7)
4 star:
 
(5)
3 star:
 
(3)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(6)
21 ratings
Average user rating:
***%-(3.3)
Comment from: alie [Visitor]  
alie

Sinds een week slik ik venlafaxine i.p.v. efexor. Na 2 dagen kreeg ik last van bijwerkingen of zijn het afkick verschijnselen? Ben benieuwd wat je huisarts zei. Als ik na 2 weken nog klachten heb ga ik ook naar de huisarts.

07/08/09 @ 07:44 pm
Comment from: [Member]
christa

Ik heb nu weer de echte Efexor en reageer daar ook weer goed op.
Ik neem hem nu wel weer ’s morgens in ook, want ’s avonds bevalt mij minder goed.
Je moet vrij strikt zijn met het op tijd innemen en dat ook even de tijd geven om te wennen.

Ik weet niet wat voor ‘bij’verschijnselen jij kreeg, maar bij mij zijn de afkickverschijnselen heel duidelijk: vooral duizelig. En ik merk af en toe dat ik door mijn hele lijf heel kleine elektrische schokjes voel. Net of ik de zenuwcommando’s voel overspringen. Ik weet niet hoe ik het uit moet leggen, want het lijkt niet echt op schokken van statische elektriciteit.

07/10/09 @ 02:09 pm
Comment from: ger [Visitor]
ger

Ik heb 10 jaar Efexor gehad en me altijd goed gevoeld. Na afbouwen kreeg ik een enorme terugval en heb nu sinds 6 maanden 150 mg venlafaxine (dosis is 4x hoger dan dat ik efexor gebruikte). Ik voel dat dit niet zo goed werkt als Efexor. Alleen zegt mijn psychiater dat deze twee middelen toch echt hetzelfde zijn. Hebben jullie nog andere ervaringen ?

08/05/09 @ 12:14 pm
Comment from: [Member]
christa

Ik weet wel dat je soms de tweede keer anders reageert op dezelfde medicijnen dan de eerste keer. Het kan ook zijn dat deze dosis veel te hoog is.
Maar ik zou zeker bij je psychiater aandringen op ‘een rood stempeltje’ en dan twee maanden de echte Efexor proberen. Als dat ook niet bevalt, moet je misschien naar een ander middel gaan zoeken.

Sterkte.

08/05/09 @ 08:41 pm
Comment from: louise [Visitor]
louise

Goshie,
Bij mij is de efexor omgezet in venlafaxine. Ik kreeg deze i.p.v de efexor mee van de apotheek.
Ik vertelde in de vakantie al tegen mijn vriend, dat ik de indruk had dat de medicijnen zijn werk niet meer deed. Ik voelde me namelijk best ongelukkig, ondanks het slikken van de medicatie.

3 weken geleden ben ik begonnen met het afbouwen. En van 75 naar 37.5: Ik heb er werkelijk niets van gemerkt. Maar nu snap ik het natuurlijk wel; ik was al aan het afbouwen.

Toch flauw dat de apotheek me niet heeft aangegeven dat de werking anders zou zijn!
Hopelijk ben ik na 7 jaar straks van de medicijnen af! Ik ben er zo zat van.

Trouwens: van al die verhalen over serotinetekort en dergelijke, daar geloof ik niet meer zo in.
Bij zembla is een reportage geweest over de piekerpil. Nou, hier lusten de honden geen brood van.

08/19/09 @ 12:18 am
Comment from: [Member]
christa

Louise, meestal wordt gedaan alsof de generieke vorm dezelfde werking heeft. Maar de inhoud van de medicijnen en vooral de vulstoffen en manier van afgifte zijn niet goed te vergelijken en ook niet te controleren.

Fijn dat je goed kon afbouwen en ik hoop dat het goed blijft gaan zonder medicijnen!

08/23/09 @ 01:14 pm
Comment from: Yvonne [Visitor]
Yvonne

Een paar maanden geleden kreeg ik vanlafaxine ipv efexor. Ik was reeds aan het afbouwen. Sinds 2 weken slik ik ze niet meer en vanaf die tijd heb ik last van duizeligheid en hoofdpijn. Ik ben blij deze site gelezen te hebben, want ik begon aan mezelf te twijfelen.

09/01/09 @ 11:09 am
Comment from: [Member]
christa

Yvonne, ik ben benieuwd hoe lang dat duurt. Ik heb toen ik weer de echte Efexor kreeg, zeker nog een maand het gevoel gehad dat ik niet lekker in mijn vel zit.
Nu ben ik intussen drie of vier maanden verder, en het gaat weer prima. Ik neem hem ’s morgens in om een uur of negen, dat levert dan in ieder geval ook geen slaapproblemen op.
En als ik een keer uitslaap, heb ik ook geen last van duizelingen.

Laat je het horen hoe lang je er last van hebt?

Sterkte!

09/01/09 @ 01:48 pm
Comment from: Richard [Visitor]  
Richard

Mensen, een vraagje.. Ik ben 5 maanden geleden van 75mg Venlafaxine naar 37,5mg Venlafaxine gegaan en dat ging vrijwel probleemloos. Drie weken geleden ben ik helemaal gestopt met de Venlafaxine en vanaf de eerste dag had ik afkickverschijnselen die nu, 3 weken later, nog exact hetzelfde zijn. De bekende ‘zaps’ (schokjes). Ik word er werkelijk waar doodmoe van.. Ook ben ik een paar dagen flink misselijk geweest (niet eens de eerste dagen na het stoppen maar zomaar af en toe een dag tussendoor, beetje vaag).

Wat ik nu eigenlijk wil doen is de pillen halveren, maar ik weet niet of dat wel goed is. Ik heb capsules van 75mg en als ik zo’n capsule open maak dan zitter daar 2 pillen in, dus 2 x 37,5mg. Ik heb geprobeerd om zo’n pil door midden te knippen waardoor het dus de helft van 37,5mg wordt en dat lukt op zich vrij aardig. Kan ik doormidden geknipte Venlafaxine pillen gewoon innemen? Ik heb geen zin om weer terug te gaan naar 37,5mg want dan ben ik weer terug bij af..

Heeft iemand hier ervaring met gehalveerde Venlafaxine pillen? Ik hoor het graag.

10/07/09 @ 08:15 pm
Comment from: [Member]
christa

Richard, ik zou het niet weten. Misschien kun je er om de dag een nemen voor een tijdje?
Anders toch even overleggen met de huisarts.

Die schokjes… van de week had ik per ongeluk mijn pil vergeten ’s morgens en prompt had ik weer die schokjes ’s middags.

10/08/09 @ 12:44 pm
Comment from: Kyla [Visitor]
Kyla

Op laatste receptje wat mijn psychiater voor me schreef, noteerde hij er voor de apotheek erbij dat ze mij de originele Efexor moesten geven. Blijkbaar weet de psychiater al dat er toch verschillen zijn tussen Efexor en Venlafaxine. Maar die huppelmuts bij de apotheek stuurde me toch naar huis met Venlafaxine, want dat is precies hetzelde, volgens haar dan. Maar ik merkte ook al direct dat het toch iets anders werkt. Het begon met ’s nachts knarsetanden, vervolgens voelde ik me ‘leeg’ (ja, ik heb Borderline) en nu voel ik me steeds meer somber en gisteravond kreeg ik zomaar ineens, zonder reden, een heel angstig gevoel. Gelukkig vond ik vanochtend nog een paar pillen echte Efexor onderin mijn handtas. Ik ben meteen weer overgestapt naar het origineel. Toch wilde ik nog even checken of meer mensen last hebben van de overstap naar Venlafaxine, dan sta je toch wat sterker in je schoenen bij de huisarts en apotheek. Nu ik hier het een en ander gelezen heb, weet ik dat het niet aan mij ligt. Morgen ga ik meteen regelen dat ik weer Efexor krijg.

10/25/09 @ 11:53 am
Comment from: [Member]
christa

Het is schandalig dat zelfs met die aantekening de apotheker zijn eigen zin doet.
Vraag voor de zekerheid volgende keer om een rood stempeltje. Ervan uitgaande dat je in Nederland woont.
Hier staat heel duidelijk dat een apotheek niet zomaar een merkgeneesmiddel mag vervangen door een generiek middel:
http://www.artsenapotheker.nl/i28279

10/25/09 @ 12:10 pm
Comment from: Anne-Wil [Visitor]
Anne-Wil

Sommige verzekeringsmaats. vergoeden Efexor niet meer, vandaar dat apotheken over moeten gaan op het goedkopere middel Venlafaxine. Het komt dus door de verzk.maatsch. dat er zo moeilijk over gedaan wordt!
Laat je huisarts op het recept Efexor “medisch noodzakelijk” zetten, dan krijg je Efexor mee is mij uitgelegd!
En laat je zeker niet afschepen! Het is jouw lijf!

10/26/09 @ 01:36 pm
Comment from: v [Visitor]
v

hoi, ik zit ruim 2 jaar op efexor 225 en deze zomer omgeschakeld naar 225 venlafaxine, voelt bij mij ongeveer toch hetzelfde aan dus geen klagen maar als ik vergeet in te nemen is het hek van de dam…wat ik wel kan beamen is dat ze dan veel trager werken dus voor in deze gevallen heb ik toch nog wel een efexor in noodvoorraad. Vergeten nemen is dus hel, alles zweeft rondom mij en alsof er een mierennest in m’n hoofd zit…raar pillen hoor ; )

10/26/09 @ 06:56 pm
Comment from: [Member]
christa

Fijn dat het voor jou wel werkt!
En inderdaad: de ontwenningsverschijnselen als je m een keer vergeet zijn niet mis!

10/26/09 @ 08:01 pm
Comment from: nick [Visitor]
nick

Hallo allen

In ben enige tijd ook overgestapt naar venlafaxine… Ik merk alleen dat Venla iets langer nodig heeft om te beginnen met werken. Voor de rest 100% hetzelfde effect.

10/31/09 @ 06:18 pm
Comment from: Frans [Visitor]  
Frans

Hallo lotgenoten,

Ik heb 2 en een half jaar Venlafaxine gebruikt 37,5 gr. per dag. Reden: depressies en angststoornissen, zoals claustrofobie. Ik heb het idee dat ze mij prima geholpen hebben.
Nu wil ik zelf afkicken, en sinds tien dagen slik ik 1 pil om de dag. Huisarts weet ervan, maar niet van de afkick-verschijnselen.

BIJWERKINGEN bij het AFBOUWEN:
de eerste vier dagen had ik een vreselijk gevoel in mijn hoofd, een houten kop zou je kunnen zeggen. Dat is nu over. Maar nu heb ik al een week vreselijk pijn in mijn BENEN en VOETEN. Ik kan er moeilijk door lopen en krijg dan ook een dikke voet.

Ook krijg ik al een tijdje “elektrische” schokken in mijn voeten. Dat is pijnlijk en het wordt steeds erger.

Volgende week wil ik nog verder wil afbouwen (1 pil in de 3 dagen) en uiteindelijk stoppen.

VRAAG: Wie heeft er een nuttig advies voor mij, en wie heeft ook ervaring met deze afkick-verschijnselen?

12/16/09 @ 10:09 pm
Comment from: [Member]
christa

Hoe is het nu Frans? Ik heb geen ervaring met die problemen die jij noemt met je benen en voeten. Die ‘elektrische schokken’ ken ik wel, maar dan vooral in mijn nek als ik mijn hoofd draai.

01/23/10 @ 10:10 am
Comment from: michie [Visitor]
michie

ik dacht dat ik de enige was ik voelde mij al een hele tijd niet lekker en ik dacht hoe kan dat nau zo opeens.
tot ik hier ging lezen ik wist het wel maar niemandgeloofde het. ik ga hierover praten met mijn psigiater.

01/26/10 @ 05:17 pm
Comment from: b [Visitor]
b

Ik ben sinds 2 weken met mijn efexor over op die van de generiek boer, 75 is nog wel origineel. Ik was de eerste week doodmoe en heb nu het idee dat m’n somberheid weer terug komt. Ook veel duizelig. Wat moet ik hiermee? Wil terug op de efexor maar dat vergoeden ze niet. Ik vindt het zo irritant dat gezeur met die verzekering

02/26/10 @ 11:07 pm
Comment from: [Member]
christa

b,

ga terug naar je arts. Als de arts specifiek de echte Efexor voorschrijft, krijg je het wel vergoed.

Christa

02/27/10 @ 08:33 pm
Comment from: bas [Visitor]
bas

hoi,

ik heb sinds een week Venlafaxine waar ik eerder (10 jaar) Efexor gebruikte en ik heb me nog nooit zo slecht gevoeld. Als ik dit zo lees dat sterkt het me in de gedachte dat er dus wel degelijk verschil is. Retour Efexor lijkt me het meest wijze voor mij.

03/05/10 @ 08:15 am
Comment from: Walter [Visitor]
Walter

Goedenavond,

Ik slikte al jaren Efexor 150 mg en ben zonder enig probleem ” overgegaan” op venlafaxine. Vergeet niet dat de werkzame stof in Efexor ook gewoon venlafaxine is.

03/15/10 @ 12:05 am
Comment from: Daantje [Visitor]
Daantje

Mijn psychiater zegt dat de fabrieken waar de venlafaxine tabletten gemaakt worden, worden opgevuld met andere stoffen. Dat is de reden dat mensen er anders op kunnen reageren. Zelf ben ik ook heel gevoelig en merk heel goed verschil tussen de verschillende fabrikanten/merken. Ik krijg Efexor elke keer weer omdat de psychiater of een arts?? gewoon op het recept kan aangeven dat je het beste op Efexor reageert. No problem.

03/24/10 @ 09:16 am
Comment from: maaike [Visitor]
maaike

zou graag weten hoelang de aflickverschijnselen duren?
Ben al 4 dagen duizelig als ik men ogen beweeg,precies zeeziek en kan niet slapen door lichte jeukprikjes en dan een schokkend been???

03/30/10 @ 01:56 pm
Comment from: [Member]
christa

Geen idee Maaike. Ben je in één keer gestopt? Kun je vragen om ‘halve’ hoeveelheid om af te bouwen? Of om de dat één nemen?

aan de andere kant: als het al vier dagen duurt, ben je al een eind op weg waarschijnlijk.

Sterkte! Christa

03/30/10 @ 02:00 pm
Comment from: ankie [Visitor]
ankie

Ik slik sinds 6 maanden venlafaxine, heb me in het begin vreselijk gevoeld. Veel last van bijwerkingen maar heb doorgezet.
Voel me er goed bij en heb maar een echte vervelende bijwerking ben nl 5 kg aangekomen. En ga me heel raar voelen als ik niet op tijd mn pil (75mg) slik. Trillen, zweten en onrust.
Ongeveer 1 maand geleden opeens andere venlafaxine gekregen (andere fabrikant) heb me 2 weken heel akelig gevoeld maar ook dit is gelukkig over gegaan.

04/12/10 @ 11:19 pm
Comment from: Nielke [Visitor]  
Nielke

Hoi allemaal,

Ik slik al 5.5 jaar Efexor en dat is al die tijd erg goed gegaan. 5 weken geleden heb ik van mijn apotheek Venlafaxine gekregen. Even een extra navraag gedaan of dit merk net zo goed was, dat bleek dus ben ik gaan slikken. Ik kreeg binnen no-time al mijn oude klachten terug, veel paniekaanvallen, neerslachtigheid en werd steeds sneller moe. Vorig weekend met mijn vriend weekendje Brussel gedaan en daar ging het helemaal mis. We zijn halverwege terug naar huis gegaan, omdat mijn aanvallen 6 uur duurde i.p.v. 1 tot 10 minuten. Maandag naar de dokter gegaan en hij vertelde dat een apotheek soms op een goedkoper merk overstapt, omdat de verzekeringsmaatschappij anders niet wil vergoeden. Het hoofdbestanddeel Venlafaxine is in beide medicijnen gelijk, maar de bestanddelen daaromheen kunnen anders zijn en kan er dus voor zorgen dat de opname anders is. Sommige mensen zijn daar gevoelig voor (wij dus) en kunnen hier op reageren. Die maandag (vorige week) ben ik MET MEDISCHE NOODZAAK op mijn recept naar de apotheek gegaan en heb weer Efexor gekregen.

Ik zat op een dosis van 37,5 voor dat ik aan de Venlafaxine ging en ben nu weer terug bij 150 Efexor. Daarnaast ook Oxazepam gekregen voor de eerste week om rustig te blijven en zo te hertellen. Een hele verademing na zo’n maand.

Ik had ook helemaal niet in de gaten dat het aan de medicijnen zou liggen, daar stond ik niet bij stil. Ik dacht dat het gewoon wennen was om over te stappen en was aan het afbouwen, maar de medicijnen werkten helemaal niet en ik was aan het afkicken.

Zelfs nog een week “griep” gehad, blijkt dat ik lichamelijke afkickverschijnselen had, wist ik veel.

We waren ons rotgeschrokken, maar ben blij dat de reden van mijn terugval bekend is en heel erg fijn om te lezen dat er meerdere mensen zijn met dezelfde ervaring, want mede door deze site werd mijn twijfel weggenomen!

Groetjes,
Nielke

04/26/10 @ 09:07 am
Comment from: [Member]
christa

Nielke, ik ben zo blij dat ik ooit dit stukje geschreven heb!
Er zijn heel veel mensen die probleemloos overstappen, maar ook heel veel mensen die zoals jij en ik problemen hebben met de generieke venlafaxine.
En deze reacties geven die mensen een steuntje in de rug om om de echte Efexor te vragen.
Ik hoop dat je gauw weer op je lagere dosis terugkunt.

Christa

04/26/10 @ 12:37 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hoi Christa,

Deze site had ik meteen gevonden toen wij gingen kijken op internet of er iets bekend was over overstappen van efexor naar venlafaxine. Ik was zo opgelucht meteen, want het lag niet aan mij! Dus jullie super bedankt voor deze berichten!!

Ik ben nu weer 2,5 week aan de efexor en het gaat zienderogen vooruit. Twee weken geleden had ik niet kunnen denken dat ik nu alweer aan het werk ben zonder al te veel ongemakken.

Er zijn nog ups en downs, maar die zijn echt een fractie van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurde. Ben weer erg optimistisch!

Heb wel last van lichamelijke `schommelingen´ of je op een boot staat en soms weer eventjes een bui, maar dat is het dan ook.

Hulde aan de ontdekker van Efexor, want hiermee is heel goed een normaal leven te leiden.

Ben jij weer helemaal de oude? Of heeft het voor jou nog een lange nasleep gehad?

Groetjes,
Nielke

05/04/10 @ 03:13 pm
Comment from: [Member]
christa

Ik was er vrij snel weer bovenop, maar zeg één maand generiek en toch wel twee maanden voor ik weer lekker in mijn vel zat.

Ik heb nog af en toe een wat zweverig gevoel, maar de afgelopen twee weken kwam dat door de verkoudheid. Het is duidelijk dat de effecten verband houden met je evenwichtsorganen.

Net als jij ben ik ontzettend blij met Efexor. Ik heb het vijftig jaar zonder gedaan, maar mijn leven is echt veel beter die laatste drie, vier jaar.

groet
Christa

05/04/10 @ 08:39 pm
Comment from: [Member]
christa

Wat ik nog later bedacht: Efexor geeft me ook evenwicht. Dus het is logisch dat mijn evenwichtsorgaan lijkt aangetast als het niet goed werkt ;)

05/05/10 @ 08:51 pm
Comment from: Yennepen [Visitor]
Yennepen

Hallo,

ik slik nu een jaar venlafaxine van de fabrikant ratiopharm. 2 weken geleden venlafaxine van ranbaxy gekregen van de apotheker. omdat de zorgverzekering deze wil.
in het begin had ik het niet door, zag alleen dat het doosje anders was. maar heb ineens weer alle bijwerkingen van een jaar geleden toen ik met de medicatie startte. plus vermoeidheid, prikkelbaarheid en spierspanning. volgens de apotheker kon dit niet kloppen en moest ik maar met de arts praten over de klachten.
ik weet zeker dat de klachten van de medicatie komt, want mn leven is nu een aantal maanden superstabiel en voel me al die tijd niet depressief en gespannen meer.
een vriendinnetje van mij had precies hetzelfde met een ander medicijn (citalopram). zij kreeg een enorme terugval.
belachelijk van de zorgverzekeraars. ik vind niet dat zij er zomaar voor kunnen zorgen dat wij “andere” medicatie krijgen, omdat zij dat willen.

05/06/10 @ 05:20 pm
Comment from: Maria [Visitor]
Maria

Is het niet belachelijk dat er zo makkelijk wordt gedaan door de apotheek!!! Ik gebruik zelf ook Efexor en kreeg van de een op de andere dag de venlafaxine mee. Nou dat heb ik geweten! Ook ik was aan het afbouwen en zat op 37,5 mg efexor, maar door het slikken van venlafaxine moest ik toch ineens weer terug naar 75 mg efexor en weer even de oxazepam, omdat het even leek dat ik weer bijna terug bij af was! Ook bij mij werd door de apotheek geroepen dat het precies hetzelfde zou werken als de efexor. Ze zouden mensen zelf de keuze moeten laten maken of ze voor een goedkoper alternatief willen of niet, in plaats van gewoon die pillen mee te geven en te zeggen dat die precies hetzelfde zijn! Ik kan me er nog kwaad om maken! Gelukkig heb ik de venlafaxine maar een week geslikt voordat ik me realiseerde dat de onrust, hartkloppingen en angst wel eens daardoor zou kunnen komen, maar het heeft ook echt wel weer een maand geduurd voordat alles weer aardig de oude was, ook al slikte ik dus na een week al weer efexor. Maar zelfs met een medische indicatie van de huisarts, wilde de muts van de apotheek mij toch gewoon weer de venlafaxine geven ipv efexor. Ik kreeg ze alleen mee als ik contant betaalde! Ik vraag me echt af hoe het mogelijk is dat je ruim € 120 per maand aan ziektenkostenverzekering betaalt en dan toch kennelijk op elk willekeurig moment kan wordt beslist dat een bepaald medicijn niet meer vergoed wordt! En als het nou een neusspray is, oke, maar het is wel een anti-depressiva, niet iets vind ik om zo makkelijk mee te gaan switchen! Maar goed, met mij gaat het nu weer oke, de schrik is er af en ik wil bij deze iedereen die hetzelfde is gebeurd heel veel sterkte wensen!

05/12/10 @ 10:37 pm
Comment from: John [Visitor]  
John

Slik al een jaar of 12 Efexor en nu een jaar of tien 300mg per dag. Nu weer op de bodem van de put (nu een vitale depressie gecombineerd met een dysthyme stoornis die al heel erg lang heb) en op de een of andere manier heb ik ook last van de omzetting naar Venlafaxine (zou het een echt te maken kunnen hebben met het ander?). Nu al drie verschillende fabrikanten gehad. Binnenkort een medicatiebespreking en ik wil er eigenlijk vanaf maar vrees de ontwenning. Ben bang voor alle bijwerkingen… Twijfel twijfel

05/13/10 @ 11:49 am
Comment from: [Member]
christa

John, print desnoods deze commentaren uit en vraag expliciet om de echte Efexor!

Sterkte

05/13/10 @ 12:32 pm
Comment from: nielke [Visitor]
nielke

Hoi allemaal,

Volgens mij is het wel duidelijk dat niet iedereen goed reageert op Venlafaxine. Bij de meeste mensen maakt het geen verschil volgens mijn arts, maar er is een kleinere groep mensen die wel degelijk NIET of nauwelijks reageren op Vanlafaxine.

Een apotheker kan wel roepen dat het hetzelfde is, maar ik heb 3 onafhankelijke artsen gesproken en zij geven alle drie aan dat het een kwestie van uittesten is wat goed bij een lichaam werkt. Bij de een werkt Efexor goed en bij de ander wat anders, dus dat het hetzelfde moet werken is niet juist. Het hoofdbestanddeel is dan misschien hetzelfde maar de stoffen er om heen waarmee je het opneemt in je bloed kunnen verschillen, dus niet helemaal hetzelfde.

De ene persoon reageert toch ook beter op aspirine en de andere op paracetamol.

Ik ben nu weer 4 weken aan de Efexor 150, zat 2 maanden geleden op 37.5, kreeg daarna Venlafaxine die ik 1.5 maand heb geslikt tot ik omviel, dus moet weer opnieuw beginnen.
Heb nog steeds last van stemmingen en angst al is het stukken minder dan 3 weken geleden, maar het zorgt er wel voor dat ik de normale dingen in mijn leven niet normaal kan doen.

Donderdag ging ik op bezoek bij mijn schoonzus en daar wilde ik meteen weer weg, het ging gewoon niet, kon het niet doorbreken. Ben steeds heel moe, slaap veel en na 3 dagen werken kan je me opvegen. Terwijl ik de 2 jaar voor de Venlafaxine heel weinig last had, praktisch geen stemmingswisselingen of angsten. Dat zegt genoeg.

Fijn dat dit forum er is, want ik haal hier echt heel veel kracht uit!

Groetjes,
Nielke

05/15/10 @ 03:31 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hoi Maria en John,

Maria, zie dat je hetzelfde slikt als ik. Ik zat ook op 37.5 en ging toen over op de Venlafaxine, maar ik slikte 1.5 maand. Dus doe er denk ik ook langer over om terug te komen. Ik ben nu 4 weken verder, gaat veel beter al, maar ben er nog niet. Goed dat je het zo snel opgemerkt hebt!! Ik dacht dat het aan het afbouwen lag..

John, het kan zeker verband met elkaar hebben, kijk maar naar ons. Ik ben altijd heel serieus met mijn medicatie omgegaan, maar na 1.5 maand Venlafaxine had ik zo’n last van de klachten dat normaal functioneren niet mogelijk was. Durfde in een keer niets meer, kon geen seconde alleen zijn, maar kon mijn vriend ook niet verdragen (voelt ook als heel gemeen). En dat na 2 jaar praktisch geen klachten te hebben gehad. Nu ik weer aan de Efexor zit gaat het alweer beter, dus voor mij is het erg duidelijk dat de overstap de boosdoener was.
Laat je niet afschepen en vraag desnoods een second opinion. Ik heb ook navraag gedaan bij 2 andere artsen en die gaven hetzelfde aan als mijn huisarts (heel tevreden over), dat ik tot een groep behoor die niet of nauwelijk reageert op de Venlafaxine. Er staat nu MEDISCHE NOODZAAK op mijn recept dat ik van hem krijg, dus hoef niet meer bang te zijn iets anders te krijgen dan Efexor.

