« IllusieLijstjes »

AWBZ - WMO - WLZ - The continuing story

Permalink 03/22/17 12:00, by christa, Categories: Christa

Ton zat via de AWBZ in een (gezinsvervangend) tehuis. Intramuraal. Daarvoor heb je een indicatie nodig. Hij had (na lang aandringen) LG2 (lichamelijk gehandicapt 2). Hij is ook geestelijk beperkt, maar de combi LGG was er pas vanaf 5. En zo zwaar is hij niet beperkt. Niet lichamelijk en niet geestelijk.
De AWBZ is overgegaan in de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) en WLZ (Wet langdurige zorg).
En Ton woont tegenwoordig bij ons en niet meer in een tehuis.

Toen hij naar de Kringloop ging, bleek dat een officieel activiteitencentrum te zijn. Hij kon daar dus niet als vrijwilliger, wat ik gedacht had, maar werd cliŽnt. En moest betalen. Dus hebben wij via de WMO in de gemeente Oldambt een PGB aangevraagd. Dat is in de loop van vorig jaar omgezet naar ZIN (Zorg in Natura, het activiteitencentrum heeft een overeenkomst gesloten met Oldambt).

In januari zat Ton wat minder goed in zijn vel en hij wilde misschien wel naar iets anders dan de Kringloop. Ze hadden daar inmiddels twee keer zoveel cliŽnten als toen hij kwam, terwijl de begeleiding niet noemenswaard was uitgebreid. Plus dat er allerlei veranderingen op til stonden in de vorm van onder andere een verhuizing.

Wij hebben dus gevraagd om een keukentafelgesprek met iemand van de WMO Oldambt. Want wij weten niet wat er voor andere mogelijkheden zijn. En zij wel.

Wat ze - naar aanleiding van dat gesprek - ook ineens wisten is dat Ton niet onder de WMO valt, maar onder de WLZ. En dat hij dus niet bij de gemeente Oldambt moet zijn, maar bij het zorgkantoor in Groningen. En dat ze per 1 april de zorgindicatie WMO stopzetten (en dus ook de rekening van het activiteitencentrum niet meer betalen).

Gelukkig heeft Ton zijn draai bij De Kringloop weer gevonden, na een maandje rust. Hij heeft van de week stevig meegeholpen het oude gebouw leeg te maken en is gisteren begonnen op de nieuwe locatie (twee panden verderop).

Van het zorgkantoor hebben we een contactpersoon toegewezen gekregen. Inmiddels hebben we hem al een aantal documenten doorgemaild, waaronder de indicatiestelling van het CIZ. Hij is vanochtend hier geweest om kennis te maken en om te kijken wat het zorgkantoor voor Ton kan betekenen. Hij was er inmiddels al achter dat het Zorgkantoor Groningen geen gegevens heeft van Ton. Die zijn nog bij het Zorgkantoor Haaglanden. Hij gaat er voor zorgen dat die gegevens naar Groningen komen. En dan maar kijken of het Zorgkantoor de dagbestedingskosten van Ton wil overnemen. Liefst ook per 1 april natuurlijk.

Nee, het is geen grap.

1 comment

Comment from: Con [Member] Email
*****
ConIk was al heel blij dat de gemeente Oldambt toegaf dat zij de fout hadden gemaakt en niet dat wij (opzettelijk) valse informatie hadden verstrekt.
03/22/17 @ 19:35
In het AD van 13 maart 2010 stond een uitgebreid artikel over polyamorie van Yoeke Nagel met daarbij een interview met ons.
En een artikel in de Impulsief van mei 2010

6 voeten in een ledikant is het blog van drie mensen: Con, Christa en Henk. Sinds een paar jaar wonen we in Nieuwolda, halverwege Winschoten en Delfzijl. Het 6-voeten-ledikant is geen standaardbed en ons leven verloopt ook niet altijd via standaardpaden. Daarover schrijven we in dit blog. Als je denkt dat je daar moeite mee hebt, moet je dit blog misschien maar niet lezen.

Poldergekwetter

Geschreven door:

Search

XML Feeds

powered by b2evolution