Succes en laat allemaal horen hoe het verloopt..

Groetjes,
Nielke

05/15/10 @ 03:42 pm
Comment from: [Member]
christa

Ik dacht dat ik nog een commentaar had gezien, maar misschien was dat een mail.

Mijn eigen ervaringen met Efexor (de echte) zijn buitengewoon goed. Ik kreeg het voorgeschreven voor een langdurige depressie met stemmingswisselingen (ik heb een ADHD-diagnose).

Ik had vooral last van huilbuien en emotionele uitbarstingen. Als ik kwaad werd, was er wel een reden, maar ik werd veel te kwaad. Kort lontje, heftige reacties zeg maar.

Ik vergelijk het met een stoppenkast. Als je een te kleine stop hebt voor de keuken en je magnetron staat aan en de koelkast, dan kun je iets gaan mixen, maar dan slaat de stop door.
Met een iets zwaarder stop kun je wat meer apparaten laten werken. In het echte leven: wat beter met alle dingen die er om je heen gebeuren jonleren.

Dat is wat Efexor mij biedt: een iets zwaardere stop. Het betekent niet dat ik nu als een zombie door het leven ga, maar ik kan beter hanteren wat het leven mij toewerpt.

Ik heb geen aparte ADHD-medicatie. Maar ADHD maakt wel dat ik mijn medicijnen voor een week klaarmaak, omdat ik anders geneigd ben pillen vergeet in te nemen. Mijn mobieltje waarschuwt me dat het tijd is voor mijn Efexor, die ik iedere ochtend zoveel mogelijk om 9 uur inneem.

Ik merkte dat ik heel sterke afkickverschijnselen had, toen ik een keer niet meer voor een hele week had en vergeten was ze aan te vullen. Na twee dagen dacht ik dat ik ik-weet-niet-wat-mankeerde - vooral op het gebied van evenwichtsstoornissen. En ik had erg last van wat we hier later ‘kortsluitinkjes’ zijn gaan noemen. Kleine elektrische vonkjes als het ware.
Verder lijkt het alsof de wereld in kleine schokjes achter me aanloopt als ik mijn hoofd draai.

Na drie dagen kwam ik er achter dat ik mijn Efexor niet meer innam. Toen ik daar weer mee begon, waren de klachten ook weer snel verdwenen. Het was wel een goede waarschuwing. De effecten beginnen bij mij al in de loop van de middag en ik merk dus altijd vrij snel of ik mijn pil wel of niet ingenomen heb.

Met de generieke versie had ik in eerste instantie helemaal niets in de gaten. Maar na een paar weken merkte ik dat ik terug viel in mijn oude stemmingswisselingen. Niet zo hevig, maar toch weer huil- en driftbuien.
Bovendien had ik vooral ’s morgens last van de ‘ontwenningsverschijnselen’. Kortsluitinkjes, schokkerige wereld.

Na iets meer dan een maand ging ik het verband leggen met de ‘andere’ Efexor. In overleg met de huisarts ben ik teruggegaan naar de echte en de problemen waren over.

Hier merk ik inderdaad dat er nog al wat mensen zijn die blijkbaar toch niet goed reageren op de generieke vorm van Efexor, om wat voor reden dan ook. Het vervelende is dat die mensen vaak terugmoeten naar een veel hogere dosis dan waar ze op zaten.

Nog maar eens nadrukkelijk het advies: ga zo snel mogelijk terug naar je arts als je denkt dat het niet goed gaat met de medicijnen die je krijgt en kijk of het met de echte Efexor beter gaat.

Sterkte allemaal

Christa

05/17/10 @ 01:21 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hoi Christa,

Je hebt dus een maand geen Efexor tot je genomen en hoelang heb je er toen over gedaan om weer de oude te worden?

Ik zit nu op 4 weken en heb zo mijn buien..

Dat schokkerige ken ik wel. Soms lijkt het net of je op een boot staat (zo leg ik het uit aan anderen) of dat beelden later binnenkomen.

Heb je ook het gevoel dat alle impulsen harder bij je binnenkomen dan vroeger?

Interessant om eens iemand te spreken die dit ook heeft :D

Ik heb een angststoornis gehad, vandaar de Efexor. Ben 6 jaar geleden ziek geworden, 2 jaar thuis gezeten. Moest zelfs leren om weer naar de brievenbus te lopen, durfde niets meer. Nu alweer 4 jaar aan het werk en dat gaat nu 2 jaar heel goed. Tot 2 maanden geleden..

doeiii

05/17/10 @ 01:30 pm
Comment from: [Member]
christa

Ik was na pakweg twee maanden weer terug op het oude, goede niveau.

Die impulsen, die heb ik nu juist iets beter onder controle. Die impulsiviteit is voor mij iets wat bij de ADHD hoort, maar met Efexor kan ik daar beter mee omgaan.

Ik hoop dat je snel weer op orde bent!

05/17/10 @ 01:47 pm
Comment from: Eef [Visitor]  
Eef

Hey, ook ik heb ervaringen met efexor en velafaxine. Nu heb ik nooit het idee gehad dat het ene beter zou werken dan het andere, het gaat immers om dezelfde werkzame stof die erin zit. Mijn probleem zit meer in het feit dat ik een aantal maanden geleden af ben gaan bouwen, en dat ging dus helemaal niet goed. Nu ben ik dus op advies van de arts opnieuw gestart en heb er 7 dagen opzitten, alleen voel ik me nog alles behalve opgelucht. Ik heb wéér last van verschrikkelijke bijwerkingen waar ik me best wel zorgen over maak, en dat is toch best raar gezien ik het allemaal al een keer meegemaakt heb. Ben ook best wel bang dat de medicatie nu niet aan gaat slaan. Zijn er mensen die hier ook ervaring mee hebben????

05/17/10 @ 04:35 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Christa,

Twee maanden dus ;) nog een maand te gaan dan.. Zit er nu middenin en twijfel soms of het wel goed gaat komen. Maar goed als ik jou zo hoor..

Hi Eef,
Jij hebt waarschijnlijk geen last van de overstap van het een op het ander, geukkig maar. Dat geldt voor de meesten. Afbouwen betekendt dat je lijf zich ook weer moet aanpassen aan de dosis en daar kunnen wel wat weken overheen gaan. Ik bouwde elk kwartaal af (minderde dan 37.5) en kon er dan 1-4 weken “last” van hebben. De ene keer meer dan de andere. Bijwerkingen horen er dan bij, die heb je zowel bij op- als afbouwen, deze moet je incalculleren. Hier moet je echt even doorheen en als je na 4 weken niet stabieler bent, dan heb je de stof gewoon nog nodig en kan je op aanraden van je arts terug naar de vorige dosis. Ik heb 1.5 jaar afgebouwd van 225 mg - 37.5 mg en bij de laatste stap merkte ik dat ik langer en veel meer last had. De dosis die ik minimaal moet hebben is 70 mg, maar daar kan je alleen achter komen als je het uitprobeert.

Helaas is het alleen met proberen te meten, voor iedereen is het anders.

Voor vragen.. je weet ons te vinden.

Groetjes,
Nielke

05/18/10 @ 01:22 pm
Comment from: Anne [Visitor]  
Anne

Hoi Christa,

Op zoek naar info over venlafaxine belandde ik hier. Kan geen toeval zijn volgens mij ;-) Ik neem tenminste aan dat de naam Anne{Paul} je wel wat zegt.

Ik slik sinds september vorig jaar venlafaxine en zit de laatste maanden op 225 mg. Dit nadat ik de diagnose dysthymie had gekregen. Ik heb nooit de echte efexor gehad, dus vergelijken kan ik het niet. De eerste 10 dagen waren een ramp door alle bijwerkingen, maar ik voel me inmiddels best goed bij wat ik mijn happy pills noem en mijn omgeving merkt het verschil gelukkig ook. Of ik er ooit nog vanaf kom is maar de vraag, dysthymie gaat tenslotte nooit echt over.

Dat het generieke middel soms minder goed werkt heb ik wel ervaren bij andere medicatie voor mijn bloeddruk. Daarvoor heb ik dus nu weer de echte. Volgens de arts lag dat niet aan de werkzame stof maar aan de hulpstoffen die anders waren. Ik herken dus wel wat jou en anderen overkomen is.

Groetjes, ook aan je mannen!
Liefs, Anne

05/18/10 @ 04:57 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey Nielke,

Bedankt voor je reactie. Ik heb inderdaad geen last gehad van het overstappen van efexor naar venlafaxine. Alleen ben ik schijnbaar wel extreem gevoelig voor de bijwerkingen die gepaard gaan met op- en afbouw. Toen ik het had over afbouwen bedoelde ik ook echt helemaal stoppen. Het 4 weken niets geslikt en viel toen weer helemaal terug. Nu heb ik dus weer opnieuw moeten beginnen met weer alle bijwerkingen die erbij horen, echt vreselijk. Zit nu op dag 8, het gaat wel iets beter met de bijwerkingen maar ik heb het idee dat ik er nog lang niet ben. Ik ben nu gestart met 37,5 mg en vraag me af of dit wel genoeg is (terwijl dit als onderhoudsdosering goed was voor mij). Vorige keer starte ik met 75 (maar toen zat ik er volgens mij ook wel dieper in). Kortom, ik weet het allemaal even niet meer door en zou me zo graag wat beter willen voelen, ik moet wel voor 2 kindjes zorgen overdag.
Gtjs Eef.

05/19/10 @ 10:40 am
Comment from: [Member]
christa

Hoi Anne,

Leuk je hier te zien, niet leuk om je in dit draadje te zien natuurlijk.
Ik ben zelf eigenlijk van plan om nooit meer te stoppen met de Efexor. Ik voel me er echt heel goed bij en ik wil gewoon niet terug naar hoe het pakweg vijftig jaar lang ging.

Mensen vragen: heb je nou nog wel het gevoel dat je jezelf bent. En dan denk ik: ik ben liever degene die ik nu ben dan degene die ik ben zonder Efexor.

Eef,
Ik heb geen last van bijwerkingen, behalve dan de opvliegers. En daar zat ik niet op te wachten, want die heb ik toch al vanwege de leeftijd.

Christa

05/19/10 @ 10:55 am
Comment from: eef [Visitor]
eef

Hey Anne,

Ik heb de bijwerkingen denk ik weer omdat ik opnieuw moet beginnen omdat ik er al een aantal weken af was. Die spiegel moet weer opnieuw opgebouwd worden, ik ga er dan ook vanuit dat die wel overgaan, dat was de vorige keer ook wel zo, maar zolang je er middenin zit kun je af en toe niet meer reeël nadenken. Ik heb zo’n spijt dat ik gestopt ben dat ik als het nu weer goed aanslaat ik er echt ook nooit!! meer mee ophoud. Als die medicijnen mij net dat beetje geven dat ik nodig heb om goed te functioneren dan moet dat maar hoor. Je neemt een hartpatient zijn tabletten toch ook niet af.
Gtjs Eef.

05/19/10 @ 11:09 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi,

Hoe is het met jullie?

Hier gaat het zijn gangetje. Moet elke dag weer wat drempels over, maar dat lukt aardig. Gisteren op visite geweest bij mijn zus en daarna bij mijn ouders. Blijft toch een opgave. Wil super graag daarheen, maar heb veel last van angstaanvallen.

Ik zei gisteren nog tegen mijn vriend. Sociaal zijn is mijn sterkste punt in mijn leven en dan heb ik een sociale fobie, cru is dat eiugenlijk. Waarom niet gewoon een fobie voor wiskunde of zo..

Na 10 min binnen te zijn (en 5 keer in staat te zijn geweest om te keren en naar huis te rijden) ging het allemaal weer prima, was over de drempel heen. Ben vandaag wel extra moe, maar dat is niet erg.

Nog ongeveer een maand, dan moet ik weer aardig in mijn vel zitten.

Door de overstap naar Venlafaxine, toch 3 maanden aan het klooien, wat zonde zeg!! Het ging 2 jaar hartstikke goed. Ben voor het eerst vaak boos dat ik dit heb. In de afgelopen 6 jaar geen last van boosheid gehad, wel balen, maar ben nu echt boos, omdat het niet nodig was… gaat ook wel weer over…

hoe is het met de rest?

doeii,
Nielke

05/22/10 @ 12:09 pm
Comment from: [Member]
christa

Ik kan me goed voorstellen dat je boos bent Nielke!

Wel fijn dat het gisteren goed ging. Ik herken het vermoeid zijn, ik moet mijn ‘lepeltjes’ ook altijd een beetje zorgvuldig verdelen over de dag of over het weekend.

Als jullie trouwens zin hebben en in de buurt wonen, morgen is er weer ADHD-café in Rijswijk (wijkcentrum de Koepel, aanvang 14:00 uur, heerlijk buiten zitten). Ik weet wel dat jullie vermoedelijk meer andere dan ADHD-klachten hebben, maar ik kan me voorstellen dat er op onze leestafel of gewoon door te praten, toch wel wat informatie weg te halen is. En anders is het gewoon gezellig, het is de laatste tijd toch al niet zo druk.

Als ik jullie niet zie, prettige Pinksterdagen.

Christa

05/22/10 @ 04:05 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey Nielke,

Wat een herkenbaar verhaal dat je opschrijft!! Ik had het zelf kunnen schrijven. Ook ik moet steeds weer mijn grenzen verleggen, zo raar dat je je in het huis waar je bent opgegroeid, bij je eigen ouders/familie zelfs niet meer lekker kan voelt. Ik ben de laatste tijd ook zo boos, gewoon boos omdat ik me zooo graag beter wil voelen en het allemaal niet snel genoeg gaat, bah. Hoop dat er snel verbetering in de situatie komt want ik begin hier een beetje bang van te worden, bang dat het nooit meer goedkomt!!! Pfff, heeft er nog iemand een paar opbeurende woorden.

Grtjs Eef.

05/23/10 @ 09:41 am
Comment from: [Member]
christa

Je bent intussen een week verder Eef, zijn de bijwerkingen al een beetje afgenomen?
Het enige wat ik aan opbeurend kan zeggen is: kijk eens naar buiten! We hebben een prachtig Pinksterweekend.

Ik weet dat het zo niet werkt, maar probeer gewoon te genieten van wat je wel kan. Plan zorgvuldig en laat je niet overvallen door onverwachte dingen.

Christa

05/23/10 @ 10:01 am
Comment from: Jon [Visitor]
Jon

Heel herkenbaar het bovenstaande, alleen: bij mij is het andersom. Ik ben probleemloos overgestapt van Efexor naar Venlafaxine. Een paar weken geleden ben ik (doordat ik een andere arts kreeg) van Venlafaxine weer teruggezet naar Efexor. De werking is hetzelfde gebleven, maar ik heb meer last van bijwerkingen, vooral knarsetanden en moeilijk plassen. De zweetaanvallen lijken met Efexor wel minder te zijn. Gelukkig erkent mijn nieuwe arts de verschillen tussen Efexor en Venla, en mag ik zelf kiezen welke ik wel.

05/23/10 @ 11:58 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Eef,

Stapje voor stapje, echt even terug naar de basis. Je bent net opweg, dus het duurt even voordat je weer op niveau bent. Probeer van de (hele) kleine dingen te genieten, want die grote zitten er nu even niet in.

Ik baalde van de week dat ik niet meer uit eten kan met mijn vriendinnen, dat is to much.. maar geniet nu dubbel zoveel als een van mijn vriendinnetjes bij mij op bezoek is en ik kan aangeven wanneer het niet gaat of wat ik nodig heb. Het is moeilijk om het te accepteren, maar je hebt ook even geen keuze.

Heb jij ook een angst/paniekstoornis / sociale fobie?

Hi Jon,

Helaas horen bij elke overstap de bijwerkingen… die kan je helaas niet overslaan. En ze kunnen ook steeds weer anders zijn. Wel fijn dat je arts het erkent en je zelf kan kiezen welke je gaat gebruiken. Je voelt zelf het beste wat bij je past.

Hi Christa,
Was het cafe nog leuk vandaag? Lief dat je ons uitnodigde, maar dat zit er voorlopig niet in met al die aanvallen ;) Hou je berichtjes goed in mijn achterhoofd en begin steeds weer positiever te kijken naar de weg die ik bewandel. Boos zijn is af en toe even lekker, afreageren.. 6 jaar lang alleen maar accepteren en denken dat het goed is wat er gebeurd is ook niet alles ;) Heb nu een week vakantie en ga de komende 5 dagen beweging in mijn patroon toepassen, want dat schijnt het “stofje” aan te maken dat ik te weinig heb.. eens zien hoe dat gaat. (ik ben helemaal geen sporter, heb wel een super mooie spinningfiets.. dus even over de drempel heen). Heb je een fijne pinksteren gehad?

Doeiiii,
Nielke

05/23/10 @ 09:40 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey allemaal,

Wat fijn dat we op deze manier kunnen communiceren zeg, het geeft toch wel steun om te weten dat je niet alleen bent met je probleem. Thuis is er veel begrip, maar helemaal begrijpen doen ze het toch niet, en dan zijn lotgenoten erg fijn om ervaringen uit te wisselen.

Christa,
Ik ben nu inderdaad weer een week verder en inmiddels 2 weken onderweg, de bijwerkingen nemen wel wat af, maar ik voel me nog steeds rot. Slaap slecht, nog steeds weinig eetlust en bij vlagen best nog anstig en zenuwachtig. De ochtende zijn het zwaarst en in de loop van de dag gaat het vaak wat beter. Ik heb gewoon nog heel veel moeite om de gewone dingen op te pakken. Van het mooie weer probeer ik inderdaad te genieten en ik probeer ook om er steeds even tussenuit te gaan om mijn grenzen te verleggen en wat afleiding te zoeken (alhoewel dat niet altijd een succes is hoor). Maar we blijven hoop houden dat het allemaal wel weer goed gaat komen, we moeten geduld hebben hoe moeilijk het ook is!!!!!

Nielke,
Ik heb de efexor inderdaad ook voor angst en paniek, ik ben een echte piekeraar. Vindt het leven ook even erg zwaar en niet leuk meer, even niets meer om voor te gaan omdat het allemaal zo zinloos lijkt. En dat terwijl ik een ontzettende lieve man, twee lieve kindjes en een mooi huis heb. Dit probleem is al van jaren terug, toen ben ik begonnen met efexor, waar ik het erg goed op deed, ik functioneerde weer in de samenleving. Daarom heb ik ook besloten om begin dit jaar heel langzaam af te bouwen en dat ging ondanks de afkickverschijnselen best goed, alleen na een aantal weken ging het weer helemaal mis en kwamen mijn oude klachten in alle hevigheid weer terug. Heb toen samen met de arts besloten om weer opnieuw te starten en dan valt niet mee kan ik je zeggen. Het is echt opnieuw beginnen met alles wat erbij hoort, PFFFF. Maar we moeten doorzetten, het is 1 x gelukt dus het moet nog een keer lukken. Geduld is alleen niet mijn sterkste kant, helaas.

Grtjs Eef.

05/24/10 @ 12:08 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Eef,

Klinkt stom, maar fijn om te horen dat jij ook paniekklachten hebt.. lotgenoot! Ben namelijk erg benieuws naar jouw hele verhaal en ervaringen. In mijn directe omgeving ken ik niemand die dit ook zo heeft meegemaakt. Ik heb ook een super vriend die heel goed weet hoe hij moet reageren en er echt helemaal voor me is gelukkig.
We hebben ook een kinderwens, maar doordat ik vorige maand ineens zo terugviel hebben we dat maar even vooruit geschoven. Ik durf dat nu niet.

Ik weet hoe je geschrokken bent van je terugval (ik ook), maar dit gaat weer over. Je bent al eerder teruggeweest en dat gaat je nu weer lukken!

Ik slaap nu heel veel en ben aan het lezen geslagen. Doe zo rustig mogelijk aan en doe geen dingen die ik niet wil. Even een paar weekjes om aan te sterken. Deze week vakantie en volgende week ga ik weer werken. Ook daar alle begrip die ik me kan wensen, heel fijn. Zij zien ook in dat ik hier zelf weinig invloed op heb gehad en weer “terug moet komen".

Volgens mij lijken onze verhalen behoorlijk op elkaar.. we komen er wel..

nielke

05/25/10 @ 11:58 am
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey Nielke,

Het is inderdaad fijn om een lotgenoot te hebben die ong. hetzelfde meemaakt. Mijn verhaal gaat een heel eind terug, eigenlijk sluimert het al vanuit mijn pubertijd maar het is pas veel later echt misgegaan. Ik zou je best mijn hele verhaal willen vertellen maar om dit nu openbaar op internet te zetten vindt ik een beetje moeilijk, misschien kunnen we een emailadres uitwisselen zodat het contact iets directer verloopt. Als je dit niet ziet zitten is het ook niet erg hoor, maar ik vindt het erg fijn om af en toe een ervaring uit te wisselen met iemand die in ong. dezelfde situatie zit. Het gaat langzaam ietjes beter met me, maar voor mijn gevoel natuurlijk nog lang niet snel genoeg!!!

We hebben gisteren besloten om de vakantie naar Italie te annuleren omdat dit nu toch wel heel snel dichtbij komt en het nu echt een stap te ver is voor mij. Best wel moeilijk en ik voel me er ook behoorlijk rot van. Je man die na een jaar werken toch ook een vakantie verdient, en de kinderen die er het hele jaar al naar uitkijken, BAH. En dat allemaal omdat mama zich niet goed voelt. Ik zit vol met schuldgevoelens, terwijl ik er zelf niks aan kan doen, ik kies er ook niet voor om me zo rot te voelen. Ik ga in ieder geval proberen om voor de zomer weer een beetje op te knappen en dan b.v. een weekje in nerderland weg te gaan, ik laat het maar gewoon op me afkomen en hoop dat de situatie snel verbeterd.

Grtjs Eef.

05/26/10 @ 09:12 am
Comment from: [Member]
christa

Als jullie willen kun je mij je mailadres mailen en dan mail ik dat wel door
mijn adres is christa apestaartje polderdom.nl

Eef, ik begrijp dat het lastig is om zo’n vakantie te cancellen. Aan de andere kant: niemand heeft er iets aan als je daar in elkaar klapt.

sterkte!

Christa

05/26/10 @ 09:31 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi meiden,

Ik heb via het envelopje een mail gestuurd, handig..

Hoe is het met jou Christa? Was het nog leuk in het cafe waar je ons voor uitnodigde?
Als je “last” hebt, heb je dan ook paniekaanvallen? En hoe doe je dat met werken enzo?

Hier gaat het vandaag prima, lekker vakantie aan het houden… denk dat ik er nog een paar maandjes aan vast plak ;)

Doeiii

05/26/10 @ 11:27 am
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey Christa,

Dat is inderdaad zo, ik heb er niks aan als we op een dure vakantie gaan en niemand kan er van genieten omdat ik in elkaar stort. Dan zit ik liever iets dichter bij huis en niet in het buitenland. Dat is ook de reden dat we geanulleerd hebben. We willen wel proberen om een weekje in nederland te gaan.

Met het emailen is het gelukt hoor, je kan gewoon rechtstreeks naar iemand toemailen via het envelopje achter de naam.

Vandaag gaat het hier iets minder, gisteren erge hoofdpijn gehad van alle spanning, en heb last van mijn maag. Morgen zit er een drukke dag aan te komen waar ik wel een beetje tegenop zie. Ik moet morgen het kinderfeestje van mijn dochtertje vieren en hier kan ik echt niet onderuit. Normaal erg leuk, maar in deze situatie (tijdens het opnieuwe opstarten van de medicatie)zou ik het fijn vinden als het achter de rug is.

Grtjs Eef.

05/27/10 @ 08:45 am
Comment from: [Member]
christa

Bij mij waren het vooral huil- en driftbuien. Gelukkig meestal thuis (hoewel voor thuis niet leuk natuurlijk). Een enkele keer op kantoor, dat viel dan ook niet mee, maar vaak kon ik het daar nog enigszins inhouden of weglopen.
Huilbuien waren ze aan gewend hier ;)
Bij een gesprek kwam ik altijd binnen met een flesje water en een doos tissues: je weet het, als ik gefrustreerd raak ga ik huilen, niks van aantrekken, gewoon doorgaan met het gesprek. Als het niet lukt, loop ik even weg.
Meestal ging dat dan wel goed, maar het blijft natuurlijk een vreemd verschijnsel, zo’n huilende dame aan je bureau.

Ik merk dat ik vooral moet zorgen dat het leven niet te druk wordt. Maar soms heb je dat niet helemaal in de hand.

ADHD-café was heerlijk. Lekker op terrasje, er waren maar een stuk of vijf andere ADHD-ers, dus dan is het ook niet zo heel druk. Half uurtje maar in de zon en toch nog verbrand!!!

Vandaag heb ik trouwens wat van die ‘kortsluitinkjes’. Ik denk dat ik wat evenwichtsklachten heb, ik wankelde ook al een keer bij de kassa. Kijken of ik wat vroeger weg kan.
(Ja, ik heb mijn pil ingenomen!!!)

Christa

05/27/10 @ 09:02 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi meiden,

Whahaha Christa, weet je het zeker van die pil.. even checken toch ;)

Wat een feest aan herkenning hier.. Eindelijk mensen die je niets hoeft uit te leggen :D

Dat huilen bij de baas heb ik ook! Man, ben altijd heel rustig als ik het gesprek in ga en er hoeft maar iets te gebeuren en weeeehhhh… Ze kennen me al langer dan vandaag en vinden het ook heel charmant, maar vind het zelf niet altijd leuk.

Denk dat je gelijk hebt dat je ritme in je leven moet hebben en rust. Niet teveel plannen, maar behapbare stukjes.

Vroeger rende ik van het een na het ander, nu heb ik soms hele weken achter elkaar geen afspraken, heerlijk (in deze toestand).

Die kortsluitinkjes zijn herkenbaar, evenwicht ook :D

Hebben jullie het ook dat als je naar de winkel gaat of zo, dat alles zo bij je binnenkomt? Lijkt wel of ik alles zie en hoor..

doeiiii

05/27/10 @ 12:39 pm
Comment from: [Member]
christa

O Nielke toch!!!
Er was een tijd dat ik helemaal moest plannen hoe ik naar AH ging! Dat ik moest opschrijven wat er allemaal fout zou kunnen gaan en hoe ik daar dan op zou kunnen reageren. En dan ging er altijd iets anders fout en hoppa… sloeg ik weer op hol!

En inderdaad: alles komt binnen. Twee collega’s die bij de koffieautomaat staan te kletsen, de piepjes van het kopieerapparaat, de collega verderop die aan het telefoneren is…

Ik doe vaak mijn koptelefoon op en luister naar wat kabbelmuziek (er zijn van die natuuropnames zeg maar, of panfluit… niks wat aandacht vraagt, maar wel wat geluid geeft). Mijn collega’s hier op de kamer weten het al: ik hoef ze niet kwijt, maar ik wil ze even niet horen.

Donderdags is normaal mijn beste dag: dan zit ik heerlijk alleen in deze kamer voor drie. En vandaag is het heel stil op de afdeling. Vind ik ook weer niet fijn, dus lekker koptelefoon op!

Christa

05/27/10 @ 01:34 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Christa, ik hou nu al van je! Ik ook.. man het idee al om naar buiten te gaan jaagde me angst aan..

Ik stond regelmatig in de rij van de kassa met een kaartje in mijn handen waarop stond dat alles wel goed zou komen, rustig ademhalen etc. :D

Ben ook regelmatig weer de winkel uitgerend, maar dat doe ik niet meer.. bijten dan maar.

Ik vroeg me al af of mijn ogen en oren zo vooruit waren gegaan..

Daarom is uit eten ook zo lastig, ik krijg alles van iedereen mee..

Die koptelefoon gaat aangeschaft worden, al ben ik officemanager, hopen dat ik de telefoon hoor ;)

Ik moet om je lachen, fijn!

doeiiii

05/27/10 @ 03:09 pm
Comment from: [Member]
christa

Mooi! Dat lachen bedoel ik :)

Ik heb tegenwoordig luisterboeken op een mp-3-spelertje. Die zet ik aan onderweg van en naar kantoor. Want ik zat natuurlijk op een gegeven moment een aantal keren in dezelfde tram als twee dames, die dan natuurlijk ook net een paar bankjes achter me zaten en samen alle buren en collega’s onder de loupe namen. In een volume wat ik niet kon uitschakelen!

Nu zet ik mijn boek aan en heb ik nergens last van.

Uit eten heb ik hetzelfde. Ik ga het liefst met mijn rug naar de ruimte toe zitten. Maar laatst bleek dat de wand één grote spiegel was, toen schoot ik daar maar weinig mee op!!!

Ik ben nu thuis. Mijn weekend is begonnen.

Christa

05/27/10 @ 03:18 pm
Comment from: nielke [Visitor]
nielke

Luisterboeken… interessant..

Muziek verdraag ik nl niet zo lang.. jij ook niet?

Ja, dat doe ik ook.. met je rug naar iedereen toe.. ik word ook pas rustig als het desert geserveerd wordt, dat betekent dat het eindig is..

Gezellig zijn wij.

Heb je ook wel eens dat je ineens heel zenuwachtig wordt, zomaar?

Geniet van je weekend!

nielke

05/27/10 @ 03:54 pm
Comment from: [Member]
christa

Ik kan heel lang naar muziek luisteren, en dan ineens niet meer.

Wat ik wel heb, is dat fysieke zaken soms psychische gevolgen kunnen hebben. Bijvoorbeeld: mijn stem gaat omhoog als ik nerveus ben. Dan weet ik dus zelf al: hee, er gaat iets niet goed.
Maar als ik verkouden ben, gaat mijn stem ook omhoog. Dan moet ik erg op mezelf inpraten om mezelf te vertellen dat er niks aan de hand is, dat ik niets heb, maar dat ik verkouden ben.

Van de week dus al een paar keer wat duizelig, nu ook nog sinds gisteren nog een nieuwe bril met nieuwe glazen!
Prompt gisteren een huilbui. Terwijl er dus niks aan de hand is :)

Christa

05/29/10 @ 11:11 am
Comment from: Conny van Schijndel [Visitor]  
Conny van Schijndel

Na het lezen van deze site gaan er ineens allemaal toeters en bellen rinkelen bij mij.
Ik heb een hele tijd Efexor geslikt en dat hielp prima. Van de een op de andere dag kreeg ik van de apotheek ook Venlafaxine met de mededeling dat dit hetzelfde middel was en ook hetzelfde werkte.

Wat er het laatste jaar allemaal met me gebeurt is, is te veel om op te noemen. Ik ben verdrietig, boos en heb zelfs gevoelens van haat naar mensen. Ik ken mezelf niet meer terug. Ik ben depressief geworden en heb zelfs een eind aan mijn leven willen maken. Op dit moment ben ik nog steeds onder behandeling van de psychiater/psycholoog. Ik heb nog steeds hele boze gevoelens. Ook sinds een jaar last van plasproblemen.

Is dit nu allemaal toeval of zou het zomaar te maken kunnen hebben met de overstap naar Venlafaxine?.

Ik ben in ieder geval van plan om bij de apotheek na te gaan vragen wanneer de overstap naar Venlafaxine plaats heeft gevonden. Is dit ongeveer een jaar geleden gebeurt dan is het voor mij duidelijk.

Conny

05/29/10 @ 05:42 pm
Comment from: Nielke [Visitor]  
Nielke

Hi Conny,

Bij ons is het in iedergeval allemaal de venlafaxine geweest, dat betekent voor jou dat je dit echt even goed moet gaan checken. Ik zou maandag een afspraak maken met je huisarts en dit aan hem voorleggen en voorstellen direct terug te gaan op Efexor om te checken of de Venlafaxine echt de boosdoener is. Voel je je dan na 4-6 weken een stuk prettiger, dan weet je dat dit het is.

Wacht hier niet te lang mee, want als dit het probleem is dan wordt de kwaliteit van leven een stuk minder terwijl er medicijnen zijn die wel helpen.

Hoe is je ervaring met Efexor?

Sterkte!!

Nielke

05/29/10 @ 06:48 pm
Comment from: Nielke [Visitor]  
Nielke

Hi Christa,

Wat een waterval van herkenning.. moet zeggen, nu ik jullie spreek ik toch iets anders naar de dingen kijk. Gewoon omdat jullie ze ook hebben en dus niet vreemd zijn.

Maandag moet ik weer werken, dat vind ik de eerste dag na de vakantie nu weer wat spannender, maar moet even over de drempel heen. Scheelt ook dat ik een uur aan het autorijden ben (openbaarvervoer is geen optie.. al die mensen), dus ben al aardig moe als ik aankom, maar ze zijn super op mijn werk, dus daar komen we wel doorheen.

Vanavond even lekker voor de tv hangen en morgen rustig aan doen, heerlijk!

Doeiiiiiii

05/29/10 @ 06:51 pm
Comment from: Conny [Visitor]
Conny

Hoi Nielke,

Bedankt voor je snelle antwoord. Als maandag bij de apotheek inderdaad blijkt dat de medicatie in die periode veranderd is neem ik zo snel mogelijk contact op met de huisarts of psychiater om te vragen of ze weer Efexor willen voorschrijven.

Efexor heeft me heel erg geholpen. Ik had net als jij heel erge angst om alleen al deel te nemen aan de maatschappij. Het liefst zat ik in mijn eentje thuis. Met Efexor ging dit langzaam aan beter. Stapje voor stapje.

Ik kan me voorstellen dat je er tegen opziet om een uur auto te rijden. Gelukkig word je op je werk goed opgevangen. Dit is heel wat waard dus probeer je angst opzij te zetten. Als dat lukt, kan je supertrots op jezelf zijn en dat helpt dan weer bij je herstel.

Ik wens je maandag veel succes.

Conny

05/29/10 @ 10:44 pm
Comment from: [Member]
christa

Nielke (en anderen ook natuurlijk),
Ik ben er al heel lang achter dat herkenning in dit soort gevallen eigenlijk altijd verbetering oplevert. We zijn niet gek. Het ligt niet aan ons.
Plus dat het altijd weer heerlijk is, om mensen te ontmoeten die hetzelfde hebben en bij wie je dus aan een half woord genoeg hebt.
Ik ben een enorme fan van supportgroepen - zeker via internet.

Voorlopig laat ik het hier wel bij deze pagina nav mijn schrijfsel. Als het te lang of te veel wordt, kunnen we misschien een hyves oprichten?

Ik zal sowieso eens zoeken naar een forum.

Nielke, sterkte maandag. Het gaat vast wel lukken. Dat uur autorijden geeft je ook de kans om even alleen te zijn. Toch? Bij mij wel tenminste. Soms willen ze hier mee boodschappen doen en dan zeg ik: laat me maar lekker even alleen gaan!

Het gaat trouwens al een stuk beter met mijn nieuwe bril. Vanmiddag ook auto gereden en een heerlijk eind gewandeld ten zuiden van Delft (achter de Makro zeg maar).

Christa

05/29/10 @ 10:54 pm
Comment from: [Member]
christa

Deze glazen zijn een stuk minder sterk (was -10 en -7 en nu -9 en -6). Deels omdat dat moest en kwart puntje extra omdat ik graag beter op mijn beeldscherm wilde kunnen kijken.
Dat is nu inderdaad geweldig. Het is voor binnen de perfecte bril. Maar buiten is het ontzettend wennen!

05/30/10 @ 12:09 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey,

Hier ben ik ook even weer. Nu ong. 3 weken onderweg en hoewel ik nog lang niet de oude ben (kan natuurlijk ook niet) ben ik al wel een stuk opgeknapt.

Nielke,
ik herken heel erg dat de ochtenden moeilijk zijn, ook ik heb daar erg veel last van, in de loop van de dag ga je dan inderdaad wat opknappen. Ik moet hier af en toe echt rekening mee houden als ik dingen wil plannen (wat ik eigenlijk ook niet te veel wil doen want dan komen de bekende zenuwen weer).

Het is zo fijn dat je niet de enige bent en je ervaringen met anderen kan delen d.m.v. een forum. Dan heb je toch het idee dat je niet gek bent en er niet alleen voorstaat.

Grtjs. Eef.

05/30/10 @ 04:35 pm
Comment from: Nielke [Visitor]  
Nielke

Hi meiden,

Christa, fijn dat je bril iig binnen zijn werk goed doet, buiten wen je er nog wel aan.. ik heb ook een bril (al staat hij zelden op mijn neus) en heb +3, +4, moet hem eigenlijk wel elke dag dragen..

Ik heb net een half uur staan huilen als een klein kind. Zou vanmorgen weer naar Utrecht rijden voor mijn werk, maar ik blijf nog even thuis. Ben super emotioneel en de ochtenden vind ik erg lastig over de drempel te stappen. Ik hoop dat ik er vanmiddag doorheen ben en dan rijd ik alsnog die kant op, zie wel. Als ik eenmaal geweest ben is de dag er na ook minder lastig, maar heb het gevoel dat ik er gewoonweg dus nog niet ben…. getverdemme….

doeiii

05/31/10 @ 08:36 am
Comment from: [Member]
christa

Jammer Nielke. Maar ook dit is herkenbaar. Zeker als ik een paar dagen of langer ziek geweest ben. Er was een tijd dat ik veel verzuimde (mede door de huilbuien, paniek en depressie). Dan werd het steeds moeilijker om weer aan de slag te gaan.
Bij mij helpt het dat mijn man me vaak wegbrengt op weg naar zijn werk. Maar het is vaak erg lastig om die stap te zetten. Misschien is het een optie om deze week halve dagen - ’smiddags - te werken?

Sterkte.
Christa

05/31/10 @ 09:12 am
Comment from: Nielke [Visitor]
Nielke

Hi Christa,

Ja, dat is inderdaad een optie! Paul bracht mij een paar jaar geleden ook regelmatig naar het werk, maar hij werkt nu in Den Bosch.
Hij is nu opweg naar huis, heb echt een zware klote dag. Ben lichamelijk echt ziek en paniek duurt lang lang lang. Heb extra medicijnen ingenomen (alprazolam) en ga nu maar even bijkomen op de bank, uitgeput..

grrr.. zonnetje is vast onderweg ;)

doeiii

05/31/10 @ 10:55 am
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

He bah Nielke, wat vervelend dat het allemaal nog niet lukt. Ik herken ook het gevoel dat het lastig is als je na een poosje weer het ritme op moet pakken. Ik heb dit zelfs wel eens na het weekend en meestal heeeel erg na een vakantie. Je moet er inderdaad doorheen en dan gaat het vaak wel weer, maaja voordat je weer zover bent is de paniek alweer toegeslagen. Dat is echt shit.

Ik ben momenteel zelf niet werkzaam voor een baas maar heb wel een aantal poetsadresjes die ik straks weer op moet gaan pakken en daar zie ik ook best tegenop hoor. Maar daarintegen is het geld dan wel weer erg welkom dus vroeg of laat moet ik het ook weer oppakken. Ik denk er nog maar even niet over na.

Gelukkig gaat het wel elke dag ietsje beter, dus ik krijg er wel weer een beetje vertrouwen in dat het goedkomt.

Sterkte de komende dagen als je er weer aantoe bent.

Groetjes Eef.

05/31/10 @ 12:31 pm
Comment from: [Member]
christa

Eef, toevallig niet in de buurt van Rijswijk ZH zeker?

05/31/10 @ 12:36 pm
Comment from: Conny [Visitor]
Conny

Hoi Nielke en andere meiden,

Wat vervelend voor je dat het toch niet gelukt is. Verstandig van je dat je zo niet in de auto stapt. Ik duim voor je dat het op een ander moment wel gaat lukken.

Vanochtend de apotheek gebeld en raad eens wanneer de Efexor omgezet is naar de Venlafaxine. Ja hoor in mei 2009, dus een jaar geleden. Wat ben ik stom geweest dat ik hier niet aangedacht heb en wat ben ik jullie dankbaar dat jullie het aangedurft hebben om dit op een site kenbaar te maken. De psychiater heb ik helaas nog niet gesproken. Zij zal mij terugbellen. Ik heb wel contact opgenomen met mijn zorgverzekeraar. De helpdesk adviseerde mij om een klachtenbrief te schrijven. Hiermee ben ik nu bezig. Met jullie goedkeuren wil ik deze site vermelden in mijn klacht.

Ik hoop zo dat ik Efexor weer terug krijg. Desnoods betaal ik het zelf.

Doei Conny

05/31/10 @ 01:04 pm
Comment from: [Member]
christa

Conny, van mij mag je deze site vernoemen. Ik hoop dat het helpt!

Christa

05/31/10 @ 01:07 pm
Comment from: nie] [Visitor]
nie]

Hi meiden,

Conny, harstikke goed dat je er achter bent gekomen! Nu op naar de psychiater en overstappen.. tijd voor herstel.. dit gaat ook weer een tijd duren voordat je de oude bent, maar het komt goed!

Ik heb gisterenavond een slaappil ingenomen, gewoon een van de Etos: Nachtrustformule krachtig (zit valeriaan in). Nadat ik hem innam werd ik al angstig en vanmorgen ging het dak eraf.. De aanvallen waren zeer heftig, dacht dat ik weer eens dood ging… zoals het 1.5 maand geleden was. Voelde me of ik 2 flesen wijn naar achteren had gegooid gisteren, maar niets is minder waar…iemand van jullie hier
ervaring mee?

Denk zelf dat dit meespeelt, normaal gesproken ben ik de afgelopen weken ’s morgens wel wat emo, buien en in de auto licht paniekerig (niet hele reis hoor), maar voel altijd wel aan dat ik eroverheen kom.. nu was het heel heftig.. en dat na een aantal weken prima te zijn geweest.

Doeiii

05/31/10 @ 02:07 pm
Comment from: [Member]
christa

Nielke, blijkbaar zit er iets in die slaappillen waar je niet tegen kunt.

En nog even over die moeilijke ochtenden… hoe laat neem jij je Efexor in? Ik neem hem ’s morgens rond een uur of half acht. Soms iets eerder, soms iets later, maar als het veel later wordt dan 9 uur, dan merk ik dat.

Als jij van die moeilijke ochtenden heb, moet je hem misschien op een ander tijdstip gaan innemen?

Niet ineens veranderen hoor!

Christa

05/31/10 @ 09:41 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hoi,

Nou gisteren was me het dagje wel zeg, gruwelijk.. echt weer nivea 0.
Vannacht goed geslapen en blijven liggen tot 12.00 uur (heel diep geslapen) en voel me iig 10 keer beter dan gisteren. Wel gespannen, geen paniek.

Het moeten die slaappillen wel zijn, weg ermee.

Ik neem de pillen rond 8.00 uur in. Ik kan eens proberen ze ’s avonds al in te nemen, wie weet scheelt dat voor de ochtend.

Eef, hoe laat neem jij ze in.. jij hebt ’s morgens ook lastig he?

Ik heb gisteren twee keer 2 uur in bad gezeten om rustig te worden, dat is mijn “happy place” daar kan mij niets gebeuren. Hebben jullie ook zo iets?

Bedankt voor jullie support!!

Doeiiii

06/01/10 @ 12:38 pm
Comment from: [Member]
christa

Nielke, niet in een keer overstappen naar de avond hoor! Steeds een uurtje opschuiven.

Bij mij was ’s avonds innemen geen succes. Hoe laat sta je op? Misschien moet je ze wat vroeger nemen op werkdagen?

06/02/10 @ 07:17 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Christa,

Ik wacht nog even met opschuiven.. gisteren ging het wel aardig, vandaag weer erg emotioneel.

Ik heb het E book Paniek Weg (Panic Away) in huis, staan interessante dingen in, zoals het laten komen van je aanvallen in plaats van er tegen te vvechten. Ken je het?

Doeiii

06/02/10 @ 10:22 am
Comment from: eef [Visitor]
eef

Hey Christa,

Nee ik woon niet in de buurt van Delft, ik woon helemaal in het oosten, Overijssel - Twente. Dus dat is een eindje uit de buurt.

Hey Nielke,

Ik heb het inderdaad ook in de ochtend het zwaarst. Geen idee waar dit door veroorzaakt wordt, misschien gewoon het idee dat de dag weer begint niet wetende wat die weer gaat brengen. In de loop van de dag gaat het altijd beter. Ik neem de tablet altijd ’s avonds met het eten, dit doe ik eigenlijk omdat ik in het begin heel erg misselijk van werd en ze me aangeraden hebben de tablet met wat voedsel te nemen. Ik heb eigenlijk geen idee wat beter is.

Vandaag heb ik wel weer even een prutdag, erg slecht geslapen en onrustig zonder reden, bah!! Maar goed met deze dagen moeten we ook rekening houden, die zullen af en toe toch blijven komen.

Groetjes Eef.

06/02/10 @ 02:30 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Nou meiden, ik ben weer aardig opgeknapt.. morgen weer naar de winkel, boodschap halen. Vandaag wandelingetje gemaakt en naast de emobui van vanmorgen vrij rustig gebleven, dus vertrouwen komt er weer aan. Dit kan alleen maar aan de slaappillen hebben gelegen… weten we dat ook weer..

Hoe is het bij jullie?

Conny, nog bij de arts geweest?

Groetjes,
Nielke

06/02/10 @ 08:54 pm
Comment from: Conny [Visitor]
Conny

Hoi allemaal,

Ik ben naar de arts geweest. Zij bevestigde dat meer mensen niet goed reageren op anders samengestelde medicatie die dezelfde werkende stof hebben. Ik heb in goed overleg een andere AD gekregen Nortrilen. Even kijken hoe dat gaat.

Verder heb ik een klachtenbrief verstuurd aan de IZA, waar ik verzekerd ben, met mijn verhaal. Van deze brief is een kopie naar huisarts, apotheek en psychiater. Ik wil graag dat de medische wetenschap weet wat de gevolgen kunnen zijn als een zorgverzekeraar gaat bepalen welke medicijnen patiënten krijgen. Echt van de gekke. Misschien doe ik het allemaal voor niks maar ik heb hoop dat er bepaalde mensen wakker geschud worden door mijn verhaal en de verhalen op deze site. Mijn doel is om in de toekomst andere mensen hiervoor te behoeden. Dan ben ik al tevreden.

Groetjes Conny

06/03/10 @ 05:32 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hoi Conny,

Hartstikke goed! Fijn dat je weer medicatie hebt gekregen, nu op weg naar herstel. Ben benieuwd hoe het bij je verloopt.

Goed dat je een brief hebt gestuurd, al is het alleen maar om bekend te maken dat de medicijnen niet bij iedereen goed werken.

Hier gaat het elke dag een stapje vooruit, vanmorgen wat spanning. Paul ging weer naar zijn werk, maar heb het laten komen en toen ging het alweer weg. Hoop dat de methode helpt..laten gebeuren en niet vechten.

Doeiii

06/04/10 @ 11:47 am
Comment from: [Member]
christa

Nee, dat ken ik niet Nielke.
Wat ik wel weet is dat paniek ‘eindig’ is.

Beetje lastig om hier uit te leggen, want er hoort een tekeningetje bij.

Stel: je bent bang van spinnen. Je doet een (leeg) keukenkastje open en daar word je geconfronteerd met een joekel van een spin.

Als je een grafiekje tekent met je angst als lijn, dan begint het op nul en op dat moment schiet het omhoog naar zeg 100. Daar blijft het een tijd. Maar niet ALtijd. Want je lijf went eraan en paniek is vaak een vorm van een schrikreactie. Dus… de hormonen die de paniek veroorzaken, zakken af (de panieklijn daalt gelijdelijk) en uiteindelijk is een en ander weer op nul. Terwijl je nog steeds staat te kijken naar die spin in dat kastje.

Als je op die manier je paniek ‘over je heen laat komen’, zal hij dus ook weer wegebben.

Christa

06/05/10 @ 08:30 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Christa,

Ik snap hem! Verzetten werkt ave-rechts en geeft voeding aan de angst om groter te worden. Ik ben het deze week aan het toepassen en heb weinig last van echte paniek. Voel wel spanning enzo, maar moet ook nog de tijd hebben om te herstellen.

Mijn ouders zijn terug van vakantie, dus ik ga daar vanmiddag naar toe rijden (40 min rijden) en dan eens kijken hoe het gaat. Heb de afgelopen 2 weken niet verder gereden dan de plaatselijke supermarkt, maar heb wel het gevoel dat het weer gaat lukken.

Verder houd ik mij aan het dieet, geen suikers, cafeine etc en dat merk je toch wel.. minder verhoogde hartslag. We komen er wel….

Bij jullie alles goed?

doeiiii

06/07/10 @ 11:57 am
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hoi meiden,

Hier even een ontzettende dip, of het nu een terugvalletje is of de griep weet ik eigenlijk niet maar ik voel me erg slecht en wordt daar dan weer onrustig van wat natuurlijk ook niet echt helpt. Ik ga zo maar in mijn bedje liggen en hopen dat de dag snel voorbijgaat!!!!!!!

Groetjes Eef.

06/09/10 @ 11:51 am
Comment from: [Member]
christa

Het is heel benauwd Eef, ik denk (ik merk) dat dat niet meehelpt.
Ik had vanochtend even een hele boze bui. Zo erg zelfs, dat de rookmelder ging loeien! Kan je nagaan hoeveel stoom er uit mijn oren kwam!

Christa

06/09/10 @ 12:58 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Meiden,

Ik had het vanmorgen ook.. werd wakker omdat ik het heel heet had, daarna flinke huilbui gehad terwijl de 2 dagen hiervoor prima waren. Ben even in bad geweest om af te koelen en daarna dutje gedaan op bank, nu weer helemaal goed.

Eef, ontspan.. laat het maar op je af komen, dan gaat het het snelste weg, niet verzetten (dan geef je het voeding). Dit hoort er echt helemaal bij!!!!!!!!!!!!! Zeker na je geweldige weekend dan doe je weer even een stapje naar achteren. Morgen is het weer beter!

doeiii

06/09/10 @ 05:36 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey Meiden,

Superbedankt voor jullie opbeurende woorden. Ik ben dus niet de enige die het vandaag wat moeilijk heeft, alleen komt er bij mij dan meteen weer de angst bij. Dat het allemaal weer opnieuw begint.

Bij mij is het de dagen voor mijn menstruatie ook altijd erger, herkent iemand dit ook? Alsof er een verandering in de hormonen komt ofzo waar ik dan last van heb. Ik slik wel de pil dus je zou denken dat dit wel moet helpen???

Nou, we hopen op een goede nachtrust en morgen een betere dag!!!

Groetjes Eef.

06/09/10 @ 07:14 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

HI Eef,

Heel herkenbaar… voor de menstruatie ben ik veeeeel zieliger :D overal meer last van.. dus dat nemen we dan maar voor lief. Je weet op dat moment waarom je je zo voelt.

Het heeft nog meer tijd nodig om terug te komen op je oude niveau, je komt er wel. Ik heb ook mijn downs, maar die gaan toch steeds weer over..

Opbeurende woorden genoeg, dus je weet waar ik ben.

Doeiiii

06/09/10 @ 07:43 pm
Comment from: [Member]
christa

hehe… ik had een week voor mijn menstruatie altijd één hele slechte dag. Maar ik was niet heel maatvast, dus ik kon meestal pas later zeggen: dát was die ene dag. En er was maar één vraag die me kwaaier maakte dan “moet je soms ongesteld worden?". Dat is: “Heb je je pil wel ingenomen vanochtend?".

Volgens mij komt het vandaag echt door het benauwde weer. Je ademhaling is lastig, dat lijkt op paniek… je lijf reageert.

Komt wel weer goed!
Christa

06/09/10 @ 07:58 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey,

Hier ben ik weer,na een goede nacht vanmorgen weer vroeg wakker geworden. Vandaag nog niet veel beter helaas. Nog steeds niet lekker en toch nog erg onrustig. Daar baal ik behoorlijk van, had gehoopt op een iets betere start zodat ik daar weer een beetje kracht uit zou kunnen halen. We gaan er maar vanuit dat we vandaag in de loop van de dag weer wat gaan opknappen.

Groetjes Eef.

06/10/10 @ 08:40 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

HI Eef,

Probeer er niet in te blijven hangen he? Ontspan je lijf, ga desnoods in bad/douche en aan de goeie dingen denken. Deze circel moet je zelf doorbreken, kan alleen jij. Maak een wandelingetje en complimenteer jezelf dat dat goed ging. Verzet je gedachten en laat het allemaal gebeuren, het mag er zijn. Als je het aanvaard gaat het weg. En… doe even alleen dingen waar je blij van wordt. Ga dus niet met tegenzin de ramen lappen ;)

En daarnaast.. het is ochtend.. eerste uurtjes zijn altijd lastiger..

Sterkte meis!

Doeii

06/10/10 @ 10:35 am
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Bah, wat een geklaag weer van mijn kant maar ik moet het even kwijt. De dag valt me nog steeds erg zwaar net als gisteren!!!

Daarbij komt ook nog eens dat ik alleen voor de kindjes moet zorgen omdat mijn partner met de zaak op stap is en pas laat thuis komt. Zal je altijd zien dat dit op een vervelende dag komt, maarja, hij moet ook zijn verplichtingen nakomen (ik heb gelukkig wel mijn moeder standby voor als het echt niet meer gaat).

Ik hoop echt dat het morgen beter gaat, wordt hier erg onzeker van, ben erg bang om weer terug te vallen in een oud patroon en daar niet meer uit te komen terwijl ik elke keer tegen mezelf zeg dat het even een dip is die wel weer overgaat. Maar als ik er middenin zit kan in het niet zo goed relativeren volgens mij.

Nou ja, nog 2 uurtjes en dan gaan de kindjes naar bed en hoef ik in ieder geval alleen rekening te houden met mezelf en dan proberen te ontspannen.

Morgen op naar een betere dag!!!! (hoop ik).

Groetjes Eef.

06/10/10 @ 05:40 pm
Comment from: [Member]
christa

Het is ook nog steeds erg benauwd Eef, en heus: dat maakt het niet makkelijker.
Kun je niet even lekker naar buiten met de kindjes? Iets leuks doen waar ze moe van worden, zodat ze dadelijk makkelijk slapen?

Is er geen ijsboer in de buurt? Tracteer je jezelf ook!

Christa

06/10/10 @ 06:06 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Eef,

Hier nog even een hart onder de riem.. het wordt beter! Even kiezen op elkaar en doorbijten..

Probeer zoveel mogelijk te ontspannen en als het te benauwd is probeer dan jezelf af te koelen. Straks zijn kindjes naar bed, even lauwe douche nemen. Verwen jezelf met een boekje of wat lekkers en ontspannen op de bank liggen of iets afleidends doen. Surf wat rond op internet, mij hielp het om hier zoveel mogelijk over te lezen en te weten te komen…

Deze dagen gaan echt voorbij..beloofd!

Sterkte en klets gewoon tegen ons aan tot je je lekkerder voelt..

doeiii

06/10/10 @ 06:16 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Ooh meiden wat ben ik blij met dit forum, vooral op de dagen dat het minder gaat heb ik hier veel aan. Ik zit nu even achter het huis en de kinderen zijn lekker op de nieuwe trampoline aan het springen, dus die zijn straks wel moe, hahaha.

Straks even lekker met z’n allen douchen en dan kan ik lekker op de bank gaan zitten. Ik zou willen met iets lekkers maar ik zit weer helemaal op slot, kan niet eten en de kilo’s vliegen er weer af (wat overigens het enige voordeeltje is nu).

We hopen weer op een goede nacht (hoewel die vanacht ook goed ging maar om half 6 was het weer mis). En dan morgen hopen we weer een stapje verder te zijn!!!

Dames ik kan jullie niet genoeg bedanken voor de fijne woorden, het is echt super fijn om te horen dat het echt over gaat (alhoewel ik dat zelf ook wel zou moeten weten maar als je er middenin zit is dit altijd even lastig).

Ik hoop dat ik morgen positivere berichten kan laten horen.

Eeen fijne avond nog voor jullie!!!!

Groetjes Eef.

06/10/10 @ 06:45 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey, hier ben ik weer na een hele slechte nacht, had gehoopt dat ik beter bericht zou hebben. Ben er nu zo bang en onzeker van dat ik niet eens meer alleen kan zijn wat dus weer tot gevolg heeft dat mijn partner thuis moet blijven en dat vindt ik echt heel erg vervelend!!!!

Net ook de dokter gebeld en om half 11 moet ik toch maar even langskomen om te kijken hoe we nu verder moeten.

Een terugval af en toe is ok, maar deze is echt te heftig en dat ken ik zelfs niet van de vorige keer toen ik starte met de efexor.

Ik houd jullie wel weer op de hoogte van de afloop.

Groetjes Eef.

06/11/10 @ 09:04 am
Comment from: [Member]
christa

Houd echt in de gaten dat het nu al drie dagen zulk benauwd weer is en dat je lijf dan de spanning opjaagt door het benauwd te hebben!

Sterkte en laat het horen

06/11/10 @ 09:43 am
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey, ben er weer van de dokter en het gaat inderdaad niet zo geweldig. Ik moet nu de medicijnen verhogen omdat ik natuurlijk ook nog op een minimale dosering zat en die kan mijn gewoon niet uit de dip halen.

Ben alleen wel weer bang voor bijwerkingen. Ik heb bij het starten extreem veel last van bijwerkingen gehad en hoop dat dat nu niet zo zal zijn.

Hoe ging dat bij jullie? Ik hoor het graag jullie ervaringen.

Groetjes Eef.

06/11/10 @ 11:53 am
Comment from: [Member]
christa

De enige bijwerking waar ik heel veel last van had waren de opvliegers. En daar heb ik nog last van, maar dat zit ‘m ook in de leeftijd.
Met het verhogen van de dosis merkte ik indertijd niks.

Christa

06/11/10 @ 02:02 pm
Comment from: [Member]
christa

Als jullie het leuk vinden, een pdf met het interview in de Impulsief:
http://polderdom.nl/proberen/images/Geen%20vlinders,%20maar%20kikkers.pdf

06/11/10 @ 02:25 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey Christa,

Fijn om te horen dat je verder niet veel last had van het verhogen van der dosis, ik hoop echt dat ik er ook niet te veel last van ga krijgen, daar zit ik me nu alweer druk over te maken en voel me zo al beroerd genoeg. Had je met starten ook niet veel bijwerkingen dan, of wel? Dat had ik namelijk wel heel erg.

Groetjes Eef.

06/11/10 @ 03:00 pm
Comment from: [Member]
christa

Nee, alleen die opvliegers eigenlijk. Verder niet.

06/11/10 @ 03:39 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Ok, dus alleen opvliegers, ik heb met starten ongeveer alle bijwerkingen gehad die er zijn dus ben ik bang dat dat nu met verhogen weer gaat gebeuren en ik kan eigenlijk niet zoveel meer hebben nu. Zit er behoorlijk doorheen!!!

Groetjes Eef.

06/11/10 @ 04:01 pm
Comment from: [Member]
christa

Het weer is een stuk beter vandaag. Dus ik hoop dat we er allemaal minder last van hebben vandaag!

06/12/10 @ 08:35 am
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Ja het weer is wel wat beter, het is wat koeler maar wel heel mooi zonnig bij ons.

Ik heb vannacht wel een heeeeele slechte nacht achter de rug zeg, pffff. Het kost me dan ook veel moeite om op gang te komen. Heb wel het idee dat het iets (heel iets) beter is maar ik ben er nog lang niet jammer genoeg. Kan me niet herinneren dat ik ooit zo’n heftige terugval heb gehad. Maar ik moet dan ook niet voor niks verhogen. Ik hoop dat het snel een beetje opknapt. Duurt het lang voordat een verhoging aanslaat?

Groetjes Eef.

06/12/10 @ 12:21 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Meiden,

Even goed nieuws van deze kant.. gisteren naar mijn ouders gereden, voor het eerst sinds 3 weken (vakantie) en daar eerst even wat aanvallen gehad, maar ging wel aardig daarna. Rond 14.00 uur kwam P ook bij mijn ouders aan (gewerkt) en had ik besloten toch nog even naar mijn werk te gaan om mijn gezicht te laten zien, drempel over. Betraand in de auto gestapt, opvliegers en lichte aanvallen. Eenmaal binnen huilen, huilen, huilen, knuffels van mijn collegaatjes gehad en na 10 min. voel de ik me ON TOP OF THE WORLD en dat is gisteren niet meer weg gegaan. Tot 17.30 uur gebleven, zelfs gewerkt en daarma terug naar mijn ouders voor een verdere heerlijke avond. WHOEPPIIEE. Kostte veel moeite, maar weer een stap verder!
Vandaag natuurlijk klein stapje terug, moe, maar nog steeds super blij met gisteren.

Eef, probeer het een beetje te accepteren en verzet je gedachten zoveel mogelijk, ontspannen dingen doen en probeer 1 drempeltje te nemen, dan voel je je al beter. Bijwerkingen duren even.. kan zomaar paar weken duren en hou dat in je hoofd.. dit zijn bijwerkingen, ze gaan weer weg.

Bij verhogingen had ik geen last. Houd dit in de gaten, want het kan ook zijn dat de Venla gewoon niet werkt bij je of dat je dosering nog te laag is. Het is helaas proefondervindelijk, dus je kan het alleen zelf uittesten.

Het weer speelt ook absoluut een rol!!!

Sterkte meissie

Christa.. ik ga je interview zo lezen, leuk!

Doeii

06/12/10 @ 01:42 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Christa,

Ik heb het meteen gelezen, hartstikke leuk stuk! Wat een heerlijk divers huishouden heb je :D

Snap heel goed dat je af en toe even alleen wilt zijn.. die ruimte heeft iedereen wel nodig, maar volgens mij los je alles heel lekker op.

Interessant om je achtergrond wat beter te kennen, maakt het verhaal toch een stuk completer. Erg leuk interview.

Doeiii

06/12/10 @ 01:59 pm
Comment from: [Member]
christa

Dankjewel!

Gisteren gebarbecued bij een collega van Con in de tuin in Maarn. Heerlijk. Leuk groepje. Ik heb heen en terug gereden en dat ging ook goed. Maar zo’n sociaal evenement blijft voor mij toch ook inspannend hoor.

Vorige week zaterdag bijvoorbeeld met een groepje mensen die ik via internet ken op een terrasje in Den Haag gezeten. Dan moet ik op een bepaald moment toch weg omdat ik onrustig word!

Gisteren ging dat goed, maar deze mensen kende ik al van vorig jaar. En nu werden er ook wat meer kwinkslagen gemaakt, we weten ook wat beter wat we aan elkaar hebben en hoe we reageren.

06/13/10 @ 10:44 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Oh wat goed! Ik snap dat het lastig is ;), dus extra geweldig als het helemaal goed gaat!

Ik ga zo naar mijn zus, zij viert haar verjaardag samen met haar dochter enmijn andere zus. Kans dat het een bomvol huis is is erg groot, dus wij hebben afgesproken helemaal aan het begin te komen. Dan zie je iedereen binnenkomen, beter dan dat je een vol huis binnenloopt.
Ben benieuwd hoe ik het vind.

Nog steeds vrijdag in mijn achterhoofd, dus weet dat ik na een tijdje opknap, hopelijk lekker snel :D

Ben je nu aan het bijkomen van gisteren of heb je nooit een naschok?

Doeeeiiii

06/13/10 @ 01:30 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey Dames,

Wat fijn dat jullie de leuke dingen weer (een beetje) aankunnen!!! Ik hoop dat dat voor mij over een tijdje ook weer gaat gebeuren en ik weer een beetje van de dingen kan genieten i.p.v. er altijd tegenop zien.

Moet het nu nog even heel rustig aandoen. Ben nu 4 dagen verder na mijn (behoorlijke) terugval en begin een beetje op te knappen. Ben er wel erg van geschrokken hoor maar de arts zei dat dit er allemaal bijhoort en ik begin nu weer bij vlaagjes een beetje positiviteit te voelen.

Het verhogen gaat gelukkig ook zonder al te veel bijwerkingen en nu hopen dat het effect heeft, ik slaap alleen heel erg slecht en ben elke morgen erg vroeg wakker, maar dat zal uiteindelijk ook weer overgaan hoop ik.

Een fijn weekend nog en we houden elkaar op de hoogte!!!!

Groetjes Eef.

06/13/10 @ 01:36 pm
Comment from: [Member]
christa

Ik heb wel ‘naweeën’ van dagen dat het fout gaat, maar meestal niet als het (redelijk) goed gaat.

Wat scheelt is dat ik ’social events’ alleen op één weekenddag probeer te plannen. Dan heb ik er minstens twee over om vooraf of achteraf bij te komen.
Plus dat er ruimte blijft voor iets impulsiefs.

Wat natuurlijk helpt is dat mijn weekend van vrijdag t/m maandag loopt.

Vandaag al weer zo’n mooie dag zo te zien. Weinig te doen, vanmiddag krijg ik een heerlijke voetmassage van een vriend van ons.

06/14/10 @ 09:59 am
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey, hier ben ik ook weer even. Het gaat een klein beetje de goede kant op. Nachten zijn waardeloos, ochtenden nog zwaar maar in de loop van de dag begin ik altijd wel iets op te knappen. Vandaag wel wat onrustig omdat ik er weer alleen voor sta met de kindjes.

Wil vanmiddag toch proberen om voor de afleiding lekker voetbal te kijken bij 2 vriendinnen van mij. En hopen dat Nederland wint natuurlijk.

Het weer is weer prachtig, op naar de betere-goede dagen. Ik ga er wel komen, dat moet!!!!!

Groetjes Eef.

06/14/10 @ 10:49 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Meiden,

En hoe waren de voetmassage en het voetbal kijken met vriendinnen?

Ik was om 12 uur op mijn werk na een goede autorit. Lekker samen voetbal gekeken, was genieten (vooral omdat ik me zo goed voelde) en daarna tot 17.30 gewerkt. Weer goede rit teruggehad en voel me nog steeds goed, ben zo trots!!

Morgen werk ik thuis en lekker iets voor mezelf doen..heerlijk!

Doeiiii

06/14/10 @ 08:46 pm
Comment from: Anne [Visitor]  
Anne

Hoi Christa,

Even een tijdje hier niet gekeken. Het was nogal hectisch in mijn leventje de laatste maand. Zoonlief van 29 weer bij ons ingetrokken omdat het niet goed ging met zijn relatie, Paul daarna met spit aan het sukkelen. Dat betekent dat er nu fysiek en psychisch even behoorlijk wat op mijn bordje ligt. Maar ik kan het nog steeds aan en dat was me een jaar geleden nooit gelukt. Jij zegt ook al dat je van plan bent nooit meer met de efexor te stoppen en dat gevoel heb ik dus ook. Ik ben nu 57 en heb me eerlijk gezegd nog nooit zo goed gevoeld als nu en wil voor geen goud terug naar hoe het was.

06/14/10 @ 11:11 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey,

Hier even weer een berichtje van mijn kant. Ik voel me gelukkig iets beter. Ik ben minder misselijk en wat rustiger in mijn lichaam.

Ik vindt het alleen heel vervelend dat ik de positiviteit nog niet kan oppikken. Alles is nog een beetje zinloos en het kost me veel moeite om de dagelijkse dingen op te pakken.

Ik hoop snel weer wat positiviteit te en zin te krijgen in de leuke dingen, dan kan ik af en toe weer ergens een beetje van genieten of naar uitkijken i.p.v. er voor weg te lopen of bang voor te zijn.

Maar we boeken vooruitgang en dat is nu even het belangrijkste!!!!!

Groetjes Eef.

06/15/10 @ 03:05 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Meiden,

Allemaal flink aan het genieten van het zonnetje natuurlijk (Christa in haar pauze)..

5 hele goede dagen achter de rug, vandaag heel erg moe, maar voel me prima. Soms een beetje neiging naar, maar corrigeer mezelf snel. Forceer nog even niets, dus blijf vandaag thuis van het werk. Genoeg werk te doen wat thuis kan, dus wel lekker bezig.

Eef, hoe gaat het vandaag?

doeiii

06/16/10 @ 12:10 pm
Comment from: [Member]
christa

Inderdaad heerlijk even naar buiten geweest in de zon in de pauze!
Trouwens: die voetmassage kreeg ik op mijn balkon in de zon. Dat was ook heerlijk. Geen voetbal voor mij, hoewel ik natuurlijk wel hoorde dat er een doelpunt viel.

06/16/10 @ 01:25 pm
Comment from: nielke [Visitor]
nielke

Jij bekijkt het wel weer goed he.. voetmassage op het balkon in de zon………………… heerlijk!

06/16/10 @ 04:24 pm
Comment from: [Member]
christa

En weet je… ik heb al een hele week goed geslapen. Minstens zes uur per nacht. Ik merk het ook. Ik word weer meer uit mezelf wakker ’s morgens vroeg.

Dat scheelt ook wel heel veel. Ik merk nu dat ik toch wel een hele tijd heel slecht sliep!

Christa

06/17/10 @ 08:16 am
Comment from: [Member]
christa

Kijk even naar mijn nieuwste post in dit blog. Over ADHD-medicijnen en antidepressiva.
Voor ons vooral van belang dit stukje uit een reactie van Kaigou.
http://kaigou.dreamwidth.org/366919.html?thread=3891783#cmt3891783
De reactie die begint met:
I recall back in, I think it was late college years, when my doctor suggested we try an anti-depressant,

Christa - is weer een stuk wijzer over AHDH én medicijnen.

06/17/10 @ 11:57 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi,

Ik heb het gelezen, inderdaad interessant.. de wereld van herkenning. Gelukkig ook aan de andere kant van de wereld dezelfde troubles.

Fijn dat je weer goed slaapt! Dat is toch een van de belangrijkste dingen om goed fit te worden en te blijven.

Doeiii

06/17/10 @ 12:09 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey, hey,

Fijn dat het met jullie allemaal de goede kant opgaat zeg. Ik boek ook wat vooruitgang. Gisteren een goede dag gehad en er lekker met de kindertjes opuit geweest naar de recreatieplas hier vlakbij.

Vandaag helaas weer een iets mindere dag, erg onrustig zonder reden eigenlijk.

Nouja, ik moet niet klagen, ik ben net een week met mijn verhoging bezig en moet dit natuurlijk ook nog even de tijd geven.

Groetjes Eef.

06/17/10 @ 01:30 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey Dames,

Hier ben ik weer, wat is het weer ontzettend slecht hier, bah.

Ik ben nu een week met mijn verhoging bezig maar voel me nog niet echt super. Ik heb woensdag even een opleving gehad, best een goede dag en ben er toen met de kindjes opuit gegaan. Verder zijn de dagen nog best moeilijk.

Het is nu weekend dus kan ik weer even bijkomen en vanmiddag rustig even naar de voetbal kijken en hopen dat Nederland wint.

Maar nu ben ik toch best wel benieuwd hoe lang het duurt voordat je effect hebt van de verhoging. Heeft dit ook weer 2-4 weken nodig? Ik dacht namelijk dat het sneller zou gaan dan opbouwen maar ik voel me nu na een week nog niet zoveel beter, balen.

Wie kan me helpen?

Groetjes Eef.

06/19/10 @ 11:07 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Eef,

Ik had je ook een mail gestuurd hierover, hoop dat je hem hebt gelezen. Verhoging heeft ook weer tijd nodig.. verwacht niet meteen resultaat, bij mij duurde het ook een aantal weken. Je lichaam moet er gewoon weer aan wennen.
Het haalt niet al je klachten weg, sommige moet je zelf aanpakken. Het is een rugsteun en maakt de drempels lager.

Geef het even de tijd..
Succes,
Nielke

06/19/10 @ 08:36 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Meiden,

Zo.. al paar dagen in mijn circeltje aan het vertoeven en onder van alles aan het duiken. Waren even lastige dagen, maar zolang ik er niet uit ging prima.

Vandaag de eerste verjaardag van mijn nichtje, ga ik wel of ga ik niet.. huilen huilen huilen, ik ga niet, wil wel etc.. en zo heel wat uurtjes doorgepiekerd. Aangekleed, opgemaakt, huilen, in bad gegaan, opnieuw aangekleed en opgemaakt, weer huilen. In de auto gestapt en gegaan. Eenmaal binnen, knuffels van iedereen uit mijn gezin, papa en mama lief, voelde me klote. Na een half uur was ik natuurlijk weer super gelukkig. Ben nu weer 2 uurtjes thuis (daar 2 uur gebleven) en ben gesloopt, maar HEB HET GEDAAN!! Trots!

Vroeg me alleen de hele dag af, waarom moet ik dit steeds overwinnen en aangaan, irritant. Morgen weer naar her werk… even doorbijten, weet dat het daarna weer oke is..

Met jullie goed?
doeii,
Nielke

06/20/10 @ 10:47 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey Nielke,

Wat herkenbaar, ik heb gisteren dezelfde dag gehad. Ik had verjaardag van mijn schoonzus en stond voor hetzelfde dillemma als jouw. Wel gaan, niet gaan, wel gaan, niet gaan. Uiteindelijk toch gegaan, weer een overwinning maar ook weer een uitputtingsslag. Zo vermoeiend om steeds weer die strijd aan te gaan.

Ik zei gisteren nog tegen mijn partner: er moet nu niet iets geks tussenkomen want dan trek ik het even niet meer. Ik heb vannacht redelijk geslapen en hoopte op een betere dag. Maar het zou toch gek zijn als er dan niet iets tussenkomt.

En ja hoor, vanmorgen om half 7 werd mijn dochtertje wakker, doodziek. Zere buik, spugen en ontzettende diarree. Zij kan er niks aan doen en het is ontzettend zielig als ze zo ziek zijn maar dit kan ik er natuurlijk net niet bijhebben. Maargoed, ik moet toch voor haar zorgen en dan maar afknappen als ze weer beter is, daar is nu even geen tijd voor. Hopen dat ze snel opknapt zodat ik ook weer aan mijn eigen herstel kan werken.

Soms heb je van die tijden dat alles gewoon tegen zit, en daar zit ik nu dus middenin, BAH!!!!!

Nou, weer genoeg geklaagd. Hoe is het verder met jullie? Ben je nog naar je werk gegaan Nielke?

Groetjes Eef.

06/21/10 @ 09:16 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hooi,

Ik ben naar mijn werk gegaan… was er om 12.00 uur en ga nu naar huis 16.30 uur.. dan ben ik de file nog even voor..

Morgen weer…….. duimen maar..

Doeiii

06/21/10 @ 04:40 pm
Comment from: [Member]
christa

Hier gaat het goed momenteel. Maar Eef, ik ken dat ‘balanceren op het randje’ wel hoor. Dan moet er inderdaad niks bijkomen…

06/22/10 @ 01:34 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey, hey,

Het was inderdaad op het randje balanceren en het maakt dan niet uit wat er bijkomt, het kan gewoon net teveel zijn.

Het mooie is dat je het ook altijd wel weer overleeft. Je moet wel, er is geen keus!!!

Ik ben nu bijna 6 weken bezig waarvan 2 weken met de verhoging en voel me wel iets rustiger, maar ik ben nog altijd raar in de maag en kan heeel slecht eten, zal toch nog wel het gevolg van bijwerkingen of stress zijn. Wat ik veel vervelender vindt is dat de positiviteit en energie er nog niet zijn. Dat zou het allemaal iets makkelijker maken. Af en toe even een geluksmomentje, al is het maar heel even.

Ik hoop dat dit wel gauw gaat komen maar ik heb ook gelezen dat je een verhoging ook de kans moet geven om aan te slaan (ong. 4 weken). We vechten dus nog maar even door, er zit niks anders op maar wordt het wel een beetje zat!!!

Groetjes Eef.

06/22/10 @ 04:53 pm
Comment from: Martina Kopp [Visitor]
Martina Kopp

Hallo allemaal.

Ik schrik van deze verhalen. Ook ik ben sinds de invoering van de vervanging van Efexor naar Venlafaxine niet meer de oude.
Klachten gekregen die ik bij de Efexor nooit had zoals, zware hoofdpijn, duizeligheid etc. Het effect is niet hetzelfde. Ik slikte 150 mg E en moet nu naar 225 V.
Zo ziek als een hond. Ik heb nu via de huisarts een briefje mee voor de apotheek dat ik weer Efexor krijg.
Menzis zegt dat je gewoon Efexor kan krijgen(vergoed) maar heeft geen invloed op wat apothekers afspreken met ………..????!!!!
Daar zit dus de clou!!!!
Ik zou zeggen, gewoon terug naar de Efexor, de apotheker MOET Efexor geven en anders veranderen van zorgverzekeraar!!!
Sterkte allemaal.
Martina

06/25/10 @ 01:23 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Martina,

Mooi dat je weer terug kunt naar de Efexor. Helaas maken wij dit allemaal mee en je bent zo een paar maanden verder eer het weer goed met je gaat. Ik ben nu 3 maanden verder en heb mijn eerste vrij normale werkweek er weer opzitten.

Heel veel sterkte en je weet ons te vinden!

Groetjes,
Nielke

06/25/10 @ 01:59 pm
Comment from: [Member]
christa

Martina, je kunt de echte Efexor alleen krijgen als je huisarts aangeeft dat dat moet. En dat moet dan met ieder recept herhaald worden.
Sterkte!

Allemaal genieten van het mooie weer!

Christa

06/26/10 @ 12:41 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi

Klopt.. bij mij staat er nu Medische Noodzaak vermeld bij het krigven van Efexor..

Heerlijk in de zon met laptopje… genieten!

Doeiiii

06/26/10 @ 02:39 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey iedereen,

Even weer een update, het gaat beter met me!!!! Heb een aantal betere dagen achter de rug en daar ben ik heeeeeel erg blij mee. Heb nu even een superdruk weekend dus het is even afwachten hoe ik die overleef, maar het weer doet me in ieder geval ook heel erg goed.

Morgenochtend ga ik weer proberen te werken, hopen dat dit ook goed gaat.

Hoe is het met de rest???

Groetjes Eef.

06/27/10 @ 01:20 pm
Comment from: [Member]
christa

Lekker Eef!

Ik was vanmiddag bij mijn zwager in het tehuis. Hij is van de week 50 geworden en ik heb vandaag indisch gemaakt voor 30 man :)

maar het is allemaal goed gegaan en iedereen vond het lekker en iedereen had genoeg.

06/27/10 @ 08:17 pm
Comment from: [Member]
christa

‘t Is maar goed dat ik toevallig gisteren weer mijn ‘reisdoosje’ met pillen in orde had gemaakt met voor twee ochtenden ‘voorraad’. Vanochtend prompt vergeten mijn pillen in te nemen!
Gelukkig had ik ze bij me om hier op kantoor in te nemen.

06/28/10 @ 09:19 am
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hallo,

wat een weertje zeg, het is echt puffen, hier in het oosten is het goed warm!!!!

Ik heb het drukke weekend goed doorstaan, heb gisterenochtend zelfs weer een ochtend gewerkt, YES!!!!! Christa heeft ook een leuk weekend gehad las ik. Kan je indisch koken?? Wat heeeeerlijk, en wat fijn als iedereen dan enthousiast is, geeft altijd veel voldoening.

Ik ben vanmorgen weer naar mijn arts geweest en die was tevreden, de verhoging begint zijn werk te doen en we gaan nog even door zoals we nu doen want ik ben toch wel met kleine stapjes aan het opknappen. En dan na de vakantie starten met therapie. Benieuwd hoe dat uit gaat pakken.

Maar eerst genieten van het mooie weer en de vrije dagen straks!!!!

Hoe is het met jouw Nielke???

Groetjes Eef.

06/29/10 @ 11:24 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi meiden,

Goede berichten allemaal, fijn!

Doe je ook aan afhalen Christa? ;)

Hier gaat het ook prima. Met het warme weer denkt mijn lichaam alleen soms dat hij paniek moet zaaien, maar verder gat het zijn gangetje.
Vorige week 3 dagen gewerkt en deze week al 2 dagen gehad, morgen nog en dan is het weekend :D

Het er naar toe rijden verward me nog een beetje.. wil eigenlijk niet, maar doe het toch. Gaat ook best prima, alleen soms toch dat ene gevoel van ik draai om. De dagen op het werk gaan heel goed. Zit dan weer helemaal in mijn element.

Geniet ook echt van het weer, lekker bijgebruind en uitgerust.

Vrijdag bbq bij broertje, dat vind ik dan wel weer erg spannend. Het blijven toch de sociale dingen die ik spannend vind. Maar goed, zijn vrouw is arts, dus beter kan ik niet zitten toch ;)

Echt fijn dat we allemaal weer uit de tunnel aan het komen zijn!

Doeiiii

06/29/10 @ 05:46 pm
Comment from: [Member]
christa

lol
Nielke, mijn zwager woont sinds 4 jaar in het tehuis hier dichtbij. Het eten in een tehuis is niet altijd lekker. Het eerste jaar dat hij daar woonde hebben we inderdaad eten besteld, maar dat vond niemand lekker. Sindsdien doe ik het zelf (met behulp van de Sligro). En we zijn ook een keer naar een flensjesrestaurant in Zoetermeer geweest. Maar je zit met rolstoelers, dus je moet altijd vervoer regelen.
Deze keer zouden we naar Condor City, BBQ, cowboys, linedansen, enz. Maar die zijn 8 weken dicht deze zomer. En hij werd 50!!!

Met oud en nieuw zorg ik altijd voor iedereen die op die dag daar thuis is (nu was het alleen voor zijn afdeling). Dat zijn dan ook een stuk of 30 man. Dan doe ik erwtensoep (van de slager) met brood en slaatje (van de sligro). En bij de koffie natuurlijk oliebollen en appelflappen. En later nog wat hapjes (van de sligro).

Dat zijn wel al twee jaar heel gezellige avonden geweest. De eerste keer was er niks en toen was ik er toevallig. En dat was zo sneu.

Hier trouwens wel een drukke week. Morgen vergadering in Utrecht, morgenavond zomerborrel van de omroep. Donderdag feestje van kantoor (bij het strand). Zaterdag etentje in Utrecht en zondag BBQ bij vrienden ook in Utrecht. We boffen dat het zo mooi weer is.

Wel allemaal leuk. En morgen en overmorgen lekker wat later opstaan ook :)


06/29/10 @ 08:05 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Ola,

Dat klinkt gezellig, Christa!
Zijn al je bijeenkomsten goed gegaan?

Hier gaat het zijn gangetje. Zit nog niet helemaal lekker in mijn vel en ben wat ongeduldig. Medicatie slaat goed aan, maar alleen het down voelen is nog niet weg, helaas.

Ik heb ook een aantal testen gedaan en daar scoor ik heel hoog op hoog sensitief zijn. De lijst met kenmerken helpt alle puzzelstukjes goed op de plek vallen, maar vind het wel confronterend. Als ik de uitslag zo zie is het heel logisch allemaal, omgeving vindt het ook heel herkenbaar en logisch, maar ik vind het ook een confrontatie.

Heeft iemand van jullie dit ook?

Ik wist wel dat ik extreem gevoelig was, maar stond er verder niet bij stil..

Met jullie alles goed?

Doeiii

07/05/10 @ 05:39 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey Iedereen,

Wat is het weer ontzettend warm zeg!!! Het is nu om 8 uur nog 28,5 graden.

Hoe is het nu met jullie? Hier gaat het steeds een beetje beter, kan weer een beetje mijn gewone dingetjes oppakken. Er moeten niet teveel grote dingen tussenkomen maar ik kan het op het moment redelijk goed aan. Zit nu alleen weer even in de week voor mij menstuatie en dan lijkt het allemaal net even iets erger te zijn maar daar had ik al rekening mee gehouden. De komende 2 weken zullen pittig worden aangezien de kinderen morgen vakantie krijgen en mijn partner nog 2 weken door moet werken, maar daarna zijn we dan ook lekker 4 weken samen vrij!!!

Wel grappig dat het als het met iedereen beter gaat, het forum ook iets minder bezocht wordt. Dat merk ik ook aan mezelf, je bent gewoon wat drukker en als je je slecht voelt heb je gewoon meer behoefte aan wat extra steun.

Ik ga nog lekker even achter het huis zitten en genieten van een heerlijk zwoele avond.

Groetjes Eef.

07/08/10 @ 08:03 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi meiden,

Even een weekje stilte van mij, want had een enorme terugslag. Had discussie met mijn werkgever over het naar de arboarts gaan, daar zag ik natuurlijk als een blok tegenop. Nieuwe omgeving, weer mijn verhaal doen, wachtkamer etc. Dat gesprek met mijn wg was maandag. Dinsdag bij het opstaan ging het super slecht, niveautje nul. Paul moest thuis blijven, kon niet alleen zijn. Woe-vrij bij mijn ouders geweest overdag. Donderdag de arboarts gebeld (bellen scheen ook te kunnen, mooi!) en meteen mijn huisarts gesproken. Medicatie is verdubbeld naar 300 en doorverwijzing naar de psychiater. Die kan beter bepalen of mijn medicijnen wel genoeg bij mij werken en of ik niet moet overstappen of dosis moet aanpassen. Huisarts heeft te weinig kennis. Ben best opgelucht dat er weer wat gaat gebeuren, want voel zelf ook wel dat de medicijnen niet genoeg doen voor mij. Komende week ga ik 2 dagen weken van 6 uur en een halve dag thuis, denk dat dat te doen is. Verder even heel veel rust en hopen dat de verhoging snel gaat werken.

Kan met de psych ook het hoog sensitieve bespreken en hopelijk gaan de medicijnen hun werk doen, dan kan het normale leven weer verder.

Fijn dat het met jullie goed gaat! Spreek jullie snel..

doeiii

07/11/10 @ 10:39 am
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey allemaal,

Toch maar even weer het forum opzoeken. Het gaat even iets minder met me. Heb volgens mij weer even een trugval. Ik wordt daar toch altijd nog een beetje bang van terwijl je weet dat dat af en toe gebeurt.

Het is denk ik een beetje alles bij elkaar, toch weer te hard van stapel lopen als het beter gaat, ik zit midden in mijn menstruatie en de kinderen hebben nu vakantie wat ook een hoop extra drukte geeft. Ik moest gisteren de kinderen direct al ergens anders onderbrengen omdat het echt niet ging en dat vindt ik zooo vervelend.

Ik hoop dat het snel weer voorbijtrekt en dat ik genoeg heb aan mijn huidige dosering, ik voel er eigenlijk niet zoveel voor om weer te verhogen omdat ik daar de vorige keer toch last van heb gehad.

Het weer wordt in ieder geval iets minder warm en benauwd, misschien dat dat ook wel een beetje helpt.

Nielke, jij hebt ook een heftige week achter de rug zeg!! Ik hebn je ook al even rechtstreeks gemaild. Het valt allemaal niet mee zeg voordat weer een beetje de oude worden maar we kunnen alleen maar volhouden en doorknokken!!!

Grtjs Eef.


07/13/10 @ 09:57 am
Comment from: [Member]
christa

Hoi meiden, jammer van die terugvallen inderdaad.
Zo’n gesprek is altijd zo raar spannend he Nienke? Ik schrik vaak al als mijn baas zegt: O, jou moet ik zo even hebben.
Vorige week was dat om mij te feliciteren met mijn 12,5 jarig ambtenaarschap met een kleine bonus die daarbij hoort.
Lekker een keer uit eten!

Hier gaat het goed. Hoewel ik heel af en toe die ‘randverschijnselen’ heb, vage kortsluitinkjes, klein beetje ‘de wereld schokt achter me aan’gevoel. Ik vermoed dat mijn dosering (150) op het randje zit. Maar ik wil niet meer hebben dan dat. Het evenwicht is nu vrij goed (letterlijk en figuurlijk).

Ik geniet volop van het mooie weer, hoewel Con het veel te warm vindt.

Nienke, ik hoop dat jij goed terecht komt bij de psych en Eef: geniet van het mooie weer en je kinderen!

Christa

07/14/10 @ 07:40 am
Comment from: Mano [Visitor]  
Mano

Beste allemaal,

Ik heb in de periode van 2004 tot 2009 efexor gebruikt.
In het begin als je start is het een ware hel. Zeker als je last er bij hebt van fobien en angsten. Het is een ramp. Door de fobie of angst worden de bijverschijnselen van efexor eens extra negatief versterkt.
Dat is lastig maar je MOET ER DOORHEEN!!! Een combinatie van efexor met oxazepam is een goede combi. (raadpleeg arts of dokter uiteraard)
Oxa mag niet zo lang gebruikt worden ivm verslaving. Bij mij duurde dit hele startcircus ongeveer drie maanden. Daarna heb ik anderhalf jaar thuis gezeten en na verloop weer volledig gere-integreerd.
Ik was een wrak in het begin en uiteindelijk weer helemaal sterk en kon de wereld aan.
Door mijn thuissituatie is er het een en ander gebeurt en duidelijk geworden voor mij zelf. Dit was vervelend maar ook een openbaring en ik kon het aan met EFEXOR.

Totdat……

Ik op een dag in 2009 Venlafaxine kreeg.
Na twee dagen kreeg ik last van allerlei bijverschijnselen die ik eerder bij de start ook had. Slecht slapen, heel erg zweten OP MIJN SCHENEN vreemd, nachtmerries, tikken in het hoofd, tikken op het hoofd, zware schokken over heel mijn lichaam, en zoals zo velen aangeven elektrische schokken, pijnlijke kaken na het slapen (waarschijnlijk knarsetanden snachts), rare bewegingen maken met mijn lichaam (spierstrekken), hartkloppingen had ik al lang niet meer maar kreeg ze weer terug.

Ik schrok hier zo van en was eigenlijk wel helemaal klaar met die troep dat ik er na drie weken mee gestopt ben. Ik ben van 3*37.5 in drie maanden terug gegaan naar niks. (afbouwen mocht ik doen op eigen houtje, afgesproken met psych jaren daar voor)
Op zich ging het goed maar langzamerhand merk ik dat ik steeds geirriteerder raak, het leven weer niet meer zo zie zitten, heb er geen grip meer op, ben de laatste dagen lusteloos, geen zin meer, weinig genieten, licht depressief dus.

Wat ik met dit verhaal aan wil geven zoals zo velen, efexor is absoluut niet hetzelfde als venlafaxine. De werkzame stof is hetzelfde maar de regulatie/afgifte en de hulpstoffen zijn anders.

Zelf wijd ik de schokken toe aan het ‘ uit de bocht vliegen en niet op de juiste plek terecht komende neuronen’ in de hersenen.
Ik had heel vaak last van een schik op twee plekken op exact hetzelfde moment. Bijvoorbeeld: mijn linkerneusvleugel trok en gelijktijdig tikte mijn rechterbeen iets naar rechts. Ja ik weet het , het klinkt absurd en vreemd maar je raakt er aan gewend. En wees gerust ik was echt niet spastich, kon gewoon mijn werk doen.
Stel voor jezelf de vraag of je af en toe een schokje aanvaardt of dat je weer hele dagen op de bank wil zitten passief zijn en bang bent / blijft.

Als er vragen zijn laat het maar horen.

Groet,
Mano

07/14/10 @ 01:40 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey allemaal,

Ik begin toch echt te denken dat ik hier op het verkeerde forum zit terwijl ik er juist zoveel baat bij heb en zulke fijne reacties van jullie krijg als het even niet gaat.

Maar ik lees steeds weer de verhalen over de venlafaxine die niet zou helpen, terwijl ik die juist slik.

Ik heb 3,5 jaar lang AD geslikt waarvan 2,5 jaar efexor en het laatste jaar venlafaxine en heb hier geen last van gehad. Het ging uiteindelijk juist zo goed met me dat ik helemaal afgebouwd was. Totdat ik in mei weer helemaal terugviel.

Ik moest toen weer starten met de venlafaxine en heb dit ook gedaan. Ben nu 8 weken verder en heb al wel een paar goede momenten gehad maar elke keer als het toch weer even minder gaat begin ik te twijfelen aan de venlafaxine als ik al jullie verhalen lees.

Dat zou toch niet moeten, het heeft me de vorige keer ook geholpen en als het echt niet zou helpen dan was het toch allang niet meer op de markt??? Er zijn toch wel mensen die wel goed op de venlafaxine reageren????

Als je het even moeilijk hebt twijfel je aan alles dus ook aan de medicatie en ik weet dat dit niet nodig is. Het zou toch raar zijn als ik er de vorige keer goed op reageerde dat dit nu niet zal gebeuren.

Nou ja, we moeten het afwachten, de toekomst zal het uitwijzen.

Groetjes Eef.

07/15/10 @ 05:50 pm
Comment from: [Member]
christa

Het probleem met een tweede keer AD starten is dat soms de AD die de vorige keer geweldig hielpen, die tweede keer niet meer dat doen wat ze de eerste keer deden.
Misschien moet je dat eens met je arts bespreken. Dan ligt het niet aan de Venlafaxine, maar aan het feit dat je er voor de tweede keer aan begonnen bent.

07/15/10 @ 11:13 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey Christa,

Dat zou kunnen dat het een tweede keer niet aanslaat maar ergens lijkt me dat toch ook onwaarschijnlijk. Als je b.v. paracetamol slikt tegen de hoofdpijn en dat helpt goed dan mag je er toch vanuitgaan dat dat de volgende keer ook zo is en dat het dan niet ineens niet meer helpt.

Ik heb in de afgelopen 8 weken toch wel wat betere dagen gehad tussen de dippen door. Dus dan zal het toch wel enige werking hebben, misschien dat de dosering dan nog niet optimaal is, dat lijkt me waarschijnlijker. En 8 weken is natuurlijk ook nog niet zo heel erg lang, dan zit je eigenlijk nog in je opbouwfase en heeft het nog wat extra tijd nodig. Voordat je weer een beetje stabiel bent gaan er wel wat maanden overheen volgens mij.

Ik heb deze week een aantal rotdagen gehad maar krabbel er heel langzaam wel weer een beetje uit, ben nog niet terug op het niveua van vorige week maar ook niet meer zo slecht als aan het begin van de week.

Het opbouwen gaat vaak ook met ups en downs, nog even doorzetten dus en het de tijd geven!!!

Groetjes Eef.

07/16/10 @ 10:23 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi meiden,

Je zit hier goed hoor eef.. gaat erom dat we elkaar kunnen helpen en steunen nietwaar?

Ik twijfelde al aan de efexor voordat ik in april venlafaxine kreeg, dat werkte helemaal niet, dus terug naar efexor die het prima deed, maar naar mijn mening aan het uitwerken was.

Dosis is nu verhoogd nar 300 en dat gaat al beter. Ik zit nu 6 jaar aan de efexor en het heeft het al die jaren goed gedaan tot begin van het jaar, maar dat was ook te wijten aan het afbouwen.

Ik ga binnenkort nar de psych om te checken of dit het nog wel is voor mij. Een ding is zeker, Venlafaxine komt er hier nooit meer in. Dat wil niet zeggen dat het voor anderen niet goed werkt. Het is een kleine groep die hier niet goed op reageert, dus als je twijfels hebt, dan zou ik naar de arts gaan.

Ben nu ook paar dagen alleen thuis geweest en dat ging heel prima. Werken deze week was ook prima. Dus verhoging zal ook naar behoren werken :)

Mano, welkom! Info is altijd welkom hier.. ervaringen delen we graag..

doeiiii

07/17/10 @ 01:40 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey Nielke,

Wat vervelend dat je begint te twijfelen aan de werking van de efexor. Ik heb het ook vaak maar dat komt dan omdat ik me niet lekker voel tijdens een terugval, dan ga je overal aan twijfelen. Maar kan dat echt dat efexor gaat uitwerken/niet meer helpt na verloop van tijd??? Dat je er ongevoelig voor wordt. Dat is toch raar, als het als het al die jaren zo goed zijn werk heeft gedaan.

Het kan natuurlijk ook te maken hebben met het weer opnieuw opstarten, ik heb wel eens gelezen dat het de tweede keer langer kan duren voordat het echt weer aanslaat en je weer een beetje stabiel wordt. Of dat je een hogere dosis nodig hebt.

Hoe is het nu met je?? Heb je al wel een beetje profijt van de verhoging?? Ik hoor graag hoe het met je afloopt!!!!

Met mij ging het afgelopen week ook niet zo lekker. Had ook weer even een terugval. Dat is op zich niet zo erg want je weet dat dit af en toe komt maar dat dit dan eem WEEK duurt,PFFFF. Is dat normaal dat dit zo lang kan duren???

We zijn nu 9 weken onderweg en heel langzaam aan het opkrabbelen maar ik heb het idee dat het wel erg langzaam gaat.

Groetjes Eef.

07/19/10 @ 09:46 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Meiden,

Nou ik heb een goede week achter de rug, heb baat bij de verhoging of ik ben opgelucht dat er eindelijk weer iemand goed naar gaat kijken, of beide ;)

Steeds als ik wakker wordt denk ik even me niet lekker te voelen, maar dan merk ik dat mijn hoofd er niet meer in mee gaat. De paniekaanval komt niet. Nou dat is me toch fijn! Twee dagen op het werk zijn gaat ook prima, halve dag thuiswerken ook, dus dit hou ik nog wel een tijdje vol zo.
Ben ook veel vrolijker en meer zin in dingen doen. Niet in alles, want ben nog wel onzeker, maar dat zal in de loop van de tijd wel beter worden.

Morgen jarig, dus ga komend weekend met Paul langs mijn gezinsleden om taart te eten. Dachten gooien het eens om en gaan naar de mensen toe, dan kunnen we weg wanneer we willen en de kinderen kunnen gewoon hun gang gaan zonder dat wij er naar om hoeven te kijken.

Het is nu ook heel rustig op het werk, weinig collega’s en dat is echt heerlijk. Altijd toch een net andere sfeer, heel gezellig.

Fijn hoor.. een positief bericht..

Eef, denk dat je goed naar jezelf moet luisteren. Als je twijfels hebt, bespreek het met je arts. Neem niet al te snel genoegen, want je bent 9 weken onderweg en dan moet er toch wel wat vooruitgang zijn geboekt. Misschien heb je gewoon nog wat extra ondersteuning nodig.

Doeii meiden

07/21/10 @ 10:20 am
Comment from: [Member]
christa

Fijne dag morgen Nielke! En lekker dat het nu beter gaat.

07/21/10 @ 01:39 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey Nielke,

Wat fijn dat het nu beter gaat!!! Heb je het idee dat je nu toch baat hebt bij de medicijnen en de verhoging of twijfel je nog steeds.

Ik krabbel ook heel langzaam weer uit mijn dalletje. Voel me een stukje beter maar kan de positiviteit nog niet helemaal oppakken.

Ik zit nu een beetje in twijfel of ik zou moeten verhogen. Het is een beetje dubbel, de medicijnen doen echt wel iets anders had ik er heel anders voor gestaan maar of ze genoeg doen weet ik eigenlijk niet.

Aan de ene kant zou ik wel willen vehogen maar aan de andere kant zijn de medicijnen een steun in de rug en zal ik zelf ook aan mijn houding en herstel moeten werken. Ik weet dat mijn dosis niet heel erg hoog is maar de vorige keer deed ik het hier ook goed op en toen moest ik uit een veel dieper dal komen en had het gewoon meer tijd nodig.

Ik zie het nog even aan de in de vakantie, misschien dat dat me ook wel goed doet. En na de vakantie is mijn eigen arts ook weer terug, die is nu ook met vakantie en ik overleg het toch liever met iemand die mijn situatie kent.

Mijn partner moet morgen nog 1 dag werken en dan gaan we genieten van 4 weken vakantie samen met de kinderen en hopen dat ik na die tijd weer een stukje positiever in het leven sta!!!!

Groetjes Eef.

07/21/10 @ 02:53 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Dames,

Het is een tijdje stil geweest zie ik.. is dat goed nieuws?

Vorige week ben ik bij de Psychiater geweest. Hele fijne, prettige vent, dus dat was heel fijn. Paul was mee en we hebben een intake van een uur gehad.

Hij gaf redelijk snel aan dat ik het klassieke geval paniekstoornis heb, dus een second opinion is zo gek nog niet. Ik wist dit allang, maar mijn vorige psycholoog gaf steeds aan dat ik alleen een sociale fobie had.

Efexor blijf ik in deze mate slikken de komende 9 weken en dan moet ik even terugkomen en kunnen we zien of het aanslaat. Inwerken kost 6-8 weken, maar verhogen ook, vandaar.

Nu het belangrijkste:
We hebben het over de venlafaxine gehad. Hij gaf aan dat de kans heel klein is dat je er geen of weinig reactie op geeft, maar het kan wel degelijk.

Wat betreft kinderen.. ik moet nog 1-1.5 jaar afbouwen voor ik hier aan kan beginnen. Nou dan ben ik 33, dan kan het vast ook nog wel. Eerst herstellen.

Hoe is het met jullie?

Doeiii

08/02/10 @ 01:47 pm
Comment from: [Member]
christa

Ik heb het druk gehad met van alles, maar ook met het genieten van het mooie weer. Niet genoeg natuurlijk, maar toch.

Vanochtend naar Rotterdam geweest om te kijken naar mijn neef die mede-organisator is van de Maartenmemorial.
http://www.maartenmemorial.com/

Jammer genoeg regende het, dus we zijn niet heel lang gebleven. Maar we hebben wel een paar mooie auto’s gezien!

08/02/10 @ 01:53 pm
Comment from: [Member]
christa

En ik vergeet het belangrijkste: we hebben er twee kittens bij:
http://www.flickr.com/photos/24465435@N05/sets/72157624483380695/

08/03/10 @ 07:55 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Even een rare vraag… ineens 2 dagen heel emotioneel en bang dat mijn vriendje me gaat verlaten. Geen enkele reden toe, het gaat heel lekker en gaat goed, maar ben zoooo emo… geen idee waar dit vandaan komt. Herkenning?

doeii

08/09/10 @ 09:07 pm
Comment from: [Member]
christa

Het enige wat ik me daarbij kan voorstellen is dat je in de loop van deze week ongesteld moet worden. Ik had altijd 1 of 2 van dat soort dagen als ik ongesteld moest worden.

sterkte

08/09/10 @ 09:12 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Nee, daar ben ik net vanaf.. vreemd. Snap er geen snars van..

08/09/10 @ 09:34 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

wacht… ik ben 2 maanden geleden met de pil gestopt (nee niet zwanger aan het worden).. zou dat het kunnen zijn?

Ben ook soms misselijk en duizelig (nee echt niet zwanger)

08/09/10 @ 10:16 pm
Comment from: [Member]
christa

Dat zou zo maar kunnen. Je lijf is bezig met het vinden van zijn eigen hormonale schommelingen.

08/10/10 @ 08:35 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hmm interessant…

08/10/10 @ 11:16 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Het mysterie van de week is opgelost..

De emo’s komen inderdaad van de pil. Moet weer in balans komen.

Tweede, ben al weer heel duizelig en misselijk en slaap 2-3 uur per nacht. Heb nooit last van bijwerkingen, dus even belletje naar mijn nieuwe vriend de Psychiater.

Mijn dosis is te hoog. Heb nu 300 mg (verdubbeling van HA gekregen, omdat ik stagneerde op te laag punt) en bij te hoge dosis gaat het zich stapelen in je bloed, daar wordt je misselijk en duizelig van. Dus per morgen trap naar beneden 225 mg, scheelt straks weer half jaar afbouwen! Blij!

Gisteren kon ik de 75 mg pillen gaan ophalen bij de apotheek.. krijg leuk zakje mee met doosje erin. Loop naar buiten, denk toch even checken… zit er potverdrie Venlafaxine in!! Ik terug.. eisen om Efexor… oh sorry mevrouw, foutje… vermoeiend..
Straks efex ophalen en morgen beginnen..

08/13/10 @ 11:59 am
Comment from: [Member]
christa

Wij zijn net teruggekomen van een korte vakantie in Luxemburg. Dat ging eigenlijk allemaal best goed. Behalve dan woensdag - de dag voor vertrek. Dat is toch een behoorlijke stressvolle dag nog altijd. Maar ook die hebben we overleefd.

Nielke? Merk je al verschil?

Christa

08/23/10 @ 09:44 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey iedereen!!!

Toch maar even weer op het forum kijken.

Nielke:
Ik heb je al even teruggemaild.

Christa:
Wat fijn dat je even op vakantie bent geweest. Ik ben zelf ook even weggeweest, welliswaar dicht bij de deur maar niet minder fijn. Het was voor mij een hele overwinning omdat ik nooit gedacht had dat we nog zouden gaan nadat we in het voorjaar moesten annuleren.

Ik heb eigenlijk best een aantal goede weken achter de rug, ben in de vakantie lekker tot rust gekomen.

Nu het gewone leven weer is begonnen is het toch weer even mis. Man weer aan het werk en kinderen weer naar school. Heeeeerlijk zul je dan denken, maar ik val nu een beetje in ee gat en ben daardoor ook redelijk van slag.

Ik hoop dat het de overschakeling is en dat het snel weer overgaat!!!!

Hoe is het verder met jullie allemaal???

Groetjes Eef.

08/24/10 @ 02:22 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hoi allebei!

Ik zag op je twitter dat je lekker op vakantie was, Christa. Hebben jullie het goed gehad en hebben Ach en Jeetje zich goed gedragen tijdens je afwezigheid?

Met mij gaat het weer beter ;)
Sinds zaterdag verlaagd van 300 naar 225 en dat begon ik gisteren al te merken. Emo, spanning, maar daar is vandaag niets meer van te merken. Zal ook te maken hebben dat ik maa twee dagen per week op kantoor werk en de eerste dag weer gaan na 5 dagen vrij is dan even er door heen gaan. Eenmaal aangekomen was het prima. Weer twee heerlijke dagen gehad op het werk en begin steeds meer zin te krijgen er meer uren bij te gaan nemen!!!
Afbouwen was dus een goede keuze.. geen misselijkheid meer, niet meer duizelig :D

Verder gaat het voorspoedig. Vrijdag naar de arbo-arts en dan zie we weer verder.

Hoe is het met jullie?

Eef, weer in je normale ritme aan het komen?

Doeiii

08/25/10 @ 11:28 pm
Comment from: [Member]
christa

Vanochtend twee paniekaanvallen kunnen ‘wegwerken’.

We gingen naar de stad. Dat is in ons geval Den Haag Centrum. Lekker even bij de Bijenkorf hapje en sapje. We kunnen via twee routes, maar in de ene route zit een groot kruispunt waar we de laatste paar keer een kwartier tot een half uur over deden om alleen dat kruispunt voorbij te komen.
De andere route voert langs het Parallelwegviaduct. Een oud bekend ‘loopt vol’ viaduct, dat twee jaar geleden helemaal verbreed en aangepast is. Erg mooi geworden. Maar vanochtend bleek dat het nog steeds onderloopt bij deze regen. Er stond ongeveer een halve meter water waar we doorheen moesten.
Dat is voor mij dan echt goed voor een ‘bijna-paniek-aanval’.

Afijn, we rijden verder en parkeren in de tunnel onder de Grote Marktstraat. Zo’n tunnel waar veel te weinig opgangen met liften zijn, zodat je met een rolstoeler erg goed moet opletten waar je je auto neerzet. Zeker als je een beetje droog in de winkel van je keuze wilt komen.

Eenmaal bij de Bijenkorf met de lift naar boven. Daar stond bij de lift een groepje verkoopmedewerkers te praten met mensen van de veiligheidsdienst.
“U kunt beter weer naar beneden gaan nu het nog kan".
De lift loopt door tot in de kelder en daar zit ook de elektriciteit en daar stond het inmiddels ook blank. Het was dus niet zeker hoe lang de lift nog in werking zou zijn en zonder lift of roltrap mét Con en een rolstoel drie etages af is niet handig.

Bij de koffiecorner beneden deden verschillende apparaten het niet en er was ook geen sap. “Dan moet u even naar boven". Nou nee, laten we dat maar niet meer doen.

In de tunnel moet je dan eerst een heel eind heen rijden en dan weer een etage lager een heel eind terug. Intussen voelde ik het paniekgehalte weer langzaam stijgen. Ik ben geen tunnelliefhebber.

Maar we zijn de tunnel uitgekomen, via de andere route naar huis gereden, ik heb mezelf op een grote bos bloemen getracteerd en we zijn weer thuis.

Ik ga vandaag maar even nergens meer heen.

En ik ben best een beetje trots op mezelf dat ik deze paniekaanval eigenlijk heel goed heb doorstaan.

Christa

08/26/10 @ 01:09 pm
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey, hey,

Wat is het toch een vervelende aandoening!!!!! Je kan er mee leren leven maar onbewust beperkt het je toch in een heleboel dingen.

Christa, jij hebt dus ook weer even een vervelende dag achter de rug. Het was gisteren in jouw omgeving ook wel heel erg met de wateroverlast. Wel fijn dat je toch het gevoel hebt dat je je er goed doorheen geslagen hebt. Heb je dit soort dagen nog vaak? En hoe lang heb jij hier eigenlijk al last van?

Nielke, hoe is het nu met jouw? Ik heb deze week echt een rotweek!!! Moet na de vakantie weer helemaal in het ritme komen en dat valt nog niet mee. Ben erg onrustig en het valt me moeilijk om toch weer veel alleen te zijn. Hopen dat het weekend me een beetje goed doet alhoewel er veel op het programma staat.

Ik ben mijn vorige periode met medicatie ook met ups en downs begonnen maar die gingen dan ook vrij snel weer over, ik heb nu het idee dat ik er steeds lang in blijf hangen. Eerder had in altijd 1 of 2 rotdagen, nu praat ik alweer over een week!! Het kost me veel moeite om het vertrouwen dan weer te vinden dat ik er wel weer uikom. Snap er niks van hoe dat kan. Het jij deze periodes nog vaak nielke?

En het weer werkt ook niet echt mee natuurlijk, BAH!!!

Nou ik ga nog even iets in huis doen voordat de kinderen weer van school komen. Geniet van jullie weekend.

Groetjes Eef.

08/27/10 @ 09:10 am
Comment from: [Member]
christa

Eef, ik heb vijftig jaar lang last gehad van paniekaanvallen en driftbuien. Pas sinds ik Efexor slik gaat het beter.
Ik zeg altijd: er zit een zwaardere stop in mijn hoofd, ik kan meer hebben.

Maar soms, zoals gisteren, wordt het toch nog even te veel. Vroeger was dat soms een of twee keer per week. Nu hooguit één keer per maand en dan nog in veel mildere mate. Zo erg als vroeger is het echt niet meer.

Zoals gisteren, dat ik zo’n paniekaanval kan onderdrukken, bij me kan houden is misschien een betere term, dat was vroeger onmogelijk.

Christa

08/27/10 @ 11:21 am
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey Christa,

Bedankt voor je reactie. Ik wordt er soms zo moe van en denk dan bij mezelf: als dit mijn leven is en ik zo nog 80 moet worden dan hoeft het voor mij niet hoor, dan is de lol er wel af. Overleven in periodes van angst die mijn leven beheersen.

Als er eenmaal stabiliteit gevonden is zal je er goed mee kunnen leven denk ik maar ik kan die stabiliteit nergens vinden en heb het idee dat de slechte periodes de overhand hebben, afgewisseld door wat goede periodes terwijl dit andersom zou moeten zijn toch?

Ik kan het nu wel volhouden ik overleef het elke keer wel maar het is echt vechten en overleven en daar wordt ik heel erg moe van. Zou dit allemaal nog met het opbouwen te maken hebben? Het moet na verloop van tijd toch steeds beter gaan?

Groetjes Eef.

08/27/10 @ 02:47 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hoi allebei,

Zo Christa, je hebt weer een test doorstaan zie ik. Lastig he.. Gewoon even zonder moeite ergens wat gaa drinken zou toch heerlijk moeten zijn. Goed dat je jezelf een bos bloemen hebt gegeven!! Dat mag beloond worden..

Hi Eef, snap dat je een lastige week hebt, weer in het ritme komen en je bent weer veel alleen. Probeer toch wat dingen in je dag te plannen waarmee je aan jezelf werkt. Even een stukje (kan heel kort) wandelen of een boodschap halen en dat blijven oefenen.

Ik ben ook met brief posten begonnen en gisteren stond ik de weekendboodschappen (zeg maar gerust voor de hele week) te doen bij de winkel, dat had ik paar maanden geleden echt niet kunnen doen.

Nog een tip: ik ben begonnen met hardlopen. Niet alleen maak je daarmee je “geluksstofje” aan, maar je overwint ook elke dag weer die drempel! Zie www.myasics.nl super goeie site en je bouwt echt vanaf nul op. Ik zit nu in mijn derde week en hou het al aardig lang vol. En voel me al fitter en vooral TROTS..

Verder gaat het prima. Merk wel dat ik wat afgebouwd ben, heb mijn momenten van emotie of loerende paniek, maar gelukkig nog geen uitspattingen.

Vraag als je met je therapie bent begonnen ook even een doorverwijzing aan bij de psycholoog voor de psychiater, dan kan je je medicijnen even laten checken en zien of je niveau goed is en het merk.

Hoop dat bij iedereen de regenval weer aan het minderen is.. wij wonen aan het water en duurt nog halve meter, dus geen paniek hier en anders gaan we boven zitten :D

Doeiiii

08/28/10 @ 12:28 pm
Comment from: Cari [Visitor]
Cari

Wat een verademing om jullie berichten te lezen. Heb sinds gisteravond een flikkerende TL balk in mijn hoofd, nadat ik donderdag mijn laatste 37,5 venlafaxine heb mogen nemen (lang verhaal, niet nu…)van m’n psychiater. Ik durf zo niet eens in mijn auto te stappen:( Ik heb besloten morgen meteen contact met haar op te nemen door deze berichtenlijn, dank jullie wel!

08/29/10 @ 11:13 pm
Comment from: nielke [Visitor]
nielke

Hoi Cari,

Fijn dat je ons gevonden hebt. Ben beniewd naar je verhaal! Sterkte.

Groetjes,
Nielke

08/30/10 @ 06:23 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi ladies,

Vandaag precies een half jaar geleden dat de eerste symptomen zichtbaar waren van de gevolgen van Venlafaxine. Er is veel gebeurd, maar eindelijk na al die maanden de juiste koers en de Efexor is weer op niveau.
Gelukkig hoef ik dit nooit meer mee te maken, want overstappen hoeft niet meer. Het heeft de tijd echt weer even stil gezet en mij terug naar de basis gebracht, nu maar weer het sociale leven opbouwen.

Gaat het met jullie allemaal goed?

Groetjes,
Nielke

09/12/10 @ 01:35 pm
Comment from: W. [Visitor]  
W.

Hallo allemaal,

Normaal reageer ik niet op fora, maar wilde het nu toch maar wel eens proberen.

Jullie verhalen komen mij allemaal zo vreselijk bekend voor. Ook de boosheid, frustraties, angsten. Allemaal (af en aan) meegemaakt.

Na een jaar therapie en 150 mg venlafaxine (eerst idd efexor) heb ik momenteel een terugval. Ik vroeg om een verhoging van medicatie en moet nu van 150 mg naar 300 mg. Maar dit vind ik echt idioot veel. Het voelt voor mij als de bodem van de put, om zoveel nodig te hebben.

Nou zit ik dus helemaal in dubio. Zal ik het wel of niet doen? Momenteel is zelfs mijn bed uit komen s’ochtends teveel, maar wat nou als het bijvoorbeeld over een jaar nog erger is?
Stel dat ik met 300 mg een terugval krijg, is er dan nog wel hoop? Straks zit ik aan het einde van de rit op 1000 mg!

Ook ben ik erg bang dat ik weer last ga krijgen van die klote bijwerkingen. Zweten snachts, knarsetanden, te realistische dromen en inderdaad die vreselijke ‘zaps’.

Wat zouden jullie doen?

alvast heel erg bedankt voor jullie adviezen.

W.

09/21/10 @ 02:06 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hoi W.

Een terugval is niet helemaal vreemd, dat gebeurt nou eenmaal. Wat wel belangrijk is is wanneer je achteruit bent gegaan. Was dat na je overstap naar Venlafaxine?
Kan je die periode een beetje beschrijven dan kunnen we zien welke overeenkomsten we kennen.

Ik ben dit jaar ook van 37.5 naar 150 naar 300 mg gegaan. Vond het ook heel wat, maar neem van mij aan dat het niet erg is. Het helpt je weer de dag aankunnen en dan kan je vanzelf weer afbouwen. Het is niet zo dat je dan ook steeds hoger moet qua dosering het kan ook zijn dat dit medicijn niet helemaal bij je past.

Laat je het weten?

Sterkte!!
Nielke

09/23/10 @ 11:51 am
Comment from: Eef [Visitor]
Eef

Hey Dames,

Even weer op het forum aanwezig. Hoe is het met jullie. Met mij gaat het wel langzaam de goede kant op maar ben er nog lang niet.

Ik had eigenlijk een klein vraagje. Is het normaal dat ik nog steeds van die terugvalletjes heb? Hoe lang duurt het eigenlijk voordat je weer een beetje stabiel bent of zal dit nooit echt overgaan?

Groetjes Eef.

09/28/10 @ 10:24 am
Comment from: W. [Visitor]
W.

Hoi Nielke,

Bedankt voor je reactie. Ik ben al een hele tijd geleden overgestapt van Efexor naar Venlafaxine en heb hier niet veel last van gehad. Na een jaar venlafaxine is nu dus de terugval gekomen. Hartstikke klote dus.

Ik zocht bevestiging van iemand die ook zo naar een verhoging van medicijnen is gegaan en die heb ik dus hier gevonden!

Ik voel me gewoon stom dat ik het zelf niet kan, zonder medicijnen. Een tijd geleden dacht ik nog aan afbouwen, en nu gaat de medicatie dus juist omhoog. Niet helemaal wat ik in gedachten had dus :p

Inmiddels ben ik toch maar gaan verhogen. En de bijwerkingen zijn weer hartstikke klote. S’ochtends wakker worden met stijve kaken en het gevoel een of andere drug te hebben gehad waardoor je helemaal hyper bent vanbinnen. Bah. Ook het nachtelijk zweten kan ik niet helemaal goed aan. Hierdoor slaap ik erg slecht en draai ik snachts meerdere malen mn dekbed om. Kent iemand dit ook? Vreselijk vind ik dat.

Hopelijk zijn er hier mensen met wie het inmiddels juist de goede kant op gaat. Soms heb ik iemand nodig die ook aan depressies lijdt maar juist even een piek heeft, dan kan ik me aan dat idee vasthouden. Het idee dat het wel weer in orde komt bedoel ik daarmee.

Nogmaals bedankt voor de reactie. Ik zal gauw weer eens komen kijken.

Groetjes,

W.

09/28/10 @ 03:20 pm
Comment from: W. [Visitor]
W.

Hoi Eef,

Ik heb ook constant terugvalletjes. Kleine en eens per jaar een grote denk ik. Bij mij is het een gevalletje borderline, niet de venlafaxine.

Misschien kun je een actiever forum bezoeken voor wat relativering? :)

Doe ik sinds een paar dagen en het beantwoord (voor mij) soms van dit soort vragen.

W.

09/29/10 @ 07:40 pm
Comment from: nielke [Visitor]
nielke

Hoi W.,

Je hebt er een gevonden hoor! In mei lag ik 2 weken in bed en op de bank, omdat iets anders niet kon. Erg deprie en paniekerig. Nu al een maand stabiel en gelukkig. Ben weer aan het werk, ga rustig aan weer op bezoek bij mensen en begeef mij in mijn eentje al shoppend in de stad. Het gaat dus weer goed!

In maart was ik bijna afgebouwd, laatste pil van 37.5, dacht nog even en ben klaar, afsluiten die handel. Ik kreeg toen Venlafaxine (ipv Efexor die ik al 5 jaar had) en binnen paar weken totaal gevloerd en terug bij af. Kon echt niets meer. Meteen zware verhoging avn mijn eigen Efexor 300 mg.. en nu weer terug naar 225 mg en straks rustig afbouwen.

Ik heb een chronisch tekort, dus zal nooit niets in hoeven nemen, maar daar heb ik allang vrede mee, als ik maar een normaal leven kan leiden.

Voel jezelf niet stom! 5% van de bevolking heeft dit soort klachten, dus het is heet normaal. De een heeft dit een ander weer wat anders het gaat erom hoe je er mee omgaat. Grijp het vast en er doorheen. Acceptatie is de eerste stap. Mensen met suikerziekte kunnen ook niet zonder hun insuline, zo moet je het zien. Kijk naar hoe ver je al bent gekomen.

Bijwerkingen heb ik niet heel veel last van, ben veel moe alleen.

Eeefff,

Heeeeeeeel normaal!! Kijk naar wat je allemaal gedaan hebt de afgelopen tijd, moet je weer even van herstellen, duurt even..komt goed!

En W. ik ben het levende bewijs dat je er weer bovenop komt. Heb ook mijn momenten en terugvallen en onzekerheden, maar het komt goed. Gaat erom dat je goed voor jezelf zorgt in alles. Forceer niets, kleine stapjes.. dat werkte bij mij heel goed. En lieve mensen om me heen. En dit forum!!

Sterkte!!
doeiiii

09/30/10 @ 03:56 pm
Comment from: RO [Visitor]
RO
*----

Ik neem neem het nu 2 jaar, en heb de dosering verdubbeld naar 300mg omdat het niet werkte! Het werkt nog steeds niet! Geef mij maar ritalin dan kan ik weer normaal zijn! ADD!!!

10/19/10 @ 07:07 pm
Comment from: M [Visitor]
M
*----

Wat een troep die venlafaxine. Ben nu 2 weken gestopt en ik voel me toch beroerd. Schokjes slaan nu soms een paar dagen over. Maar voel me erg misselijk. En mijn somberheid lijkt weer terug te keren. Vreselijk. Iemand ervaring mee? Komt het nog goed? of blijft het zo?

11/12/10 @ 04:05 pm
Comment from: Helmie [Visitor]
Helmie

Ik kom nu toevallig op dit forum over venlafaxine/efexor.
Ik heb jarenlang seroxat geslikt ivm depressiviteit omdat ik de o.a. destof serotonine niet aanmaak , maar in 2009 deden deze medicijnen hun werk niet meer.Ik dacht steeds dat komt wel weer….niet dus ! In januari 2010 storte ik helemaal in en het had niet veel gescheeld of ik was hier niet meer geweest. Mijn huisarts schreef 75mg venlafaxine voor , dat was niet voldoende ik voelde me nog precies als voorheen. Om een lang verhaal kort te maken…ik kwam bij de psychiater terecht en na enkele maanden zat ik op 375 mg velafaxine. Daar zit ik nu al een hele poos op en ze doen hun werk goed, maar owee als ik ze vergeet in te nemen, dan sta ik soms binnen no-time helemaal te shaken.
Ik lees in dit forum hoeveelheden van 75 mg, nou ik hoop dat ik ooit ook met zo’n lage dosis vooruit kan , maar het komende jaar of 1½ jaar zit ik nog aan deze dosis vast volgens mijn pscychische hulpverleners……
Zijn er nog meer mensen die zo’n hoge dosis gebruiken, of die deze dosis hebben af kunnen bouwen ?

11/12/10 @ 11:00 pm
Comment from: [Member]
christa

@M: Hoe lang heb je antidepressiva gebruikt? Hoeveel slikte je? Ben je ineens gestopt of heb je afgebouwd? Doe je het in overleg met je arts?
Allemaal vragen die van belang zijn om een antwoord te kunnen geven op wat je vraagt.
Als je het gevoel hebt dat je somberheid terugkomt, was het misschien te vroeg om te stoppen.

11/13/10 @ 07:59 am
Comment from: [Member]
christa

@Helmie: Ik slik zelf 150 mg Efexor. Heel soms heb ik het idee dat daar iets bij zou kunnen, maar over het algemeen gaat het goed, dus ik laat het maar zo.

11/13/10 @ 08:01 am
Comment from: Helmie [Visitor]  
Helmie

Ik had ook veel moeite met het idee dat ik de maximale dosis nodig had om mijn dagen redelijk door te komen. Maar het is niet anders. Als ik dan lees dat sommige mensen het al erg vinden om 37.5 mg te slikken dan denk ik…waar praat je over …tis zo minimaal, ik heb 10x zoveel ! En als zo’n pilletje je kan helpen gelukkig te zijn, als je suikerziekte of reuma of weet ik welke ziekte zou hebben , zou je daar ook medicijnen voor in moeten nemen…..
Maar het is en blijft heel moeilijk en dat voelt het zelfde voor iedereen die zulke medicijnen moet slikken ! Maar mensen…er zijn ergere dingen op de wereld…zegt men ???

11/13/10 @ 05:27 pm
Comment from: [Member]
christa

Sinds gisteren slik ik 75 mg meer. Ik zat op 150 mg, maar ik merk dat de ochtenden soms niet helemaal lekker zijn, met wat hersenvonkjes enz.
Ik neem de 75 mg extra nu ’s avonds bij het eten. Kijken of het dan beter gaat.
Het is de laatste tijd druk en er is wat meer stress. Dan merk ik dat ik op de rand van de goede dosering zit.

12/08/10 @ 03:06 pm
Comment from: Nielke [Visitor]  
Nielke

Hoi allemaal,

Ben tijdje weggeweest. Af en toe wel gespiekt hoor, maar was te druk met werken etc. Wilde net een vraag stellen zie ik jouw berichtje Christa dat je iets omhoog bent gegaan vanwege drukte, stress..
Dat was mijn vraag.. bedankt! Heb heel november veel te veel gewerkt. Elke week sowieso 40 uur en mag er maar 28 werken (tevens contract technisch), dus ben helemaal op nu. Afgelopen week griep gehad en nu weer aan het opknappen, maar door het “op zijn” ook weer last van aanvallen. Moet dus weer even terug naar mijn eigen basis en wat goed voor mij is. Was weer een goede les om niet steeds weer helemaal los te gaan en te denken dat alles weer mogelijk is (tot op zekere hoogte wel).
Alles goed verder?

doeiiii

12/13/10 @ 10:00 am
Comment from: Christiaan [Visitor]
Christiaan
*****

Hallo allemaal ,heb een tijd efexor(150) gekregen ging prima liep weer fluitend door t huis :) Ben er toen een tijd vanaf geweest maar werd de laatste tijd weer helemaal depri en veel boos..Ik dus bellen naar de arts en ja hoor zoals bekent ook ineens de goedkope versie ik denk probeer t uit…. Wat een troep! Tanden steeds op elkaar rusteloos, duizelig, hoofdpijn en een dag overslaan is drama, en na ongeveer drie weken geen vooruitgang.. Ik steeds maar denken hoe dan? Maar dankzij jullie ga ik meteen weer vragen (eisen) om efexor Ik hou jullie op de hoogte

02/02/11 @ 05:36 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Christiaan,

Goed dat je aan de bel trekt. Bij sommigen slaat het nou eenmaal niet aan. Soms duurt het een tijdje, maar je moet het goed in de gaten houden. Ik kwam er na 5 weken achter en begon toen weer van voor af aan, terwijl ik bijna afgebouwd was, balen. Nu na 9 maanden weer helemaal op de rit, maar was een pittige periode. Hoop dat hij je gespaard blijft! Succes!!

02/03/11 @ 06:17 pm
Comment from: monique van Meekeren [Visitor]
monique van Meekeren

Mensen wat ben ik blij dat ik dit allemaal lees. Ik heb ca 10 jaar Efexor max 75 mg geslikt.Heb sinds 1,5 jaar Venlafaxine. Vanaf vorig jaar ging het helemaal weer mis en binnen no time zat ik op 150mg venlafaxine. Maar het ergste is dat het 4 mnd weer goed ging en ik nu dus weer in een terugval zit (overal bang voor, nergens zin in hebben, angst, paniek enz.)zonder te zijn geminderd of gestopt. Gister heb ik mijn huisarts gebeld en hem gezegd dat ik er nu klaar mee ben en de Efexor terug wil. Vanavond ga ik er weer mee starten. Hopen dat het zonnetje bij mij dan ook weer gaat schijnen.

02/15/11 @ 09:21 pm
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hi Monique,

Fijn dat je ons gevonden hebt! Wat een gedoe he met de Venlafaxine.. ben nu een jar verder en kan eindelijk weer gaan afbouwen (225 mg).. terwijl ik vorig jaar deze tijd op 37.5 zat… jammer van de tijd..
Hoop dat je snel weer op niveau bent!!

doeii

02/21/11 @ 02:02 pm
Comment from: arity [Visitor]
arity
*****

Dag Allemaal,
sinds 2 dagen ben ik gestart met Venlafaxin retard sandoz en deze nacht toen ik opstond om naar het toilet te gaan deed ik een zware bloeddrukval… ik dacht niet aan de medictie, daar ik deze dagen ook wat ziekjes ben.. wat ik hier allemaal lees, bezorgt mij toch angst!! Ik ben al zeer lang aan het uitstellen en nu ik gestart ben en dit lees, begin ik toch al weer te twijfelen…

03/24/11 @ 02:44 pm
Comment from: Koos [Visitor]
Koos

Dag allemaal,

Met grote belangstelling heb ik de commentaren gelezen.
Ook ik ben een gebruiker(venlafaxine).
Voorheen efexor gebruikt, geenverschil met venlafaxine, hoe zou dat ook kunnen
In Efexor is de werkzame stof venlafaxinehydrochloride… in het doosje waarop staat venlafaxine is de werkzame stof…je raadt het al venlafaxinehydrochloride, hetzelfde dus.
Veel van jullie zijn het levende voorbeeld van mensen die net zo goed een namaakmiddel kunnen gebruiken.
Efexor is een merknaam waarvan het patent is verlopen,andere fabrikanten mogen het middel nu ook maken en doen dat ook nog goedkoper.
Als je het idee hebt dat venlafaxine minder goed werkt dan Efexor zou je eens goed bij je zelf moeten na gaan, heb ik het wel nodig.
Blijhkbaar be je zo beinvloedbaar door een naam dat dat alleen al je zieker of beter maakt.
Ik weet alleen, als ik het ene of het andere middel niet meer inneem dat i dan weer behoorlijk in de put raak.

03/28/11 @ 07:02 pm
Comment from: [Member]
christa

Hoe zou het ook kunnen, vraag je.
Tja. De werkzame stof is inderdaad hetzelfde. Maar de manier waarop die in de pil verwerkt is, hoeft niet hetzelfde te zijn, de vulstoffen kunnen anders zijn, de manier van afgifte…
Ik heb echt heel goed het verschil tussen de echte Efexor en de generieke venlafaxine kunnen merken. Met name omdat ik ook de afkickverschijnselen had in lichte mate. Dezelfde verschijnselen die ik ook had onlangs toen de 150 mg die ik ’s morgens slik niet meer genoeg bleken te zijn. Nu ik er 75 mg bij slik, gaat het weer goed en voel ik me ook weer beter.
Nee, wij worden niet gefopt door het placebo-effect, waar jij op doelt.

Gelukkig trouwens is niet ieder mens hetzelfde. Dan zou de wereld maar saai zijn. Wees blij dat jij wél goed reageert op venlafaxine.

Ik ben jaren geleden ook zonder problemen overgeschakeld van Losec naar Omeprazol. Dus soms gaat het wel goed. Maar soms ook niet.

Christa

03/29/11 @ 06:37 am
Comment from: [Member]
christa

Arity, geef het even de tijd. In de eerste paar weken kun je inderdaad last hebben van bijverschijnselen. Het is even wennen. Hopelijk slaat het snel goed aan bij je!

Christa

03/29/11 @ 06:38 am
Comment from: nielke [Visitor]  
nielke

Hoi,

Als het idd een placeboeffect was geweest dan had ik liever een glas water gedronken. Nee helaas is een kleine groep hier gevoelig voor en reageert niet op het andere middel, omdat de afgifte anders is. Dan kan het hoofdbestanddeel hetzelfde zijn, de delen daaromheen verschillen en geven een ander effect.
Fantastisch als je niet gevoelig bent en gewoon over kunt stappen, maar niet voor iedereen geldt dat.

Iemand met angst maakt het niet zoveel uit wat voor merk hij/zij ontvangt.. als het maar goed werkt. Werkt het niet, dan is er een groot probleem, want de kwaliteit van leven gaat dusdanig achteruit dat alle normale dingen om te doen niet meer vanzelfsprekend zijn en een grote opgave.

Goed te horen dus, dat jij een goede reactie hebt op de venlafaxine. Neem van mij aan.. ik was erg gelukkig geweest als dat bij mij het geval was geweest en ik niet een jaar lang had moeten ‘terug komen” in de maatschappij.

Dit forum is niet bedoelt om elkaar de anti venlafaxinekant op te trekken. Dit is om bij elkaar te raden te gaan wat er ineens anders is bij de overstap en dat in de gaten te houden, omdat het duidelijk niet bij iedereen goed werkt. En dit geldt voor alle medicatie waar een varriant op komt, niet alles werkt hetzelfde, maar ook niet alles kan kwaad.

groetjes,
Nielke

03/31/11 @ 12:54 pm
Comment from: W [Visitor]  
W

Hoi allemaal,

per toeval stuiterde ik weer op dit forum. Ik zag dat ik in september 2010 hier was opzoek naar wat steun omdat ik (juist toen ik wilde afbouwen) een verhoging nodig had.

Ik besefte me hoe fijn het was om ook positieve ervaringen te lezen, dus nu eentje van mijn kant, om anderen een hart onder de riem te steken.

Ik zat in september 2010 op 300 mg venlafaxine en inmiddels is dit naar 75 verlaagd. Heb nauwelijks last van afkickverschijnselen, alleen de nachtmerries zijn erg vervelend.

Als je twijfelt om af te bouwen, probeer eerst gewoon een piepklein stapje terug te doen (37,5 eraf, je kunt ook proberen het medicijn op een ander tijdstip te nemen.

En probeer vooral níet te letten op hoe dit voor je werkt. Als je je alleen maar focust op of een medicijn wel of niet werkt wordt je hartstikke gek. Ik probeer er niet aan te denken. Toen ik net afbouwde was ik de hele dag op mezelf gefocust. “gaat het goed, wordt ik alweer down, krijg ik een terugval, wanneer beginnen de ontwenningsverschijnselen” Die gedachten zijn echt bloed-irritant.

Hopelijk heeft iemand iets aan mijn opmerking. Ik heb wel veel aan die van andere gebruikers gehad.

Zet m op allemaal!

05/02/11 @ 09:30 pm
Comment from: Marian [Visitor]
Marian
****-

Hallo allemaal,

ik ben voor extreme vermoeidheid naar de huisarts gegaan en die heeft me Venlafaxine 75mg voorgeschreven voor deze klachten. Heeft iemand hier ervaring mee? Als ik zie wat voor klachten de meesten hebben die dit medicijn nemen, schrik ik hier toch van. Ben nu alleen extreem vermoeid, maar heb verder geen klachten! Wie weet hier meer over?

Alvast bedankt voor jullie reactie,
groetjes Marian.

05/23/11 @ 07:27 pm
Comment from: Nielke [Visitor]  
Nielke

Hoi Marian,

Sommige van ons hebben geen reactie op het medicijn, maar dat is per persoon verschillend. Ik zou het gewoon proberen en in de gaten houden of het iets voor je doet. Niet ieder medicijn werkt voor iedereen even goed, het moet bij je passen (net als een kledingstuk zit het een beter dan de ander en soms past iets gewoon helemaal niet).
Aangezien het je eerste middel is zou ik het gewoon proberen en hou het in de gaten, maar dat geldt voor ieder ander medicijn ook. Succes!

Nielke

05/28/11 @ 01:20 pm
Comment from: satellite tv [Visitor]
satellite tv

I am not in a position to view this website properly on opera I think there’s a drawback

06/14/11 @ 10:06 am
Comment from: Ellen [Visitor]
Ellen

Hallo,

Zelf ben ik begonnen met efexor en overgegaan naar venlafaxine.
Ik heb hier geen last van gehad. Nu ben ik de venlafaxine twee dagen aan het afbouwen van 75mg, slik ik nu 37,5 mg om vervolgens helemaal te stoppen ivm onze kinderwens. De bijwerkingen die ik heb van het afbouwen zijn heel anders dan wanneer ik mijn pil een keer vergat. Dan had ik ook last van een schokkend zicht. Nu ben ik echter heel moe, ben misselijk en heb hoofdpijn. Bovendien ben ik direct een stuk prikkelbaarder en mijn geduld raakt wat eerder op. Ik hoop dat dit een kwestie van tijd is en niet een voorbode van de reden waarom ik die pillen in de eerste instantie ben gaan slikken..Dit is de eerste keer in 11 jaar dat ik ga afbouwen met medicatie. Ben benieuwd!

Ellen

07/09/11 @ 05:34 pm
Comment from: [Member]
christa

Volgens mij is het vooral van belang om niet te snel af te kicken. Succes!!!

07/10/11 @ 12:52 pm
Comment from: Coby [Visitor]
Coby

Ik woon nu bijna 4 jaar in Denemarken en heb ook altijd Efexor gebruikt. De laatste paar keren kreeg ik ook Venlafaxine. Ze zeiden bij de apotheek, dat dit goedkoper was dan de Efexor, want je moet de medicijnen hier zelf betalen. Ik vertelde ook dat ik het gevoel had, dat de Venlafaxine zijn werk niet zo goed deed dan de Efexor. Ze zeiden dat dat waarschijnlijk verbeelding was, maar ik vertelde dat ik wel degelijk het verschil kon merken. Als ik nu weer Efexor wil moet ik daar veel geld voor betalen, en voor de Venlafaxine niet. Ik krijg ook niks vergoed als ik Efexor wil gebruiken want dan zeggen ze dat er wel goedkopere middelen zijn, dus dat schiet ook niks op.

groet Coby

07/20/11 @ 11:52 am
Comment from: dick [Visitor]
dick

Geachte allen,
Ik slik nu 5 maanden Venla,
en het is mij opgevallen dat de apotheek ook diverse merken Venla levert, ook steeds andere kleuren…..
Lekker goedkoop inkopen ??
Ik wil toch deze duscussie over 2
weken eens bij mijn psych aankaarten, ben benieuwd..

08/10/11 @ 11:57 pm
Comment from: GJ [Visitor]  
GJ
****-

Ook ik ben vanmorgen bij mijn huisarts geweest omdat ik na Efexor 2 verschillende merken Venlafaxine heb gekregen en deze naar mijn idee slechter werken. Mijn arts beaamde dit! Vind het ook maar een rare bezuinigingsmaatregel. Maar de stempel ” Medische noodzaak” lapt de verzekering aan zijn laars. Ze vergoeden het gewoonweg niet meer. Zat voor mij niets anders op om het dan maar zelf te betalen. Bijna 50 euro voor 3 maanden Efexor 75 mg. Had als laatste Bluefish en die capsule heb ik opengemaakt: zitten maar 4 hele kleine tabletjes in en Efexor tig aantal bolletjes. Dus de afgifte moet wel anders zijn. Ik ben benieuwd of het nu met Efexor weer beter zal gaan.

09/16/11 @ 10:59 pm
Comment from: [Member]
christa

Welke verzekering heb je? Je moet in ieder geval nog de rekening mét de verklaring van de arts indienen. Waarschijnlijk krijg je het toch nog (deels) vergoed.

09/17/11 @ 09:54 am
Comment from: GJ [Visitor]
GJ

Ik zit bij Zilveren Kruis Achmea met aanvullende verzekering van 3 sterren.

09/20/11 @ 04:56 pm
Comment from: dick [Visitor]
dick

Bij mijn psychiater geweest.
Die geeft de voorkeur aan de echte Efexor XR, omdat de vertraagde afgifte goed is, de generieke middelen claimen die werking wel, maar hebben die niet, waardoor je afkick-verschijnselen krijgt, vooral duizeligheid en rotter voelen.
Hij vermoedde, dat mijn ziektekostenverzekeraar moeilijk zou doen, maar..totaal niet !
(DSW in Schiedam, echt een goede).
Wie wel moeilijk deed, dat was de apotheker.
Mijn psych had op het recept vermeld: de originele Efexor XR van Pfizer, en een R omcirkeld.
Nou, dat was in de apotheek mooi doorgestreept op het recept, en ik kreeg weer Venlafaxine.
Die heb ik geweigerd, en de voorgeschreven Efexor XR geëist, maar dat ging zomaar niet, de psych moest op het recept schrijven “Medische Noodzaak".
Ik heb de apotheker gevraagd, waarom hij zo moeilijk deed, en toch mer winst maakt op de echte medicatie ?
Hierop kwam een verhaal van kostenbesparing, en dat zorgverzekeraars niet vergoeden, en inderdaad, mijn DSW dus wel.
Volgens mij zijn er gewoon meer verzekeraars die het vergoeden.

Ik hoorde van een ” insider", dat de apotheker wordt gecontroleerd door een overheidscommissie, en dat hij alle originele medicatie moet verantwoorden…..

Ik heb nu de echte, 150 mg, ben minder duizelig, maar wil toch langzaam wat minderen, ik word er ook gespannen van, maar dat had ik bij Venlafaxine ook.

Voor ander aandoeningen gebruik ik altijd naar tevredenheid het generieke middel, want ik begrijp ook wel, dat het kostenplaatje belangrijk is.

Wat ik over generieke medicijnen las, ergens op internet, is dat generieke medicatie goed in de buurt moet komen van het originele
medicijn, dat er dus een percentage afwijkingen getolereeerd mag worden.

Tja, en de ene keer komt het van de éne leverancier, dan weer van de andere, in las ook, dat ze, om de kosten te drukken, medicijnen uit bijv. Griekenland laten komen, een Nederlands doosje eromheen doen, met een Ned. bijsluiter.

Tja, al met al,komt het bij mij over als rotzooien met iemand’s ( geestelijke) gezondheid.

Maar als venlafaxine bij jou werkt, zou ik niets veranderen hoor !


09/26/11 @ 10:20 pm
Comment from: Dennis [Visitor]
Dennis

Ik vraag altijd of ik Venlafaxine van het merk PCH mag hebben. Hier zitten voor zover ik kan horen allemaal kleine bolletjes in en werkt bij mij wel. Ik denk niet dat het uitmaakt of je Venlafaxine of Efexor krijgt. In beide middelen is het werkende bestanddeel Venlafaxine. En Venlafaxine blijft Venlafaxine, welk merk ze er ook opzetten.

12/18/11 @ 10:21 pm
Comment from: dick [Visitor]
dick

Hoi Dennis, wel fijn dat de PCH variant goed werkt bij jou.
Elke mens is anders, dus misschien zit daar het verschil.
Er zijn immers ook zoveel soorten anti-depressiva, de één slaat goed aan bij iemand, terwijl hij bij een ander niets of weinig doet.
Die korreltjes zitten zowel in de
Efexor XR als de Venlafaxine van
de andere merken.
De werkzame stof schijnt hetzelfde te zijn , maar de werking van de vertraagde afgifte
is anders. De één merkt dit, de ander niet.
Het is maar goed, dat we deze medicijnen hebben, hetzij de merken of de generieken, want ze geven een hoop verliching in de donkere perioden van het leven.

12/19/11 @ 12:05 am
Comment from: jules [Visitor]
jules

He mensen,
Ik slik inmiddels 2 jaar lang efexor maar probeer nu af te bouwen. Zit nu op de 37,5 (van 150 mg) en krijg al behoorlijk last van ontwenningsverschijnselen. Dit zijn vooral dingen als misselijkheid, duizligheid en moeheid. Heel vervelend. Mijn vraag is iig, hoe lang duurt dit? Ik wil naar 0 gaan maar als ik een jaar misselijk en duizelig blijf kan ik het denk ik niet handlen. Iemand enig idee? Gr jules

01/07/12 @ 01:30 am
Comment from: [Member]
christa

Hoi Jules, Hoe is het nu? In hoeveel stappen ben je van 150 naar 37,5 gegaan? En hoe lang heb je dan die mindere hoeveelheid geslikt?

Het lijkt me dat je in zo klein mogelijke stapjes terug moet en dat je dan minstens twee weken op die lagere hoeveelheid moet zitten.

Christa

01/17/12 @ 03:56 pm
Comment from: ingrid smits van roy [Visitor]
ingrid smits van roy

Ik had ook bijwerkingen bij het stoppen met Venlafaxine.De overschakeling van 75 naar 37,5 gaf geen problemen, maar daarna (er is geen lagere dosis en het zijn capsules - die kan je dus niet halveren)bij het volledig stoppen voelde ik me echt raar in mijn hoofd. Mijn huisdokter heeft toen een voorschrift gemaakt waarbij de apotheker die capsules van 37,5 zelf nog eens moest halveren. Nu, na twee maanden, deze gehalveerde capsules te hebben gebruikt, ben ik dus volledig gestopt. Ik voel af en toe wel wat rare schokjes in mijn hoofd, maar tot hiertoe valt het best mee.

02/10/12 @ 09:56 am
Comment from: dick [Visitor]
dick

Als je bijwerkingen hebt, vanwege de onregelmatige piekerige afgifte van generieke Venlafaxine,
is de Echte Efexor XR gewoon het beste, dat is bekend in medische kringen.
Kijk even of je zorgverzekeraar niet moeilijk doet ( de mijne in elk geval niet) en vraag je arts/specialist op het recept te schrijven “Medische Noodzaak".
Maar dan ben je er nog niet, tenminste, in mijn geval.
De Mediq- apotheek bleef moeilijk
doen, het werd pesterig.
Ik ben nu naar een zelfstandige
Service Apotheek gegaan, dat is echt een verademing.
Het is totaal geen probleem om van apotheek te veranderen, het is zo gebeurd, en je verzekeraar doet niet moeilijk.
Wie betaalt, die bepaalt, en dat ben jij !

03/18/12 @ 11:03 am
Comment from: Sander [Visitor]
Sander

Ik ga vanmiddag na de huisarts toe, omdat ik geadviseerd ben door een therapeut om met venlaflaxine te stoppen. Ik slik al meer dan 5jr 75mg per dag. Eerst Efexor en toen Venlaflaxine. Ik voel me met dit medicijn ook niet geweldig..maar dat brengt de zwaarte van buitenwereld met zich mee. Mijn internist had het ook al eens gezegd..stoppen, ook omdat ik alleen maar moe ben enzo. Nja… vandaag ga ik dan de stap zetten. Ik las dat naar 37,5 mg wel meevalt, maar daarna… Ik ben er wel angstig voor. Las ook ergens dat ze capsule open maken en dan halveren (korreltjes) ..dat vond ik nog niet z’on gek idee…omdat die laatste stap ook zo groot is voor velen. Nja.. ik ga er voor..al is mijn angst wel groot:(

03/19/12 @ 11:36 am
Comment from: dick [Visitor]
dick

Goed idee, Sander, gewoon stapsgewijs het aantal korreltjes langzaam verminderen.
Mij is altijd verteld, dat je alle anti-depressiva moet “insluipen” en ook weer “uitsluipen” als je ermee stopt, zodat je lichaam er langzaam aan kan wennen.
En als het een dagje tegenzit, kun je gewoon weer wat korreltjes extra nemen, ter ondersteuning, om vervolgens het afbouwen weer voort te zetten.
Hopelijk kun je zonder anti-depressiva, want wie slikt er nou graag medicijnen, en zeker niet die met aardige bijwerkingen.
Voor mij is het ook een kwestie van een goede balans vinden tussen draagkracht en draaglast,
een factor van jezelf en inderdaad, de omgeving/buitenwereld.
Ik denk dat mensen, die gevoelig zijn voor een depressie, in wezen ook erg gevoelig zijn in alles.
Succes !

03/19/12 @ 01:45 pm
Comment from: Sander [Visitor]
Sander

Hoi Dick,
Ben geweest en de huisarts verteld over wat ik er over had gelezen. Ik ga nu eerst een maand naar 37,5mg. Dan moet ik hem gaan bellen hoe het gaat. Hij zegt…wees aub niet te streng voor jezelf, gaat het niet echt geweldig..dan blijven we eerst gewoon een poos op 37,5mg, elke dag… (ook al was het 1 jr) Hij zegt..dit heeft tijd nodig. Als je dan daarna bv ene dag wel en andere dag niet eentje neemt..dan moet het gaan lukken…als je maar niet te snel wilt gaan. Blijkt dat ik ze al vanaf 2004 slik…een hele tijd dus…dus heb zelf ook zoiets nu van.. heeft ook tijd nodig om er weer van af te komen. Net wat jij zegt..insluipen en uitsluipen. Dank voor je reactie en ik zal hier af en toe mijn ervaringen vertellen.
Groetjes.
PS Dick..ben jij ook aan het afbouwen? Of heb je het al achter de rug oid.

03/21/12 @ 10:59 am
Comment from: dick [Visitor]
dick

Hoi Sander, goed nieuws van je !
Niks overhaasten hè, gewoon naar je lichaam en geest luisteren !
Ik ben van 150 mg naar 75 gegaan, lager doe ik niet.
Ik heb al 20 jaar een onderhoudsdosering nodig, zonder gaat het niet, heb het wel vaak geprobeerd.
Ik vergelijk het met de noodzakelijke insuline , waar iemand met diabetes niet buiten kan.
Het lichaam produceert te weinig
noodzakelijke stoffen, dan worden die aangevuld met medicatie.
Er zijn diverse soorten depressies,
ik heb een endogene, dwz zit gewoon in de genen, ook in de familie.
Je kunt ook een tijdelijke depressie hebben, die vanzelf overgaat (duurt wel lang) maar medicijngebruik maakt alles draaglijker en alles heeft dan een kortere tijdsduur, totdat de hoeveelheid noodzakelijke stofjes
(voornamelijk serotonine) langdurig op peil is gehouden door medicijnen, die daarna langzaam afgebouwd kunnen worden, waarna de depressie niet meer terugkomt, ik hoop dat dit het geval is bij jou.
Groet, Dick

03/21/12 @ 03:34 pm
Comment from: Nielke [Visitor]
Nielke

Hoi Sander,

Af en toe lees ik even mee of er nog nieuwtjes zijn op het Efexorforum :)

Ik heb ook een overstap gehad van Efexor naar Venla en was binnen 4 weken tijd helemaal terug bij af. Daarna weer hoge dosering Efexor (daar zweer ik bij, geweldig!) en nu afgebouwd naar 112.5. Dit is de dosering die ik nodig heb in mijn lijf en daar blijf ik ook bij. Ik werd van Venla ook super deprie en heel angstig, dus het kan ook zijn dat het niet voor je werkt. Heb je besproken of je niet terug kan naar Efexor? Wie weet ben jij ook gewoon gevoelig voor de stoffen en werkt dat wel goed. En de arts heeft gelijk.. jij voelt het beste aan wat goed voor je is, dus gaat het niet, dan gewoon terug. Het is niet erg om deze medicatie te slikken, want het zorgt ervoor dat je een normaal leven kunt leiden en is verder ook niet schadelijk.

Ik ben zelf bij de pop-poli geweest en mag met deze dosering zelfs mijn kinderwens vervullen! Superrr..

Succes he!
Nieltje

03/23/12 @ 04:17 pm
Comment from: Sander [Visitor]
Sander

Hoi Allen,
Nou sinds afgelopen maandag slik ik dus de helft.. en moet zeggen.. Kan me nog redelijk op de been houden ;) Las vaak dat de 4de dag een drama was, maar valt mij mee. Kan nog “gewoon” functioneren net als met de 75mg. Wel smorgens ff zoiets van..het vliegt aan me voorbij, maar dat lost in de loop van de dag wel op. Hopelijk blijft het zo…we wachten het af.

Nieltje..Wat gaaf dat je je kinderwens mag gaan vervullen. Heel veel suc6 daarmee! En dat het maar snel mag gaan lukken :)

Wens iedereen fijn weekend.

03/23/12 @ 07:35 pm
Autoverzekering vergelijken

Leuke post! Vraag me af wat het vervolg is..:)!

04/13/12 @ 07:21 am
Autoverzekering vergelijken

Leuk geschreven! Had het zelf niet beter kunnen verwoorden.

04/15/12 @ 01:05 pm
Comment from: dick [Visitor]
dick

Is er ook een moderator van dit forum, die vreemde berichten traceert en verwijdert?

04/15/12 @ 09:27 pm
Zevenwouden Verzekeringen

Goed punt! Vraag me af wat het vervolg is ;-0..

04/16/12 @ 03:19 am
Comment from: dick [Visitor]
dick

Zijn we dan nergens meer veilig voor ongevraagde reclame-zooi ?
Kennelijk nog geautomatiseerd ook.

04/16/12 @ 11:06 am
Comment from: Alex Blaakmeer [Visitor]
Alex Blaakmeer
*----

Ik ben jaren geleden begonnen ,met efexor prijs 53,= gebruik al enige jaren nu venlafaxine retard 150 mg van het merk PCH kost 9,78 omdat alles goedkoper moet in de zorg (al betaal je het uiteindelijk zelf 220 eigen risico) kreeg ik weer een ander merk firma Bluefish nou had ik daar divere ontwennings verschijnselen van hoofdpijn en misselijkheid zweeferig dus ik naar de appotheek voor het medicijn van PCH ze hadden alleen bluefish mar zouden het bestellen kreeg in de middag een belletje ze konden alleen bluefish leveren, dus ik naar de huisarts toen kon het opeens wel dus ik nog even langs de appotheek en heb daar nog even mijn gal gespuit dat ik dit niet normaal vind betaal het toch zelf het kan dat er per merk verschillende stoffen in zitten die een andere werking geven.
stoppen gaat helaas voor mij niet heb ik al een keer geprobeerd werd kribbig zo ook nu mogen kan ik PCH weer ophalen. niet alles wat goedkoper is werkt ook goed. misschien moeten ze in de zorg eens op andere dingen gaan bezuinigen.

04/18/12 @ 05:03 pm
Comment from: dick [Visitor]
dick

En de apothekers maar zeggen dat de stof precies hetzelfde is.
Zoals je hierboven ziet, heeft menigeen dezelfde ervaring als jou, Alex.
De artsen weten wel beter, de apotheker van, in mijn geval de Mediq-keten deed moeilijk, en jij moet toch gewoon je eigen risico betalen.
De apothekers kunnen goedkope zooi in het buitenland kopen (Griekenland, India), in een Nederlandse verpakking doen en een Nederlandstalige bijsluiter toevoegen.
Mijn advies: ga naar een zeldstandige apotheker ( kan lid zijn van de Service Apotheek, een
samenwerkingsverband van zelfstandige apothekers).
Generieke medicijnen o.k, maar niet als ze niet of onvoldoende werken, en vermijdbare bijwerkingen hebben, en dat is zeker het geval bij Efexor XR.

04/18/12 @ 09:45 pm
Comment from: dick [Visitor]
dick

Alex, jij noemde bezuinigen…
Weet je wat bezuinigen is ?
Hier vlakbij staat het Maasstad Ziekenhuis, je weet wel, waar mensen zijn overleden aan een virus, iets dat de directie verzweeg, maar later toch uitkwam.
Er was nogal wat media-aandacht.
De directeur die € 400.000,00 per jaar verdiende is als beloning weggestuurd met een gouden handdruk van € 200.000,00.
Heb jij er verder nog wat van gehoord ?
Precies, ik ook niet.
Kijk, dat is pas bezuinigen in de gezondheidszorg !
Ik heb er mede daarom ook geen moeite mee om goede medicijnen te eisen.

04/19/12 @ 10:28 am
Comment from: Rick [Visitor]  
Rick
*----

Hallo,

Ik ben gister begonnen met venlaflaxine. kreeg vrijwel meteen last van bijwerkingen zoals, hoofdpijn, misselijkheid.
Wat ik ECHT raar vond is dat voor het slapen gaan mijn pupillen ontzettend groot werden, bijna pijnlijk, en vervolgens heel de nacht klaarwakker ben geweest!

Heeft iemand dezelfde ervaring?

04/20/12 @ 09:22 am
Comment from: dick [Visitor]
dick

Hoi Rick,
Bijwerkingen zijn bekend, het werkt ook op je pupillen, maar pijnlijkheid ken ik niet.
(mischien alleen in de beginperioide).
Omdat het een nogal opwekkende werking heeft, wordt meestal geadviseerd de medicatie bij het ontbijt in te nemen.
Je lichaam moet een paar weken wennen, maar als je die slapeloosheid houdt, zou ik vragen om een licht slapmiddel of tranquilizer, die wordt er vaak bij gegeven, slapeloosheid of slecht slapen is bekend van dit middel.

04/20/12 @ 09:34 am
Comment from: [Member]
christa

Ja, ik probeer regelmatig de rotzooiberichten er uit te halen. Ik zou graag een mogelijkheid willen om een code in te voeren als je een echte reactie plaatst, maar die optie heb ik nog niet gevonden. Mocht iemand er één weten?

04/25/12 @ 11:58 am
Comment from: dick [Visitor]
dick
*****

Hoi Christa, dank voor je reactie.
Ik zie dat je inderdaad de recente troep hebt verwijderd.
Op 13, 14 en 16 april staat ook nog troep.
Ik hoop dat er een IT- deskundige of zo meekijkt, want het antwoord op jouw goede vraag weet ik ook niet.
Fijn om dit goede forum te hebben !

04/25/12 @ 09:48 pm
Autoverzekering Vergelijken

Vroeg me al af hoe dat zit! :)..Had het alleen niet verwacht hoor..Ga binnenkort ff m’n verzekeraar contacten :)!

05/10/12 @ 02:48 am
Comment from: Ineke [Visitor]  
Ineke
***--

Kom ik me hier bij toeval bij Christa terecht! (Polderdom).
Ik ben 3 weken geleden begonnen met Venla, na een periode Cymbalta en daarvoor Fluoxetine. Als ik het zo lees word ik gemiddeld niet optimistisch, maar misschien scheelt het dat ik niet eerst Efexor heb gehad. Ik kan dat dus in elk geval niet vergelijken.

De fluoxetine beviel me op zich behoorlijk goed, maar ik kreeg 4 x een ander merk. Het merk wat is als eerste had, en het beste werkte, ging helaas compleet uit de handel. Dat waren tabletten. Vervolgens heb ik met alle medicatie die in capsules zit het idee dat ik het niet optimaal opneem. En zo dus ook met de Venla :-(

Ik ben intussen door de cymbalta en de venla enorm aangekomen en wat me vooral stoort is het de hele dag warm hebben en bij het minste op geringste enorm zweten.

Ik ben nu pas 4 dagen bezig met 150mg (daarvoor 2 weken 75) dus ik kan het nog steeds een kans geven. Ik neem aan dat het hier en daar ook prima werkt, anders zou toch niemand het meer nemen?

06/25/12 @ 07:53 pm
Comment from: [Member]
christa

Ha Ineke! Leuk je hier ook te zien. Ik neem aan dat venlaflaxine ook goed werkt, alleen bij sommige mensen niet.
De opvliegers hebben bij mij heel lang geduurd en zijn eigenlijk nog niet weg. Maar ik ben in de tussentijd ook door de overgang heen, dus ik weet niet of het uitsluitend door de Efexor komt!

Ben benieuwd hoe het jou vergaat verder. Hou me op de hoogte!

06/26/12 @ 08:17 pm
Comment from: jeaninne [Visitor]
jeaninne

Ik heb gisteren een conflict gehad met de apotheker. Ze hebben zonder iets te zeggen voor de tweede maal mijn efexor gewijzigd naar venlaflaxine. In januari had ik het geprobeerd want de apotheker zei dat het precies dezelfde werking had.
Helaas heb ik toen een enorme terugval gekregen en ben toen weer naar de huisarts gegaan.
Ook heb ik de verzekring gebeld of zij efexor zouden vergoeden. Dit kon alleen als de huisarts toestemming gaf. De huisarts gaf dus toestemming en zit daarom weer vanaf december op de efexor. Heb zoveel stennis lopen schoppen gisteren. Ze behandelde me als een kleuter en het leek bijna dat ze zeiden dat ik stond te liegen.
Als iemand weet hoe ik me voel ben ik het toch wel….toch?
De apotheker gaat het nu onderzoeken of er een ander, goedkoper middel is voor me. Maar dat wil ik dus niet!!!

Nu dacht ik net, laat ik eens op internet zoeken naar de verschillen en kwam dus op deze site terrecht.

Ben zo blij dat er meer mensen zijn die hetzelfde meemaken als ik. De elektrische schokken, het niet meer functioneren, evenwichtsstoornissen etc.
Ik ben dus niet gek!!!

Ik snap niet dat het zo’n strijd moet zijn om de juiste medicatie te krijgen in Nederland.

Ik vrees voor de nabije toekomst dat ik weer oorlog moet gaan voeren met de apotheker :(

06/28/12 @ 12:05 pm
Comment from: [Member]
christa

Zorg als je een recept aanvraagt, de dokter er medische noodzaak bij vermeldt. Dat moet iedere keer, en het kan zelfs zijn dat hij een korte verklaring moet geven over de bijwerkingen.
Hoop dat je je poot stijf kan houden! Succes.

06/28/12 @ 07:34 pm
Comment from: Patryk [Visitor]  
Patryk
***--

Ik heb toen ik ik steeds angst had om ergens heen te gaan dus bijvb een feestje of een vreemde die ik niet kende kreeg ik dit voorgeschreven.
Eerst 3,7mg, werkt na 4 weken welk ietsjes beter ik durfde overal heen te gaan zonder te druk te maken maar ik was wel wat depresief dus weer naar arts en die verhoogde de dosis naar 75mg daar zit ik nu op.
nu 4 weken om merk wel ietsjes meer.
MAAR!
Ik ben vreselijk moe, slaap 13 uur per dag, als ik 5km fiets kun je me bij elkaar vegen zo vreselijk moe dan kan ik gaan liggen en slaap ik zo 3 uurtjes.
en vreselijke druk op mijn ogen vet vervelend.

Komt dit iemand bekend voor?
Ik ga dit voorleggen aan mijn arts want ik deze bijwerking niet fijn. :(

07/06/12 @ 04:10 pm
Comment from: Anne [Visitor]  
Anne

@Ineke: ik zit al 3 jaar aan de venlafaxine en heb er geen last van. Ik heb ook nooit efexor gehad en de venlafaxine is mijn eerste antidepressivum.

12/13/12 @ 12:28 am
Comment from: inkipink [Visitor]  
inkipink

vandaag ook uit mijn dak gegaan bij de apotheek omdat ze me weer wilde opschepen met venlafaxine ,terwijl de huisarts er een briefje bij gedaan had.ben zo kwaad geworden,ik stond te vloeken ,daar ben ik niet trots op.het medicijn daar gelaten en contact opgenomen met mijn verzekering CZ deze vergoeden dus wel nog efexor als de huisarts het een medische noodzaak bij vermeld. Net als hierboven heb ik een jaar geprobeerd om de venlafaxine te gebruiken ,met ook ondekt te hebben dat het niet zo werkt als de efexor de elektrische schokjes enz kwamen ook bij mij voor.

12/13/12 @ 07:23 pm
Comment from: [Member]
christa

@Anne: fijn dat jij nergens last van hebt!

@inkipink: Heb je uiteindelijk wel de goede gekregen?

Ik heb nog een nieuw blog hierover geschreven. Staat nu vooraan in de blogs.

12/14/12 @ 07:24 am
Comment from: @lexi [Visitor]
@lexi

Ik gebruik nu ongeveer ruim 10 jaar Efexor, 375 mg. Heb is mij altijd gelukt om de originele Efexor te krijgen bij de apotheek omdat op het recept “medische noodzaak” stond vermeld. Dit jaar krijg ik geen Efexor meer van de apotheek omdat het prijsverschil te groot is geworden en Achmea Zilveren Kruis dit prijsverschil niet meer wil vergoeden. Navraag bij AZK leert mij dat men daar vindt dat er van de term “medische noodzaak” misbruik wordt gemaakt. Men vergoedt nu alleen nog Efexor wanneer medisch wordt aangetoond dat je niet tegen Venlafavine kunt. Ze hebben geen idee wat voor onrust ze zaaien bij mensen die al lang Efexor gebruiken en daar tevreden over zijn. Ik heb nu geen keus meer, behalve dan om zelf het prijsverschil bij te betalen. Heb ZKA gezegd dat men mij eind 2012 had moeten melden dat men de Efexor niet meer wil vergoeden, dan had ik een andere zorgverzekering kunnen zoeken die Efexor wel vergoed. Het is te belachelijk voor woorden!

01/08/13 @ 09:37 pm
Comment from: [Member]
christa

Lexi, je kunt twee weken Velafaxine proberen. Als je er dan last van krijgt, kun je samen met je huisarts een formulier invullen en dan moet ZKA het wél vergoeden.

01/09/13 @ 09:18 am
Comment from: Tries [Visitor]
Tries
****-

Ik ben al ruim 10 jaar lang gebruiker van efexor. Geen problemen wel 20kg aangekomen…maar wel gelukkig. Sinds 2 jaar was ik gebruiker van bluefish venlafaxine. Eerst had ik de klachten niet snel door maar langzaam kwam ik weer in mijn “oude” gevoel terecht. Angst, heel depressief, veel slapen, zweten, mondruiken en plotseling hoge bloeddruk. Door dit alles ben ik wederom bij ggz gekomen en ben ik samen met mijn psycholoog en ggz-arts achter dat dit wel is het probleem kon zijn. Ze hebben dit voor mij geregeld om uit te proberen. Ik zit nu 5 dagen op de efexor en ik krijg weer rust…jemig als ik dit had geweten was ik veel eerder aan de bel gaan trekken,wat een troep. Doordat ze bezuinigen op de medicijn kosten zoals deze krijgen ze heb fors terug via behandelingen van artsen psychologen internisten etc Oja en mijn bloeddruk daalt als een … Mijn GGZ arts gaat hier wel verder mee, zij zien in dat dit een groot probleem is.

02/18/13 @ 11:02 pm
Comment from: Margreet [Visitor]
Margreet
*****

Jeetje, wat een openbaring voor mij om dit te lezen! Was venlafaxine aan het afbouwen, dacht dat ik doodziek was door kou in evenwichtsorgaan of zo. Zweten-kou-zweten-kou en hele koude handen zodat ik amper meer kan schrijven. Duizelig, misselijk, beroerd, hele rataplan. Hen hele internet afgezocht naar symptomen, kom ze hier tegen. Had geen idee dat afbouwen venlafaxine AFKICKEN betekent!!! Wordt nu langzaam beter.
Ik had, zeker het laatste jaar, al vaak het gevoel dat de medicatie niet meer werkte, dat ik er eerder onstabieler van werd, maar dat verhaal van die Efexor; jawel hoor, weet zeker dat dat ook voor mij geldt en die Bluefish een rampenplan voor mij is. Ik dacht dat het spul op een gegeven moment niet meer werkte, ben nooit alert op merknaam geweest en bij werkingen… Stom misschien maar ik had er ook geen idee van en heb er nooit eerder mensen over gehoord.Voor mij is dit forum dus een openbaring, dankjulliewel dus!
Jullie hebben mij inzicht gegeven in een proces waar ik de schrik nog van in de benen heb zitten, zulke rare symptomen!
Ik ga nu in elk geval helemaal door met “afkicken", wil na een jaar of 10 gebruik wel weer eens weten of ik zonder kan.
Groeten Margreet

02/20/13 @ 01:03 pm
Comment from: [Member]
christa

Tries, ik had hetzelfde als jij, alleen binnen twee maanden! Fijn dat de echte Efexor weer helpt voor je.

Margreet, afkicken hoor. Maar ik heb gemerkt dat dat geen pretje is. Maar het moet toch weer overgaan. Succes!

02/21/13 @ 08:24 am
Comment from: Beagle [Visitor]
Beagle
***--

Zelf gebruik ik nu zo’n zeven maanden venfa. Nooit geen efexor gehad, dus kan over het verschil niet mee praten. Toch kan er veel verschil zitten tussen de À en B merken. Mijn zoon heeft enige jaren risperdal gelikt. Ging goed. Kreeg op een gegeven moment risperidon mee van de apotheek. Hij wist zelf niet, dat hij een ander merk slikte. Zelf hadden we het idee dat het slechter met hem ging. Toen belde de school, wat dat kind toch wel niet had. Zij waren niet op de hoogte van de wisseling. Het was ons duidelijk, dat à en b toch niet hetzelfde zijn. Dus wie dat beweert, weet niet waar hij over praat. De apotheker heb ik op aangesproken. De vervangende psychiater heeft voor mij geregeld, dat ik op dezelfde vrijdagmiddag nog de risperdal weer kreeg. En inderdaad een heel verhaal over hulpstoffen. Ook de apotheker gaf dit toe.
Bij een kind en een omgeving die niet op de hoogte is van andere medicijnen, en mij bellen dat er verslechtering is, dan is er zeker geen sprake van waanideeën. Daarna hoefde ik de apotheek maar binnen te komen, en dan was het. Oh ja, hij moet het orginele merk.

03/05/13 @ 11:07 pm
Comment from: [Member]
christa

Het is goed als mensen die er niet van weten, de verschillen merken. Dat betekent dat wij niet die verschillen zelf willen.
Fijn dat het weer goed gaat Beagle!

03/06/13 @ 10:05 am
Comment from: annet [Visitor]
annet

Hier nog een slachtoffer van de zorgverzekeraar! Jaren efexor geslikt, toen een periode venlafaxine, en toen ik bij de psychiater klaagde over de misselijkheid waar ik regelmatig last van had(achteraf bij te laat innemen) zei hij gelijk welke slik je efexor of venla, ik zei venla waarop hij zei ja dat geeft bij patienten regelmatig klachten! Voortaan efexor op medische noodzaak! Maar helaas per1januari vergoed de interpolis het absoluut niet meer, wat voor brieven of formulieren ik ook heb. Alleen als het met bloedtest kan worden aangetoond dat ik er allergisch voor ben! Dit slaat natuurlijk nergens op want ik wordt er misselijk van ik ben er niet allergisch voor! Het brengt mij regelmatig in tranen dit beleid want het tast de kwaliteit van leven flink aan. Ik heb een pittige baan en als je dan regelmatig beroerd ben is dat niet echt fijn. Ik wil er tegen vechten maar heb daar eigenlijk de energie niet voor. Met nog een ander middel lig ik overhoop wat me ook veel last bezorgd. En dan lees ik in de krant dat de zorgverzekerraars vorig jaar zoveel winst hebben gemaakt dankzij hun preferentiebeleid!
Ja en over onze rug helaas!

04/28/13 @ 10:50 am
Comment from: [Member]
christa

Hoi Annet, ik heb er ook last van als ik ze niet op min of meer vaste tijden inneem.
Lijkt erop dat je volgend jaar een andere zorgverzekeraar moet nemen.
Maar ik vind het wel vreemd dat interpolis het niet vergoedt, want volgens de richtlijnen zouden ze voor medische noodzaak moeten vergoeden, zeker als je het vervangende middel gebruikt heb en daar bijwerkingen van ondervindt of een mindere werking.

04/28/13 @ 11:18 am
Comment from: annet [Visitor]
annet

Hallo Christa,
Ze zeggen gewoon keihard nee, alleen als het middels die bloedtest bewezen wordt. Nu met het omzetten van de efexor naar de venla ben ik gewoon hardstikke misselijk en dan zegt de apotheker nog doodleuk ach dat is na 2 weken wel zo’n beetje over! En mijn vraag is dan hoe kan dit als het volgens u precies hetzelfde middel is? haha de sukkel, dat zegt al genoeg of niet dan?Ik ga het denk ik nog een keer op papier aanvragen zodat ik het zwart op wit heb,
en dan maar naar de geschillencommisie van de zorgautoriteit? En anders inderdaad in december naar een andere verzekering, al ben ik bang dat het straks overal hetzelfde is als ze de winsten van collega’s zien!

04/28/13 @ 02:40 pm
Comment from: Jan Wybe [Visitor]  
Jan Wybe
*****

Fantastisch!, al deze informatie. Bij mij is het weer heel anders. Acht jaar geleden ontwikkelde ik een verslaving. Mijn huisarts gaf me Efexor. 75 Mg. Achteraf geheel ten onrechte. Ik had en heb helemaal geen somberheid of depessieve klachten. Ik was alleen maar heel erg ontevreden. En dat is echt iets anders. Via de 37,5 Mg heb ik het weer afgebouwd onder regie van de psychiater. De afkickverschijnselen zijn verdwenen. Zonder dit medicijn kan ik nu veel beter omgaan met de verslaving. Scherper van geest zal ik maar zeggen. Zo kan het dus ook.

05/09/13 @ 11:41 am
Comment from: mc [Visitor]
mc

is er niemand die gewichtsproblemen heeft a.g.v. van het gebruik van efexor c.q. venlafaxine.
Ik word er nl. veel zwaarder van.
Soprt me het nona maar helpt niet

10/08/13 @ 10:00 am
Comment from: hilde [Visitor]
hilde

hallo allemaal,

2 jaar geleden ben ik overgezet van efexor naar venlafaxine van (bluefish)ging allemaal prima tot afgelopen week.Opeens zonder aanleiding begon ik last te krijgen van extreme angsten,huilbuien,zelfdodingsgevoelens/gedachten,het voelde alsof ik een toeschouwer was van mijzelf.Ben er sinds gister achter gekomen (met hulp) dat ik waarschijnlijk de tabletten niet meer goed opneem via de darmen.sterker nog ik vind een gedeelte van de inhoud van de capsules weer in mijn ontlasting!Er wordt nu bloedonderzoek gedaan naar de gehaltes in mijn bloed.Mijn vraag aan anderen/jullie..heeft iemand dit al eens meegemaakt of eerder iets over gehoord?Heb je hier zelf last van….tip…trek eens een capsule open bekijk die witte tabletjes die er in zitten en controleer je ontlasting hierop.ok misschien een beetje een onfris idee maar we moeten dit middel niet voor niks slikken en ik persoonlijk vind dat dit letterlijk om een zaak van leven of dood gaat,zeker als je niet met je klacheten naar buiten durft te komen…zoek dan echt hulp!

Groetjes van hilde

10/17/13 @ 06:19 pm
Comment from: Noord974 [Visitor]
Noord974
*----

Het hele gezwijmel met Venlafaxine en Efexor is puur een GELD kwestie! De oude vorm Efexor, werkt! De nieuwe NIET bij mij. Waarom luisteren de medisch specialisten en Overheid niet naar deze groep gebruikers? De psychiater kan uiteindelijk het BEST werkende middel voor zijn/haar patient blijven voorschrijven. Weg met de Venlafaxine, Efexor werkt en Venlafaxine niet. Uiteindelijk kost het uitproberen van een ander middel en heen en weer naar Dokter en Psychiater meer geld, dan gewoon t goede pilletje blijven handhaven.!

11/29/13 @ 01:33 pm
Comment from: mw [Visitor]
mw
*----

ik heb vanaf mijn zestiende tot 23 efexor geslikt, de afgelopen vier jaar nadat ik venflaxine heb gekregen ging het ineens heel slecht met me, nu pas ben ik erachter dat het dus echt door venflaxine komt, dit middel werkt bij velen niet, maar bij mij helemaal niet, heb de klachten zoveel malen erger dan voorheen, belachelijk dat de verzekeraars mensen onnodig geestelijk wil laten leiden, het maakt je kapot, en nu elke maand 32 euro betalen voor de echte efexor, alsof we nog niet genoeg aan onze hoofd hebben.

01/23/14 @ 07:19 pm
Comment from: vera [Visitor]
vera
*****

Ik slik sinds anderhalf jaar venlafaxine van verschillende merken. De eerste stopte met de fabrikatie, de tweede ging ik helemaal fout op, de derde die ik nu heb geeft eigenlijk geen echte verbetering. Ik blijf down, angstig en verdrietig. Een keer heb ik via de weekendapotheek, Efexor gehad voor drie dagen. Ik voelde me veel ontspannender. Ik heb dit met de huisarts overlegd en morgen stap ik over. Ik ga dan ook naar een hogere dosering. Ik vraag me af hoe lang het duurt voordat ik weet of dit werkt, maar ik hoop gauw.
Hoe dan ook, verschillende merken maken echt uit!

03/25/14 @ 09:53 pm
Comment from: anneke [Visitor]
anneke

als je depressief bent kan je toch geen hele verhalen typen!
laat staan werken.
ik kan echt niks meer

05/13/14 @ 11:52 am
Comment from: Ben [Visitor]
Ben
****-

na dat ik veel goede reacties heb gelezen op deze site ben ik van venlafaxine naar efexor overgestapt ( bij iedereen is het haast andersom dan bij mij ) maar ik merk ook veel verschil. ik ben gewend geraakt aan de venlafaxine waar ik heel tevreden over was. en sinds ik efexor gebruik heb ik steeds terugval op depressies/ piekeren en nergens zin in hebben.zelfs geen zin om te praten.ik vermijd contact.ik weet nu echt niet wat ik moet doen. zal ik doorgaan met efexor of zal ik terug stappen naar venlafaxine

11/17/14 @ 02:39 am
Comment from: Steven [Visitor]  
Steven
****-

Hallo, ik slik sedert enkele maanden efexor 75 en dat hielp vrij goed voor mijn klachten. ik wou inneens stoppen omdat ik bijwerkingen had zoals impotent enzo, maar snel kreeg ik mijn oude klachten terug. na overleg met mijn arts heb ik venlafaxine 37,5 gekregen en die hielpen opnieuw zodanig dat mijn eerste klachten weer verdwenen. als ik dit hier zo lees ben ik wel bang als je mensen ziet typen dat ze al jaren die pillen nemen, die richting wil ik toch echt niet inslaan hoor. als heb je dat natuurlijk niet zelf in de hand.

01/04/15 @ 09:01 pm
Comment from: Huub Severijns [Visitor]
Huub Severijns

Efexor en Venlafaxine zijn exact hetzelfde. Efexor is een merknaam, en Venlafaxine is de werkzame stof. Vroeger werd er alijd de merknaam op het eitket vermeld, tegenwoordig de werkzame stof. Dit heeft alles met octrooien te maken.
Nogal wat mensen denken dat ze slechter af zijn met een merkloos middel dan met een merkpreparaat. Alle geneesmiddelen in Nederland worden, gecontroleerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Dat betekent dat aan alle medicijnen, merk of merkloos, dezelfde eisen worden gesteld. Op grond daarvan mag u de conclusie trekken dat bijvoorbeeld een middel met oxazepam als merkloos product niet onderdoet voor een middel waarop het merk Seresta staat vermeld. Overigens worden diverse merkloze preparaten geproduceerd door de fabrikant die ook het merkgeneesmiddel maakt.

09/28/16 @ 05:17 pm
Comment from: [Member]
christa

Huub, bij meerdere medicijnen is inmiddels aangetoond dat de generieke vorm vaak net even anders werkt dan het merkgeneesmiddel.
Veel mensen hebben daar geen last van. Gelukkig. Maar sommigen wel. En ik kan je uit ervaring met Efexor en Pariet vertellen dat dat geen lolletje is.

10/12/16 @ 09:14 am
Comment from: Woestenborg [Visitor]
Woestenborg
*****

Na gebruik van Efexor wilde de apotheek Venlafaxine voorschrijven. Uit commercieel oogpunt natuurlijk en zonder overleg. Belachelijk natuurlijk dat het belang van de patiënt niet voorop staat. Het is te proberen.
De werking is niet hetzelfde en m’n neuroloog vond het geen probleem om een stempel te geven met “medische noodzaak". Ook hij weet dat de werking niet helemaal hetzelfde is en ik was niet van plan om de Venlafaxine te proberen omdat het aannemelijk is dat de medicijnen geen identieke werking en uitwerking hebben.
Bovendien laat ik de apotheker niet uitmaken wat ik slik.
Het kost me wel 28 euro per drie maanden maar het is de moeite waard de Efexor in mijn geval te behouden.
Laat je dus niks wijsmaken door de apotheker. Deze is geen arts!!

01/05/17 @ 04:05 pm
Comment from: Matz [Visitor]
Matz

Hallo,
Wat fijn om jullie verhalen van herkenning te lezen! Ik ben in 2005 begonnen met Efexor en omdat ik na een paar x afbouwen steeds weer klachten kreeg toch weer begonnen in 2011 met venlafaxine. Dit ging goed met wat ups en downs tussendoor. Nu sinds een aantal maanden voel ik me anders; dit was steeds rond mijn menstruatie dus ik dacht aan PMS. Maar ik merk nu dat het steeds sluimert (wel met ups en downs); angstig, heftige dingen op tv kan ik niet zien, schuldgevoel en enorm kwetsbaar. Bang dat ik het niet ‘trek’ zeg maar.
Ik vind het vreselijk om alleen thuis te zijn.
Komt iemand dit bekend voor? Ook na langer gebruik van venlafaxine?
Groet,
Martzen

03/02/17 @ 12:37 pm
Comment from: [Member]
christa

Martzen, het kan ook zijn dat je een iets hogere dosering moet hebben. Vaak als mensen vanaf het begin Venlafaxine slikken, hebben ze niet de klachten die mensen die overstappen wel hebben.
Verder herken ik je klachten niet, maar je zou kunnen vragen of je toch weer de echte Efexor mag. Dan kun je zien of je dan nog dezelfde klachten hebt.
Christa

03/22/17 @ 12:05 pm


Form is loading...

In het AD van 13 maart 2010 stond een uitgebreid artikel over polyamorie van Yoeke Nagel met daarbij een interview met ons.
En een artikel in de Impulsief van mei 2010

6 voeten in een ledikant is het blog van drie mensen: Con, Christa en Henk. Sinds een paar jaar wonen we in Nieuwolda, halverwege Winschoten en Delfzijl. Het 6-voeten-ledikant is geen standaardbed en ons leven verloopt ook niet altijd via standaardpaden. Daarover schrijven we in dit blog. Als je denkt dat je daar moeite mee hebt, moet je dit blog misschien maar niet lezen.

Poldergekwetter

Geschreven door:

Search

  XML Feeds

open source blog software
 

©2023 by admin

Contact | Help | Blog theme by Asevo | multiple blogs | web hosts